İmplant Diş (Diş İmplantı) Tedavisi

İmplant Diş (Diş İmplantı) Tedavisi

sancaktepe implant, bağdat caddesi implant, implant cerrahisiEksik ya da bozuk dişler, pek çok kişi için sıkıntı dolu bir süreç anlamına gelebiliyor. Gülümsemenizdeki boşluklar yalnızca nasıl hissettiğinizi ve nasıl göründüğünüzü etkilemekle kalmaz, aynı zamanda ağız ve diş sağlığınızın geneline olumsuz etki edebilir. Eğer siz de eksik diş probleminden şikayetçiyseniz, bu konuda alabileceğiniz çeşitli tedavi yöntemleri var. Bunların en popüleri ve en çok tavsiye edileni ise implant tedavisidir. Diş implantı olarak da tanımlanan bu tedavi yöntemi, eksik olan dişin boşluğunu doldurma konusunda en kalıcı yöntemdir. Yazımızı okuduktan sonra kliniklerimizden destek almak için iletişim sayfamızı ziyaret ederek bizden randevu alabilirsiniz.

İmplant Nedir, İmplant Tedavisi Avantajları Nelerdir?


İmplant, diş eti hattınızın altına yerleştirilen dental bir aparattır. Bu aparat takıldıktan sonra belirli bir zaman dilimi içerisinde çeneniz ile kaynaşarak implant uzmanının, yapay bir dişte ya da yapay bir diş köprüsünde, “kök” görevi görecek metal bir direk yerleştirmesine ön ayak olur. İmplant diş, söz konusu eksik diş boşluğunu tamamlamak olduğu zaman protez ve takma dişlere alternatif olarak en yaygın gerçekleştirilen tedavi olarak kabul görmektedir.

Az önce de değinmiş olduğumuz gibi diş implantı, doğrudan çene kemiğinize yerleştirilir, bu da size tam fonksiyonlu, kalıcı ve sağlam bir dişe sahip olma imkanı verir. Diş implantları bu yüzden eksik diş tedavisinde kalıcı ve uzun soluklu çözümler sunabilen araçlardır.

İmplant tedavisinin faydalarına bakacak olursak her şeyden önce belirtmek gerekir ki implant uygulaması, insanlara hem kozmetik hem fonksiyonellik açısından büyük avantajlar sağlamaktadır. Pek çok kişi, takma dişlerini yerleştirmek, çıkartmak ve temizlemek ile uğraşmak yerine, günlerini implant diş uygulamasının sağladığı konfor ile geçirmeyi tercih etmekte.

İmplant yaptıranların bu tedavi yöntemini tercih etmesinin bir diğer sebebi de diledikleri tüm yiyecekleri tadabilme olanağına sahip olmak istemeleri. Geleneksel takma dişler, özellikle yapışkan ve sert olan yiyecekleri tüketme konusunda zorluk oluşturma potansiyeline sahipken implantlar doğal diş görevi görerek yemek yemeyi tekrar rahat ve keyifli hale getirmektedir.

İmplantların bakımı ve temizliği de oldukça kolay ve zahmetsizdir. Düzenli olarak dişlerinizi fırçaladığınız ve diş ipi kullandığınız takdirde implantlarınızı temizlemek için başka herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmaz. Bu size zaman kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda diş bakımını keyifli ve eğlenceli bir aktivite yapar.

Ağız içinde hareket eden ve kendini daima hissettiren protez dişler ile kıyaslandığında implantlar, ağız içinde çok daha konforlu bir konumlandırmaya sahiplerdir. Bu sayede ağzınızın içinde kendi dişlerinizmiş gibi hissettirecek ve tedavi, profesyonel bir implant doktoru tarafından gerçekleştirildiği takdirde prosedürden sonra implant yaptırmış olduğunuzu bile fark etmeyeceksiniz.

İmplant kullanımının kişiye özgüven konusunda da büyük katkı sağladığı bir gerçek. Takma dişler, dişlerin size ait olmadığını karşı tarafa hissettirebilirken implantlar doğal diş yapınız ile uyum sağlayarak kendilerini fark ettirmezler, bu sayede size çok daha özgüvenli bir şekilde gülümseyebilme fırsatı tanırlar.

Konuşurken takma dişlerin çıkması ya da yerinden oynaması konusunda endişelenmemek, çene kemiğinize ekstra bir güç kazandırmak ve genel olarak daha sağlıklı bir ağız yapısına sahip olmak, implant cerrahisinin sağladığı diğer avantajlar arasında.

Diş İmplantı Tedavisinde Ne Tür Malzemeler Kullanılır?


İmplant ameliyatı yaptırma kararı almadan önce hastaların en çok merak ettiği sorulardan bir tanesi de işlem sırasında ne tür malzeme ve maddelerin kullanıldığıdır. İmplantın kendisi, genellikle titanyumdan yapılmaktadır. İmplantlar için kullanılan standart metal olarak süregelen titanyum, en başarılı sonuçları doğuran implant malzemesi olarak kabul görmüştür. Yeni dişi yerinde tutan destek direği de çoğunlukla titanyumdan yapılır, ancak bazı diş hekimleri çene ve kemik yapısının durumuna göre seramik taban kullanmayı da tercih edebilmektedir.

İmplant vidasının üzerine yerleştirilecek olan yeni vidalı diş (kuron) ise duruma göre farklı malzemelerden üretilebilir. Ağzın ön tarafına yerleştirilecek olan implantlar için çoğunlukla seramik ya da porselen malzeme tercih edilir, ne de olsa bu materyaller en doğal görünümü sağlayan materyallerdir ve aynı zamanda kendi dişlerinizin doğal rengine uyumlu olacak şekilde renklendirilebilirler. Bazı durumlarda kolay görünür olmayan azı dişleri için hekiminiz metal bir kuron tercih edebilir. Metal, elbette seramik ve porselene göre daha sert olduğu için daha dayanıklıdır ve bazı özel durumlarda kullanımı uygun görülebilir.

Söz konusu implant çeşitleri olduğunda ise iki farklı implant modeli ile karşılaşmak mümkündür. İmplantasyon esnasında kullanılan materyal titanyum olurken, implantasyonun gerektiği lokasyon, prosedürün nasıl gerçekleşeceğini belirleyecek olan unsurdur.

1. Kemik zarı içi implantlar (Endosteal):Kemik içi implant olarak da bilinen bu yöntem, implant tedavisinde en sık başvurulan yöntem olarak bilinir. Aksi gerekmedikçe diş hekiminiz bu yöntemi kullanmayı tercih edecektir. Edosteal implant, implantın doğrudan çene kemiğinize entegre edilmesi anlamına gelir. Çene kemiğinize ufak bir delik açılır ve implant, maksimum destek sağlamak için doğrudan kemiğe yerleştirilir.

2. Kemik dışzarı altı implantlar (Subperiosteal):Eğer çene kemiğiniz implantı barındıramayacak durumda ise, yani ya fazla sığ ya da yeterince güçlü değilse, implantın kemiğin üstüne yerleştirilmesi gerekebilir. Bu implant tipi her ne kadar köprü ya da protezden daha iyi olsa da, endosteal implantta olduğu kadar güçlü bir destek sağlamayabilir. Elbette hangi tipte implantın sizin için daha uygun olduğuna diş hekiminiz karar verecektir.

İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?


İmplant tedavisinin nasıl yapıldığına değinmeden önce kimlerin implant uygulaması için uygun olduğundan bahsetmek gerekir. Eğer diş etleriniz sağlıklıysa ve bir implantı barındırabilecek kuvvette çene kemiğine sahipseniz, implant tedavisi için uygun bir adaysınız demektir. Bununla birlikte çene kemiğinizin yetersiz kaldığı durumlarda tedavi öncesi çene güçlendirme çalışmalarının yapılması da mümkündür. Diyabet ya da lösemi gibi kronik hastalıkların implant tedavisi sonrası iyileşme sürecini bir miktar zorlaştırdığını da belirtmekte fayda vardır. Bununla birlikte yapılan araştırmalar, implant tedavisi sonrası aşırı derecede sigara kullanımının implantı kaybetme riskini ikiye katladığını da göstermektedir.

İmplant tedavisi nasıl yapılır sorusunun cevabını geldiğimizde sürecin birkaç aşamadan oluştuğunu görmekteyiz. İmplant ameliyatı esnasında ilk olarak implantın çene kemiğine yerleştirilme aşaması gelir. Lokal anestezinin etkisini göstermesinin akabinde diş hekiminiz, çene kemiğinizin uygun yerine özel bir frez kullanarak ufak bir delik açar. İmplantı yerleştirdiği bu delik, bir miktar şişmeye ve ağrıya yol açabilir, ancak hekiminiz mutlaka bu ağrı ile baş edebilmeniz için size ağrı kesici tavsiyesinde bulunacaktır. İyileşme süreci boyunca ılık çorbalardan ve yumuşak, oda sıcaklığında yiyeceklerden oluşan bir beslenme rejimi takip etmeniz önerilir.

İmplant tedavisinin ikinci aşaması ise implantın üzerine kuronun, yani yapay dişin yerleştirilmesinden meydana gelir. Diş hekiminiz, bu işlemi gerçekleştirmek için 2-6 ay arası bir süre geçmesini bekleyecektir. Bu süre zarfında implantınız ve çene kemiğiniz birbiri ile harmanlanacak ve tek parça haline gelecektir. Bu 2-6 aylık süre zarfında geçici bir kuron kullanmanız gerekebilir; böylelikle rahatlıkla çiğneyebilir ve konuşabilirsiniz. Osseointegrasyon denen bu harmanlanma sürecinde implantınız, diş eti dokusu ile kaplanacaktır. Bu aşama, belki de implant tedavisi sürecinin en önemli ve kritik aşaması olarak bilinir; zira bu harmanlanma süreci, implant tedavinizin uzun vadede size sorun teşkil edip etmeyeceğini belirleyen önemli bir aşamadır. İmplant yapılan yerde enfeksiyon oluşması, implantlı kemiğin darbe ve travma alması, eksik ya da yanlış diş bakımı sonucu implantlı dişte oluşabilecek ağrı veya apseler, osseointegrasyon sürecinin başarısız olmasına sebep olabilir. Bu süreci mümkün olduğunca pürüzsüz atlatabilmek için hem hastaya hem diş hekimine farklı sorumluluklar düşmektedir. Hasta, implant yerleştirilmiş dişine özenle bakmakla yükümlüyken hekim, en kaliteli malzemeleri kullanarak, steril bir ortamda, doğru ve tam ekipman ile çalışmalı ve profesyonel hizmet vermelidir. 2-6 aylık zaman zarfı tamamlandıktan sonra sıra, implant tedavisinin son aşamasına gelecektir.

İmplant tedavisinin son aşamasında mplant doktorunuz, kalıcı kuronu yerleştirmeden önce bu diş eti dokusunu temizleyecek, ardından da üzerine diş eti şekillendirici bir iyileşme başlığı takacaktır. Bu iyileşme başlığı, gerçek dişlerinizde olduğu gibi protez dişin sanki diş etinin içinden geliyormuş gibi doğal görünmesini sağlayacaktır. İmplantın üzerindeki dişeti minimal düzeyde kesilerek iyileşme başlığı bu implantın üzerine vidalanır, arından da dişetinin şekillenmesi için 4-10 gün kadar bir süre beklemek gerekir. Bu süre tamamlandıktan sonra başlık çıkartılır ve dişlerin ölçüsü alınmaya başlanır. Bu süreç de ortalama olarak 1 hafta kadar almaktadır. Sürecin tamamlanmasının ardından diş ya da dişler, tek tek ilgili yerlere yerleştirilerek implant uygulaması sona ermiş olur.

İmplant Cerrahisi Sonrası Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?


Daha önce de vurguladığımız gibi implant tedavisi, lokal anestezi altında yapılır. Başka bir deyişle tedavi esnasında herhangi bir şey hissetmez ve algılamazsınız. İşlem sonrasında oluşabilecek herhangi bir acı ve ağrı için ağrı kesici almanız önerilir. Bununla birlikte cerrahi işlemi uygulayan diş hekiminiz, evde ne tür bir bakım uygulamanız gerektiğini size halihazırda söyleyecek ve gerekli talimatları verecektir.

İster tek diş implantı ister çoklu diş implantı tedavisi almış olun; implantlarınız takıldıktan sonra kendi gerçek dişlerinize nasıl bakım yapıyorsanız, aynı şekilde bakım yapmaya devam etmeniz gerekmektedir. Günde iki kez dişlerinizi fırçalamalı, düzenli olarak diş ipi kullanmalı ve genel ağız ve diş bakımınızı asla aksatmamalısınız. İmplantlarınızda beklenmedik herhangi bir ağrı, acı, batma, sızı ya da oynama gibi belirtiler ile karşılaştığınız anda diş hekiminiz ile bir muayene randevusu almanız elzemdir.

Eğer siz de implant tedavisi hakkında detaylı bilgi almak, implant fiyatlarını öğrenmek ve profesyonel diş hekimlerimizle konu ile ilgili görüşmek istiyorsanız kliniğimizden kolaylıkla bir randevu alabilirsiniz.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz