Endodonti – Kanal Tedavisi

Endodonti – Kanal Tedavisi


Söz konusu diş ve diş eti problemleri olduğu zaman karşılaşabileceğiniz en ciddi sorunlardan bir tanesi diş çürüğü olarak biliniyor. Bebekler, çocuklar, ergenlik çağındaki gençler ve yetişkinler de dahil olmak üzere 7’den 70’e herkesi etkisi altına alabilme potansiyeline sahip diş çürükleri, zamanında tedavi edilmediğinde istenmeyen diş rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Her ne kadar erken aşamalarda kontrol altına alınabilse de, geç kalındığında diş çürükleri diş köküne kadar inebiliyor ve o dişi tamamen etkisiz hale getirebiliyor. Bu gibi durumlarda hastaların bir numaralı kurtarıcısı niteliğinde olan kanal tedavisi, diş çürükleri ile baş etme konusunda en etkili tedavi yöntemi olarak biliniyor.

Kanal Tedavisi Nedir?


Kanal tedavisi, problemli diş üzerinde bir delik açmayı, dişin doğal oyuğuna ulaşmayı ve bu oyuk üzerinden iltihap ve çürük kısımların yarattığı sorunları gidermeyi amaçlamaktadır. “Kanal” olarak tabir ettiğimiz kısım, dişin ortasında bulunan doğal oyuk olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu oyuğun içerisinde yer alan pulpa odası ise diş sinirlerini ve diğer diş dokularını barındırır. Dişleriniz, diş sinirleri olmadan da fonksiyon gösterebilecek bir yapıdadır; ancak pulpa dokusu zarar gördüğünde dişin yapısı değişmiş olmakla birlikte fiziksel olarak daha fazla ağrı ve hassasiyet çekmenize neden olur. Özellikle yediğiniz yemeğin ya da içtiğiniz içeceğin ısısına karşı duyduğunuz aşırı hassasiyet, tam olarak pulpa odasının zarar görmesi ile alakalıdır.

Kanal tedavisine dair detaylı bilgi vermeye geçmeden önce, bir dişin ne gibi durumlarda kanal tedavisine ihtiyaç duyma noktasına ulaştığını incelemek gerekir. Dişin dış katmanını meydana getiren diş minesinde meydana gelen bozukluklar, dişin çürümesine yol açan birincil etmendir. Bunun en yaygın sebebi olarak da şekerli içecek ve yiyecek tüketimini göstermek mümkündür. Bu tip gıdaların tüketiminden sonra diş plaklarında biriken zararlı bakteriler, mineyi ufak ufak yiyerek minenin altında kalan diş kemiğini savunmasız bir hale getirir, bu da dişlerinizi çürüklere çok daha açık bir pozisyona sokar.

Her ne kadar ilk aşamalarında bu çürükleri tükürük bezlerinin salgıladığı faydalı mineraller tarafından onarılabilir olsa da, ileri seviye bir çürük için maalesef bu organik yol ile bir tedavi uygulamak mümkün değildir. Bu gibi durumlarda bir endodonti uzmanına uğramak şart hale gelmektedir. Dişte enfeksiyon, diş kökü zedelenmesi ve aşırı seviyede bir diş hassasiyeti gibi yan etkiler söz konusu olduğunda kanal tedavisinde uzmanlaşmış bir endodontist müdahalesi elzemdir. Sizin için en uygun tedavi yöntemini bulmak için çabalayacak olan hekimlerimiz, çoğunlukla kapsamlı bir kanal tedavisinde karar kılacak ve tedaviyi bir an önce başlatmak isteyecektir.

Kanal tedavisinin özünde çürük olan dişin doğal oyuğuna ulaşma tekniğinin yattığından bahsetmiştik. Diş hekimi, oyuğa ulaştıktan sonra pulpa dokusunu ve sinirleri alır, dişin içini temizler ve dişin daha fazla zarar görmesini engellemek için onu tamponlayarak koruma altına alır. Pulpa odasının kaldırılmasının temel sebebi, oluşabilecek zararlı bakterileri ev sahipliğini yapmasını engellemektir. Pulpa odasının kaldırılması ile dişte yeniden enfeksiyon oluşumu önlenmiş olur.

endodonti dentdizayn

Kanal Tedavisi Ne Zaman Yapılmalıdır?


Çürük diş tedavisi dendiğinde akla gelen ilk diş tedavilerinden biri olan kanal tedavisi, yalnzıca profesyonel diş hekimleri ve alanında uzmanlaşmış endodonti uzmanları tarafından gerçekleştirilmelidir. Kanal tedavisi, çürük diş tedavisinde başvurulması gereken en son çözümdür; bu yüzden de kanal tedavisi kararı alınmadan önce söz konusu diş detaylı bir biçimde incelenmeli, dişin içinde ya da etrafında ne denli bir enfeksiyon olduğu tespit edilmeli, gerekli noktalarda diş röntgeni çektirilmeli ve ancak ondan sonra kanal tedavisinin bu duruma kesin çözüm olduğu kanısına varılmalıdır. Her ne kadar kanal tedavisi hastaların korku ile yaklaştığı bir prosedür olsa da, kliniğimizdeki endodonti uzmanlarımızın profesyonel ellerinden çıkan kanal tedavisi sonuçları, ağrısız ve sorunsuz bir şekilde tamamlanarak hastayı memnun etmektedir.

Pekiyi kanal tedavisine ne zaman başvurulmalıdır? Eğer dişlerinizden birinde süreklilik gösteren bir ağrı hissediyorsanız, sıcağa ve soğuğa karşı aşırı duyarlılık gösteriyorsanız, dişin bulunduğu bölgeye dokunduğunuzda canınız acıyorsa ve diş üzerinde renk değişimi tespit edebiliyorsanız, büyük bir olasılıkla kanal tedavisi için uygun bir adaysınız demektir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?


Az evvel de bahsetmiş olduğumuz gibi hastaların çoğu, kanal tedavisine başlamaktan çekinmekte ve bu sürece korku ile yaklaşmaktadır. Bu korku ve endişenin en büyük sebeplerinden bir tanesi, temelde tedavinin nasıl gerçekleştiği hakkında yeterince bilgi sahibi olmayışlarıdır. Kanal tedavisinin sistematik ve yapıcı bir tedavi olduğunu kavrayan hastaların büyük bir kısmı, çok daha yüksek bir özgüven ve azalan bir korku ile tedaviye başlamayı kabul etmektedirler.

Eğer dişinizdeki sorun ileri seviyede ise diş kökü ve diş sinirleri üzerinde uzmanlaşmış bir kanal tedavisi doktoru ile görüşmeniz faydalı olacaktır. Hekiminiz ilk etapta bir röntgen isteyecek ve bu röntgen sayesinde dişin durumunu, diş kökünün şeklini, etrafında enfeksiyon olup olmadığını ve iltihabın ilerleme seviyesini tespit edecektir. Bu tespitler yapıldıktan sonra sıra kanal tedavisini planlamaya gelecektir. Bu süreç, tek bir seansta tamamlanabileceği gibi dişinizin durumuna göre birkaç seans da alabilir. Eğer dişinizde ciddi bir iltihap varsa hekiminiz tedaviye başlamadan önce oral antibiyotik kullanımı talep edebilir ve çürük dişteki enfeksiyonun kurumasını isteyebilir. Böyle bir durum söz konusu değilse de muayene için gittiğiniz seansta bile kanal tedavisi olmanız mümkün. Kısacası bu gibi zamanlama durumları, tamamen diş hekiminizin insiyatifinde olan durumlardır.

Kanal tedavisine başlarken hekiminiz, sorunlu dişin bulunduğu bölgeye etkili bir lokal anestezi uygular. Etkisini gösterme süresi 10-25 dakika kadar alan anestezi tamamen bölgeyi uyuşturduktan sonra hekim, dişin içine ulaşabilmek için yandan bir delik açar. Bu deliği açarken özel bir tıbbi matkap kullanır. Delik açıldıktan sonra dişteki pulpa dokusu, çürümüş sinirler ve diğer zararlı bakterilerin barındığı tüm dokular boşaltılır. Boşaltım tamamlandıktan sonra özel dişçi aparatları yardımı ile dişin içi sterilize edilir, temizlenir ve içeride yer alan tüm kalıntılar boşaltılır. Temizleme işlemi de tamamlandıktan sonra sıra, dişi kapatmaya gelir. Hastanın kanal tedavisine gösterdiği tepkiye bağlı olarak bazı diş hekimleri hemen kalıcı dolgu uygulamasına geçerken bazıları bir sonraki seansta kalıcı dolgu yerleştirmek üzere ilk etapta geçici dolgu kullanarak seansı sonlandırır. Elbette her hekimin birincil amacı, hastayı olabildiğince hızlı memnun etmek ve tedaviyi etkili bir biçimde bitirebilmek adına kalıcı dolguyu tedavinin bitiminden hemen sonra yerleştirmektir. Kanal tedavisi dolgu ile kapatıldıktan sonra resmi olarak sona ermiş olur.

Kanal Tedavisi Acıtıyor Mu?


“Kanal tedavisi acıtıyor mu?” sorusu, elbette endodonti tedavisi gören hastaların en çok merak ettiği soruların başında geliyor. Her şeyden önce belirtmekte fayda vardır ki bu tedavi, pulpa dokusunda meydana gelmiş enfeksiyon ve şişkinliğin oluşturduğu acıyı sonlandırmak için yapılır. Kanal tedavisinin temel amacı dişi eski sağlığına kavuşturmak ve ağrı yaratan enfeksiyon ve bakterilerden onu kurtarmak yer alır. Bu yüzdendir ki her ne kadar rahatsızlık verici bir süreç olsa da, kanal tedavisi esnasında hissedebileceğiniz ağrılar, çürük dişin kendisinin yarattığı ağrılar ile kıyaslanamaz düzeydedir. Hali hazırda anestezi altında gerçekleştirilen işlemler esnasında hiçbir şey hissetmeyeceğiniz gibi, anestezi etkisi geçtikten sonra da diş hekimlerimizin sizlere yazacağı etkili ağrı kesiciler ile sancısız ve rahat bir iyileşme süreci geçirmeniz mümkündür.

Tedaviniz tamamlandıktan sonra ilk birkaç gün tedavi gören dişinizin hassas olması kesinlikle doğaldır. Ağrıları hafifletmek için diş hekiminizin tedavi sonrası için size verdiği talimatlara uymanız, dişe olabildiğince az baskı yapmanız ve diş bakımınızı düzenli olarak gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Kanal Tedavisi Fiyatları


Dişinizdeki problemin ne deni karmaşık olduğuna bağlı olarak kanal tedavisi fiyatları da değişkenlik gösterebilmektedir. Tek diş kanal tedavisi fiyatları elbette çoklu kanal tedavisinden daha düşük fiyatlara sahiptir. Bununla birlikte tedavinin bir diğer alternatifi olan diş çekimi ile kıyaslandığında kanal tedavisi fiyatları daha uygun miktarlarda seyretmektedir.

Kanal tedavisinin test edilmiş ve onaylanmış sonuçlar sunan, sağlıklı ve etkili bir diş çürüğü tedavi yöntemi olduğunu unutmamak gerekir. Dişinizdeki çürüğün neden olabileceği hastalıkları bir an önce ortadan kaldırmaya yönelik tasarlanan kanal tedavisi, işin uzmanı diş hekimlerimiz tarafından gerçekleştirildiği takdirde hem kanal tedavisi öncesi, hem kanal tedavisi sonrası yüzde yüz memnuniyet sunabilecek bir yöntemdir. Buna ek olarak dişlerinizi düzenli fırçaladığınız, ağız hijyeninizi aksatmadığınız ve düzenli olarak dişçi kontrollerinize gittiğiniz takdirde sizin de dişlerinizin çürümesini önlemeniz mümkündür.

Kanal tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak, ağrıyan dişinize çözüm bulmak ve profesyonel hekimlerimiz eşliğinde sağlıklı dişlerinize yeniden kavuşmak istiyorsanız, kliniğimizle iletişime geçmeniz ve hemen bir randevu almanız mümkün.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz