DENTDİZAYN BLOG



Invisalign Tedavisi Uzmanı / Doktoru

Invisalign Tedavisi Uzmanı / Doktoru

İnvisaling tedavisi uzmanı, kuşkusuz ki daima hayal ettiğimiz dişleri bizlere sağlayacak diş hekimdir. Zira; dişlerimiz her zaman istediğimiz gibi görüntüye sahip olmayabiliyor. Çoğu zaman gülmekten hatta gülümsemekten dahi kaçındığımız durumlar ise somurtan bir yüz ifadesine sahip olmamıza neden olabiliyor. Kişinin öz güvenini hatta konuşmasını bile etkileyen bu problemin çözümü ise invisaling uzmanı yada doktorunda bitiyor. Doktor korkusu olan, iğneden çekinen ya da estetik kaygıları olan bireyler ise doktora gitme konusunda epey bir geç kalabiliyor. Dişlerde ve diş etinde var olan çekilmeler veya çarpıklaşmalar ise birçok hastalığı da tetikleyebiliyor. Bu sebeple, ne olursa olsun diş bozukluklarının tedavisi için mutlaka invisaling hekimi yada şeffaf plak uzmanı ile görüşmeli ve tedaviye bir an önce planlanmalıdır.

Estetik kaygı sebebiyle diş tellerine sıcak bakmayan hastalar içinse yepyeni yöntemler yine şeffaf plak doktoru tarafından sunulabiliyor. Örneğin, Dent Dizayn olarak bizler; dişlerinde çarpıklaşma olan bir danışanımızda artık “diş teli takmadan” dişlerdeki görüntü bozukluğunu düzeltip, gülüş tasarımı yapabiliyoruz. Telsiz diş düzeltme tedavisinde ise özel plaklar kullanıldığı içinde kalıcı olarak dişlerinizde plaklar kalmıyor. Telsiz çarpık ve yamuk diş tedavisinde Dent Dizayn ve ekibi invisaling yöntemini uyguluyor. Bu yazımızda ise merkezimizde yapılan telsiz diş çarpıklığı tedavisi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilecek, şeffaf plak tedavisi fiyatlarını öğrenebileceksiniz.

Not:Dent Dizayn tarafından yapılan invisaling tedavisi için İstanbul Sancaktepe’deki  merkezimizi arayarak da aklınıza takılan tüm sorulara yanıt alabilirsiniz.

Telsiz Diş Tedavisi – İnvisaling Yöntemi Nedir?

İnsanlar tarafından beğenilen bir diş yapısı ve görüntüsüne sahip olmak elbette herkesin hakkı. Dişçi korkusu veya diğer faktörler ise dişlerdeki problemlerin giderilmesi ve tedavisini geciktiriyor. Telsiz diş tedavisi gibi son derece ağrısız ve gözle görülmeye bir tedavi yöntemi ise hastalara “oh be” dedirtiyor. Yamuk veya çarpık dişlerde %100 başarı sonuçlarıyla invisaling tedavisi, en iyi telsiz diş tedavisi yöntemlerinden birisi olarak biliniyor.

İnvasiling yöntemini biraz açıklamamız gerekirse, dişlerdeki problemleri gidermek için diş telleri yöntemine gerek kalmadan sürekli kullanma zorunluluğu olmayan plakaların kullanımıyla yapılan tedavi yöntemidir. Zira; diş teline sıcak bakmayanlar için oldukça iyi bir yöntem olan invisaling telsiz diş tedavisi 7’den 70’ e herkeste kullanılabiliyor.

Ağızda belirgin bir şekilde görünmeyen şeffaf düzeltici plaklar invisaling yönteminin bir parçası. Çarpık veya yamuk dişler için 7/24 saat zorunlu olarak tel takmanın önüne geçen invisaling yöntemiyle dilediğiniz zaman plaklarınızı çıkarabiliyorsunuz. 3 boyutlu bilgisayarlı sistemler sayesinde hastaya birebir tedavi uygulanmış oluyor. İnvisalingle diş tedavisi yönteminde her hastaya özel bir plaka tasarlanıyor ve bu plaklar 2 hafta süreyle kullanılıyor.

Invisalign Tedavisinde Neler Yapılıyor?

Danışanların ağızlarına özel bir sistemle düzeltici plaklar hazırlanıyor ve hasta bunu dilediği zaman çıkarabiliyor. Yumuşak, rahat ve şeffaf olan bu plaklar dişlerin üstüne oturtuluyor. İnvisaling doktoru yada şeffaf plak uzmanı tarafından muayene sonrasında planlanan noktaları bu plakların hareket ettirmesi sağlanıyor. Braket ve tel olmayan invisaling tedavisinde 15 günde 1 kontrol yapılmaktadır. 15 gün sonra ise yeni plak size verilir ve tedavinize yeni plaklarınızla devam edersiniz. Şeffaf olarak tasarlanan invisaling tedavisinde ağrı sızı gibi kaygılandırıcı durumlar ise yoktur.

İnvisalign Tedavisi Nasıl Yapılır?

İnvisaling tedavisi, her diş hekimi ya da ortodontist tarafından yapılmamaktadır. Kişiye özel tedavi yöntemi olan invisaling tedavisi için kuşkusuz ki en iyi invisaling eğitimlerini almak şarttır. Bu sebeple, ortodontist ya da diş hekimi seçerken invisaling eğitimini alıp almadığını sorgulamakta fayda vardır. Sizi tedavi edecek doktorunuzu seçtikten sonra ilk muayenede bu tedavinin size uygun olup olmadığı belirlenecek ve daha sonra gerekli işlemlere başlanacaktır. Dişlerin filmi, fotoğrafı ve modelleri 3 boyutlu olarak doktor tarafından incelenir ve daha sonra şeffaf plakaların dişinize gelecekte nasıl etki edeceğini gösterilir. 3 boyutlu bilgisayar sistemlerinde tamamlanan tasarım sonrasında plaklarınız hazırlanarak sizlere verilecektir. Yaralama, ağrı veya sızının olmadığı telsiz diş düzeltme tedavisi invisaling yöntemi günümüzde en iyi tedavi yöntemlerinden biridir. Yemek yerken ya da diş fırçalarken çıkaracağınız invisaling plakları dışarıdan görülemez. Bu açıdan estetik kaygı tamamen ortadan kaldırılmış olur.

Diş Bozukluklarının Telsiz Tedavisinde İnvisalign Yöntemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hem gençlerde hem de yaşlılarda uygulanabilen invisalign tedavisinde her plağın kullanım süresi 15 gün olup sürekli muayene esnasında değiştirilmektedir. 0.25 ve 0.55 mm kadar hareket etmesini sağlayan şeffaf plaka ağız içinde yara ya da batma yapmamaktadır. Ağrı veya diğer rahatsız edici durumları da olmayan invisaling yöntemi günümüzün en çok tercih edilen diş formu düzeltme yöntemidir.

Günlük yaşamda konuşma bozukluğuna ya da yeme sınırlamasına danışanlarımızı maruz bırakmayan invisaling tedavisi ile siz de dişlerinizdeki problemlerden kurtulabilirsiniz.

Diş ipini dahi kullanmanıza izin veren insivaling tedavisiyle rahatlıkla dişlerinizin formunu düzeltebilirsiniz.

Görünmez olan invisaling plaklarıyla sizden başka kimse diş bozuklukları tedavisi gördüğünüzü anlamaz ve estetik açıdan sizi de rahatsız etmez.

1-2 günlük alışma süreci sonrasında siz dahi plakları takıp takmadığınızı unutabilirsiniz. Çok konforlu olan invisaling tedavisinde normal ısıdaki içecekleri rahatlıkla içebilirsiniz.

Dişlerinizde var olan çürük, taş gibi problemlerin önceden temizlenmesi gerekir, plakların takılacağı süre boyunca bu tedavileri yaptıramazsınız.

Günde 20-22 saat takılması önerilen invisaling plaklarıyla her şeyi yiyebilirsiniz ancak plakları düzenli olarak temizlemeniz gerekir.

Hangi Diş Bozukluklarında İnvisaling Yöntemi Kullanılabilir?

– Diastema ismi verilen aralıklı dişlerin bir araya getirtilmesi amacıyla invisaling yöntemi denenebilir. Diş çekimlerinden sonra protez yapılmazsa boşluğa kayan dişler sebebiyle de bu yöntem uygulanabilir.

– Çenelerde yer darlıkları sebebiyle gördüğümüz çapraşık dişler mutlaka tedavi edilmelidir. Zira, plak ve çürüğe sebep olan çapraşık dişler sebebiyle diş kayıpları da yaşanabilir.

– Çapraz, ters ve örtülü kapanışlarda da invisaling yöntemi uygulanır.

İnvisalign Tedavisi Olmayı Düşünenler İçin Önemli Bilgiler

Plaklar nasıl bir malzemeden yapılıyor?

Şeffaf olan plaklar termoplastik bir malzemeden üretiliyor. Dişleri beyazlatan plaklara benzetebildiğiniz invisaling plakları sizin ağrınıza göre tasarlanıyor.

Plaklar dişleri nasıl düzeltiyor?

Diş bozukluklarının telsiz tedavisinde invisaling plak yöntemi oldukça etkin bir yöntemdir. Tedavi süresinde sayısız plak kullanmanız istenecek. Konforlu ve basit çıkarılabilen bu plaklar dişlere pozisyon ve hareket verecektir. Aşama aşama gelişen diş formları dişlerinizi planlanan şekilde yerleştirecektir. 15 gün içinde değiştirebileceğiniz plaklarınızı takmanız gereken minimum süre ise 20 ila 22 saattir.

İnvisaling plaklarla alkol içilebilir mi? 

Alkol kullanımı invisaling plaklarına zarar verebilir, bu sebeple kullandıktan sonra dişlerinizi fırçalayıp takmanızı öneriyoruz.

Telsiz Diş İstanbul Sancaktepe’de Nerede Yapılıyor?

İnvisaling tedavisi, daha önce belirttiğimiz gibi her diş hekimi tarafından yapılan bir tedavi değildir. Ancak ve ancak bu eğitimi almış ortodontist ve diş hekimleri, şeffaf plak tedavisini yapabilir. Sancaktepe’de ikamet eden ya da İstanbul’a gelebilecek tüm hastalarımızı invisaling tedavisi için merkezimizde ağırlayabiliriz.

Telsiz Diş Tedavisi Fiyatları Ortalama Ne Kadar?

İnvisaling tedavisi fiyatları ise invisaling hekimi ile merkezden merkeze göre değişiklik gösterebilmektedir. Uygulamanın bireye özel olması ve seanslara bölünmesi sebebiyle net bir fiyat söylemek doğru olmayacaktır. İnvisaling tedavisi ücretleri hakkında en net bilgiyi öğrenmek için atılacak doğru adım ise invisaling hekimi ile yüz yüze görüşmek ve değerlendirme sonrasında fiyat almak olacaktır. Dent Dizayn’dan telsiz diş tedavisi invisaling fiyatları hakkında bilgi almak içinse bizleri dilediğiniz zaman arayabilir yada randevunuzu oluşturarak muayene sonrası en doğru “ şeffaf plak tedavisi ücret” bilgisini alabilirsiniz. Bizle iletişime geçmek, Dent Dizayn Kliniklerinden randevu almak için lütfen bu linke tıklayın.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz



Kanal Tedavisi Uzmanı / Doktoru

Kanal Tedavisi Uzmanı / Doktoru

Kanal tedavisi uzmanı yada doktoru olarak görev yapan endodonti doktoru, kanal tedavisi alanında özel eğitim almış kişilerdir. Dişin üzerinden açtığı “doğal oyuktan” problemi keşfeden ve o problemi “en iyi tekniklerle” gidermeyi amaçlayan endodonti uzmanı, “çürük kaynaklı diş ağrılarına” son verecek tedaviyi gerçekleştirir.

Diş ve diş eti problemleri arasında “en sancılı” olan sorunlardan birisi kuşkusuz ki diş çürüklerdir. Bebeklikte, çocuklukta, ergenlikte, yetişkinlikte ve yaşlılıkta dahi hayatımızda bir kez karşılaşacağımız diş çürüklerinin ilerlemesi sonucunda yaşanan “ağrı, hassasiyet” gibi negatif durumların sona erdirilmesi için mutlaka kanal tedavisi yaptırmak gerekecektir. Zira; dişte ağrı ve hassasiyet büyük ölçüde diş çürüklerinden kaynaklanmaktadır ki diş çürüklerinin “erken dönemde” tedavi edilmemesi ise diş kayıplarına sebep olabilmektedir. Diş kaybına ramak kala olan çürümüş dişlerin kurtarılması içinde kanal tedavisi uzmanı yada diğer adıyla endodonti uzmanına başvurmak gerekmektedir.

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi nedir, neden yapılır gibi soruların yanıtına geçmeden önce kanal tedavisine zemin hazırlayan durumlardan bahsetmekte fayda var. Zira; kanal tedavisi gibi önemli bir tedaviyi almadan önce “dişin” ne derecede kanal tedavisine ihtiyaç duyduğu bilinmelidir.

Dişin dış katmanı olan diş minesi, çeşitli sebeplerden ötürü bozulur ve zarara uğrar. Diş çürüğü başlangıcının ilk sebebi olan bu bozulmalara ise genel olarak şekerli yiyecek/ içecekler, plak birikmesi, diş ve ağız sağlığının yapılmaması gibi durumlar sebep olarak gösterilebilir. Diş minesinden sonra diş kemiğine ulaşan zararlı bakteriler, diş çürüklerine sebep olup daha da ilerleyerek sinire ulaşırlar. İşte bu aşamadan sonra ise “diş çürüğü ağrısı” ile karşılaşılır. Dişe enfeksiyon, diş kökü zedelenmesi ve aşırı seviyedeki diş hassasiyetleri için kuşkusuz ki endodonti doktoru ile görüşmek ve planlanan tedaviyi yaptırmak gerekecektir.

Diş çürüklerini gidermek ve olası ağrıları dindirmek için yapılan kanal tedavisi, problemli diş üzerinde yapılan işlemlerdir. Kanal tedavisi doktoru, kanal tedavisini yaparken “diş üzerinde bir delik” açar ve bu delikten dişin doğal oyuğuna ulaşır. Endodonti doktoru tarafından açılan bu doğal oyukta ise “sinirleri ve diğer diş dokularının” bulunduğu pulpa odası vardır. İşte buradaki diş pulpası zarar görmüş ise “dişte ağrı yada diğer şikayetler” gün yüzüne çıkar. Bu tür şikayetlerin sona erdirilmesi içinse kanal tedavisi, endodonti doktoru tarafından planlanarak yapılır.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi doktoru tarafından gerçekleştirilen kontrol muayenesinde “ne tür bir yol izleneceği” kesin olarak belirlenir ve size anlatılır. Zira; kanal tedavisinin özünde “çürük olan dişin doğal oyuğuna ulaşma tekniği” belirlenmesi ve uygulanması vardır. Kanal tedavisi uzmanı tarafından gerçekleştirilen bu işlemde, dişin doğal oyuğuna ulaşılır ve pulpa dokusu ile sinirler alınır ve daha sonra dişin iç kısmı temizlenir. Tüm bu aşamalardan sonra dişin zarar görmesini engellemek adına ise “tampon” uygulaması yapılır.

Kanal tedavisinde pulpa odasının kaldırılmasının sebebi ise “oluşabielcek zararlı bakterilerin” kendine yer bulmasını engellemektedir. Zira; pulpa odası alındığından sonra dişte yeniden enfeksiyon oluşma ihtimali engellenmiş olur.

Kanal tedavisi genel olarak şu aşamaları içerir;

– Lokal anestezi ile bölgenin uyuşturulması

– Dişe delik açılması

– Pulpa dokusu, çürümüş sinirler ve diğer dokuların alınması

– Dişin içinin sterilize edilmesi ve kalıntıların boşaltılması

– Mümkün ise dişin “kalıcı dolgu uygulaması” ile kapatılması

Kanal Tedavisi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Dent Dizayn olarak bizler, başvuran hastaların “son raddede” bize geldiklerini gözlemliyoruz. Zira; Türkiye’de yaygın bir diş hekimi korkusu var ve bu sebepten ötürü diş tedavileri gecikmeli olarak yapılıyor. Aslında, problemin başladığı yada fark edildiği anda müdahale edebilme şansımız olsa bugün birçok hastamıza ileri tedaviler uygulamak zorunda kalmayız. Ancak; dişçi korkusu sebebiyle ne yazık ki bugün çürük diş şikayeti; kanal tedavilerine, diş çekimlerine ve implant atılmasına kadar uzayabiliyor. İşte, diş hekimi tarafından “zamanında” müdahal edilerek çözüme kavuşturulabilen çürük diş şikayeti, kanal tedavisi ile çözümlenecek aşamaya geldiğinde diş hekimi yerine endodonti hekimine devroluyor. İğnesiz ve ağrısız bir şekilde kısa sürede halledilebilecek bir diş çürüğü; anestezili, iğneli ve belirli bir süre sürebilen kanal tedavisini beraberinde getirebiliyor.

Kanal tedavisinin ne zaman yapılması gerektiği sorusunun yanıtı aslında çok basittir; diş kaybedilmek üzere olunduğunda! Çürük diş tedavisinde başvurulması gereken en son çözümlerden birisi olan kanal tedavisi, dişin kaybedilmek üzere olduğu dönemlerde yapılabilir. İleri seviyede diş çürüğü ile karşılaşan bir kanal tedavisi uzmanı, kanal tedavisini başlatmadan önce enfeksiyonu inceler, diş röntgenine bakar ve kanal tedavisinin gerekli olup olmadığına karar verir.

Kanal tedavisinin yapılmasına işaret eden durumlar ise; sıcak/soğuk hassasiyeti, sürekli ağrı, renk değişimleri ve dişin olduğu bölgeye dokunulduğunda ağrı olarak açıklanabilir.

Kanal Tedavisi Nasıl Planlanır?

Endodonti uzmanı tarafından incelenen problemli dişte “iltihap” söz konusu ise antibiyotik kullanımı yine doktorunuz tarafından önerilebilir. Zira; enfeksiyon dişe işlem yapmak son derece yanlış bir adım olacaktır. Kanal tedavisine başlamadan önce kanal tedavisi planlanırken enfeksiyon gözetilir ve gerekiyor ise enfeksiyonu kurutmak için ilaçların kullanılması beklenir. Dişteki enfeksiyon kuruduğu zaman kanal tedavisine başlanır ve gerekli görüldüğü zamanlarda kanal tedavisi seanslara bölünerek devam ettirilebilir.

Kanal Tedavisiyle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Kronik hastalıklarda ve hamilelikte kanal tedavisi yapılması 

Diş çekimine nazaran daha az travmatik olduğu kabul edilen kanal tedavisi, kalp hastalarında “gerekli önlemler” alındığı taktirde uygulanabilmektedir. Aynı şekilde lösemi ve diğer kanser çeşitlerine sahip olan hastalarda da doktor kontrülünde kanal tedavisi yapılabilir.

Şeker hastalarına kanal tedavisi yapılması konusunda engel bulunmamaktadır. Özel anestezik maddeler ve ilaçlar sayesinde şeker hastalarına da kanal tedavisi uygulanabilmektedir.

Hamileliğin ilk ve son 3 aylarında “dental müdahalelerin” yapılması uygun görülmemektedir. Orta trimester dönemlerinde ise doktor kontrolünden sonra kanal tedavisi uygulanabilir ancak acil bir durum yok ise doğumdan sonraki sürecin beklenmesi hastaya önerilebilir.

Kanal tedavisinin yapılamayacağı durumlar

Diş çürüğü şikayeti olan herkese kanal tedavisi uygulanmayacağı mutlaka bilinmelidir. Zira; endodonti hekimi tarafından yapılan ön muayenede “kanal tedavisine engel olabilecek durumlar” belirlenmekte ve hastaya bildirilmektedir.

Diş ve kök çevresinde ileri derecede kemik yada doku kaybı, kök kanalında temizleme işlemlerinin yapılamayacak olması, restore edilemeyecek diş olgusu, dikey kırıkların varlığı, kontrol altına alınmamamış eksuda yani iltihap akışı gibi durumlarda “kanal tedavisi” uygulanmamaktadır.

Anestezi yada iğne olmadan kanal tedavisi yapılabilir mi?

Kanal tedavisinde anestezi yada iğne yapımı, sinirin ne kadar canlı olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Zira; ilgili dişte canlılık söz konusu değilse “ağrı” olmayacağı için kanal tedavisi, anesteziye yada iğneye gerek duyulmadan yapılabilir. Ancak; çok seanslı kanal tedavilerinde ve kök dolgusu yapıldığında mutlaka anestezi yapmakta fayda vardır.

Kanal tedavisinden sonra ağrı hissedilmemesi içinde zaten endodonti uzmanınız mutlaka ağrı kesici reçete edecektir. Eğer ki dayanılmayacak derecede ağrı hissederseniz mutlaka kanal tedavisini yaptırdığınız doktora tekrar gidin. Zira; tedaviyle ilgili gözden kaçmış bir şey olabilir.

Kanal Tedavisi Fiyatları Ortalama Ne Kadar?

Diş çürüğü tedavileri arasında yer alan kanal tedavisi, endodonti uzmanları tarafından gerçekleştirilen bir tedavidir. Endodonti alanında uzmanlaşmış diş hekimleri tarafından yapılabilen kanal tedavisi ücretleri ise çeşitli sebeplerden ötürü değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin; tek diş kanal tedavisi fiyatları ile çok sayıdaki dişe yapılacak olan kanal tedavisi ücretleri farklı olacaktır. Bununla birlikte dişteki problemin ne denli karmaşık bağlı olduğuna göre de kanal tedavisi ücretleri değişiklik gösterebilir. Ayrıca; İstanbul başta olmak üzere diğer şehirlerde “kanal tedavisi ücret” farklılığı da gözlemlenebilmektedir ki bu gayet olağan bir durumdur.

Kanal tedavisi fiyatları ve sağladığı kanal tedavisi doktoru portföyü ile sizleri daima memnun etmeye gayret eden Dent Dizayn olarak bizler, kanal tedavisi hakkında merak ettiklerinizi yanıtlamak ve tedavinizi planlamak üzere sizi Dent Dizayn’a davet ediyoruz! Siz de ağrıyan dişinize çözüm bulmak ve en iyi kanal tedavisi doktoru / uzmanı ile tanışmak istiyorsanız hemen Dent Dizayn’a ulaşın ve randevunuzu alın! Bizle iletişime geçmek, Dent Dizayn Kliniklerinden randevu almak için lütfen bu linke tıklayın.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz



Diş Teli Tedavisi Uzmanı / Doktoru

Diş Teli Tedavisi Uzmanı / Doktoru

Diş teli tedavisi, diş çarpaşıklığı gibi ortodontik problemleri çözüme kavuşturulmak üzere ordotontist uzmanları tarafından yapılan bir tedavidir. Dişlerde ve yüz bölgesinde yer alan problemlerin teşhisinde, önlem alınmasında ve daha sonrasında tedavi aşamasında aktif rol oynayan ortodontist doktorları, diş çarpaşıklığı başta olmak üzere çeşitli diş ve diş eti hastalıklarıyla da ilgilenir. Zira; maloklüzyon adını verdiğimiz “kötü kapanışlı dişler” ancak ve ancak ortodontik tedavi ile düzeltilebilecek diş ve diş eti hastalıklarındandır. Bu nedenle; kuşkusuz ki bu tarz ortodontik problemler için “gecikmeden” diş teli doktoru yada İstanbul diş teli uzmanı ile görüşmeli ve tedavinin planlanıp hayata geçirilmesi sağlanmalıdır. Bugün ki yazımızda ise diş teli tedavisi ve diş telleriyle ilgili önemli bilgilere yer verdiğimiz bu yazı ile “diş teli taktırma” korkunuzu yenebileceğimizi umuyoruz.

Diş Teli Tedavisi Nedir?

Diş teli, ağızdaki dişlerin sıralanmasında yâda birbirleriyle temas etmeleri sonucunda oluşan şekil bozukluklarının düzeltilmesinde aktif olarak kullanılmaktadır. Diş teli tedavisi uzmanı, diş teli tedavisi ile dişlerin bir kısmından yâda tümünden destek almak sureti ile “problemli dişleri” hedeflenen şekle getirebilir. İşte, dişlerin yerini değiştirmek ve olası diş eti problemlerini sona erdirmek için yapılan tedavilere genel olarak diş teli tedavisi denir.

Geçmişten günümüze kadar ki süreçte kişilerde görülen diş ve diş eti şekil bozukluklarının tedavisinde çeşitli yöntemler ve teknikler denenmiştir. Ortodonti alanında değerlendirilen bu problemin çözümü için diş teli icat edilmiş ama zaman içerisinde diş tellerinin dezavantajları gözetilerek “alternatif” diş teli tedavileri araştırılmıştır. Ağız hijyeni, konfor gibi çeşitli sebeplerden ötürü “halka” kullanımından sonra ise braket adı verilen metaller, direkt olarak dişe yapıştırıldı ve böylece dezavantajlar ortadan kalkmış oldu. Ancak; metal braketli diş tellerini kullanan kişiler de “estetik kaygılar” baş gösterince lingual ortodonti adı verilen diş teli takımı tekniği geliştirildi. Böylece, diş telleri artık yanağa veya dudağa bakan yöne değil, dile bakan tarafa yerleştirilerek “estetik görünüm kaygısı” sona erdirilmiş oldu. Ancak, bu yönteminde “kullanılabilirliği” sınırlı düzeyde kalınca şeffaf braket ve plak ile diş teli tedavisi geliştirildi.

Şeffaf Braket ve Şeffaf Plak ile Diş Teli Tedavisi

Şeffaf braket, estetik görünüm ve kullanılabilirlik sorunu için bir süre sonra “tercih olmaktan” çıktı. Diş teli uzmanı veya diş teli doktoru, şeffaf braketlerin “dilde yara” yapmasına karşılık şeffaf plakları geliştirdi ve günümüzde en çok kullanılan diş teli tedavisi yöntemlerinden birisi olmayı başardı.

Dişlerin üzerine takılabilen ve hiçbir şekilde dışarıdan belli dahi olmayan şeffaf plaklar ise hem kullanılabilirlik hem de estetik görünüm açısından oldukça tatmin edici sonuçlar verdi. Bu nedenle, diş teli tedavisi olmaya “estetik ve kullanılabilirlik” açısından yanaşmayan birçok ortodonti hastası, ortodontik tedavilerine başlamaya karar vermiştir. Zira; şeffaf plaklar, kişinin kendi kendine çıkarılabileceği bir şekilde üretildi ve kişinin kullanımına sunuldu.

Diş Teli Çeşitleri Neler?

Diş teli tedavisi uzmanı tarafından yapılan ortodonti tedavilerinde çeşitli yöntemler kullanılsa da genel olarak “en başarılı ve hızlı sonuç veren” yöntemlere eğilim daha fazla olmaktadır. Hareketli ve sabit apareyler olmak üzere ikiye ayrılan ortodonti malzemeleri, seçilen tekniğe ve yönteme göre kişiye özel hazırlanır ve uygulanır. Çapraşık diş probleminin çözümü için geliştirilen diş teli tedavisinde kullanılan diş teli çeşitlerine ve braketlere ise detaylı olarak aşağıda yer verdik.

Metal Braketler (Diş Teli) 

Ortodontik tedavi denilince akla ilk gelen görüntü kuşkusuz ki “metal diş teli görünümü” olmaktadır. İşte, dişte “metal” görünüme sebebiyet veren diş teli tedavisi tekniği, “metal braketli” diş teli tedavisidir. Dişlerin iç yâda dış tarafına yerleştirilebilen metal braketler, karşıdan “belirgin” olması ve çeşitli dezavantajları sebebiyle “ortodonti hastaları” tarafından pek tercih edilmezler. Diğer braketlere nazaran “dayanıklılık ve kesin sonuç veren” nadir diş teli tedavisi tekniği olarak bilinen metal braketleri sabit tutmak içinse “lastikler” kullanılmaktadır. Ancak; “estetik görünüme önem veren ortodonti hastaları” ne yazık ki metal braketli diş teli tedavisine sıcak bakmayacaklardır.

Kapaklı Braketler 

Elastik yada çelik bağların kullanılmadığı kapaklı braket tekniği genel anlamda birçok avantajı da beraberinde getirmektedir. Randevuların kısa sürdüğü kapalı braketli diş teli tedavisinde kontrol seansları ise 2 ayda bir yapılmaktadır. Diş teli doktoru tarafından karar verilebilen kapaklı braket tedavisi, kişinin ağzı ve diş yapısına göre değişiklik gösterecektir.

Estetik Braketler 

Kuşkusuz ki estetik görünüm herkes için çok önemli. Dişlerindeki “metal” görünüme tahammül edemeyen birçok kişi “ortodonti “ tedavilerinde metal tel taktırmayı ret etmektedir. Bu nedenle; estetik braketler, estetik görünüm arayan hastalara önerilmekte ve diş çapraşıklığı tedavisi kolaylıkla başlatılabilmektedir. Safir denen şeffaf ve dayanıklı braketler ise günümüzün en yeni estetik diş teli tedavisi tekniğidir.

Porselen (Şeffaf) Braketler | Şeffaf Diş Teli

Metal diş tellerine bakıldığında “daha az görünürlük” sunabilen porselen şeffaf braketler “estetik görünüme önem veren hastalar” için ideal bir çözüm önerisi olmuştur. Zira; estetik diş telleri arasında en çok tercih edilen yöntemlerden birisi olan porselen diş braketi, şeffaf diş teli olarak da bilinmektedir. Safir ve sert plastik malzemelerden üretilen şeffaf diş tellerinde maliyet azaltılmak istenirse diş teli tercihi “sert plastik” çeşidinden yana kullanılabilir.

Lingual Braketler

Yetişkin hastalar tarafından sıkça tercih edilen lingual braketler, görünmez diş teli olarak da anılmaktadır. Dişlerin arka yüzeyine yaptırılan braketler, dışarıdan hiçbir şekilde anlaşılmazlar. Metal braketlerle kıyaslandığında “tedavinin süresi” bir nebze olsun uzun olabilmektedir.

Şeffaf Plaklar | Telsiz Ortodonti

Şeffaf plakla diş tedavisi yani telsiz ortodonti tedavisi, günümüzde en sık kullanılan çapraşık diş tedavisidir. Neredeyse hiç belli olmayan şeffaf plakların yer aldığı şeffaf plaklı diş telleri, hastanın isteğine göre istenildiği zaman çıkarılıp takılabilecek şekilde ayarlanmaktadır. Estetik görünüme önem veren kişiler tarafından tercih edilen şeffaf plaklar; temizlik, kullanılabilirlik, ağız sağlığı ve tedavi süresi gibi çeşitli avantajlar da sunabilmektedir. Diş teli doktoru veya ortodontist tarafından planlanan telsiz ortodonti tedavisi, her 2 haftada bir kontrol şeklinde ilerler. 2 haftada 1 yapılması uygun görülen telsiz ortodonti kontrollerinde ise şeffaf plaklar değiştirilir.

Dişlerin “planlanan bölgelere” yavaş yavaş hareket ettirilmesini sağlayan şeffaf plak diş teli tedavisinde ne önemli nokta ise hastanın düzenli bir şekilde diş tellerini takmasıdır. Eğer ki diş teli düzenli bir şekilde takılmazsa sonuç elbette ki başarısız olacaktır. Bu nedenle, profesyonel ortodontist ile birlikte “şeffaf plak diş teli tedavisi” planınızı oluşturmalı ve düzenli olarak diş telinizi kullanmaya gayret etmelisiniz.

Damon Braket | Damon Diş Teli

Damon braketler, diş teli tedavisinde kullanılan bir diğer braket çeşididir. Özel kilit detaylı sistemin yer aldığı damon braketler, diş tellerinin içine lastik yâda diş teli olmaksızın sabitlenmesini sağlamaktadır. Ark teller ile sürtünme kuvvetinin en aza indirildiği bu teknikte ağız içi yaralar da gözlemlenmezken; beklenen diş hareketliliğinde de gecikmeler yaşanmaz. Klasik metal diş teli tedavisine nazaran damon braket, konforlu bir diş çapraşıklığı tedavisi sunar.

Diş Çapraşıklığı Tedavisine Başlamak İçin En Uygun Zaman Nedir?

Çapraşık diş, gerek estetik kaygı gerekse de ağız ve diş sağlığı için biran önce çözülmesi gereken bir diş problemidir. Diş çapraşıklığı tedavisi için ortodontist veya diş hekimleri mutlaka diş teli tedavisini önerirler ve hasta- diş teli doktoru uyumu ile “en uygun diş teli çeşidi” belirlenerek tedavi planlanır.

Diş teli tedavisi için en uygun zaman ise elbette ki ağız ve diş yapısının halen gelişmekte olduğu dönemlerdir. 10 ila 14 yaş aralığındaki kişilerde “kafa ve ağız” gelişmesi devam eder ve bu da dişlerin kolaylıkla yönlendirilebilmesini sağlar. Çocuklarda 10-14 yaşları uygun iken yetişkinlerde belirli bir “yaş aralığı” belirtmeye gerek yoktur. Dişlerde şekil bozuklukları ve diğer ortodontik problemler söz konusu ise yaş gözetilmeksizin “en erken şekilde” ortodonti tedavisinin planlanıp başlatılması gerekmektedir.

Bizle iletişime geçmek, Dent Dizayn Kliniklerinden randevu almak için lütfen bu linke tıklayın.

Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz



İstanbul Sancaktepe Diş Teli Tedavisi Uzmanı – Diş Çapraşıklığı Fiyatları Ortalama Ne Kadardan Başlıyor?

Çapraşık diş tedavisi ücretleri; diş teli doktoru yâda diş teli uzmanına, yapılacak diğer ortodontik tedavilere ve şehir gibi kriterlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Sancaktepe diş teli doktoru yâda ortodontist uzmanlarını kadrosunda sizler için bulunduran Dent Dizayn olarak bizler, “en iyi diş çapraşıklığı tedavilerini” sunmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Siz de çapraşık diş olmak üzere tüm ortodontik rahatsızlıklarınız için hemen Dent Dizayn’a ulaşın, biran önce “en iyi tedavi seçenekleri ile” tüm ağız ve diş sorunlarınızdan kurtulun!