Cad Cam – Dijital Diş Hekimliği

Cad Cam – Dijital Diş Hekimliği


dentdizayn cad cam tekniği - dijital diş hekimligiDijital diş tasarımı ya da dijital ölçü sistemleri olarak da bilinen CAD CAM, seri, dijital ve modern bir diş tedavisi sağlamak adına teknolojinin geliştirmiş olduğu en güncel sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Ağrısız, hızlı ve problemsiz bir ortodonti tedavisi için hastaların giderek daha fazla başvurmaya başladığı CAD CAM teknolojisi, implant tedavisinden protez dişlere kadar diş hekimliğinin pek çok alanında sıklıkla kullanılmaktadır.

CAD CAM Nedir?


Diş tedavilerinde CAD CAM’in yerini anlamak için öncelikli olarak CAD CAM teknolojisinin tam olarak ne olduğunu anlamak gerekir. En temel hali ile CAD CAM, bir ürünü kavramsal aşamadan somut üretim aşamasına kadar bilgisayar programları yardımı ile taşıyan bir sistemdir. Sistemin CAD ve CAM olmak üzere iki aşaması vardır. CAD, bilgisayar destekli tasarım (Computer Aided Design) anlamına gelirken CAM, bilgisayar destekli imalat (Computer Aided Manufacturing) anlamını taşımaktadır. Genellikle ürün tasarımlarında bilgisayar yazılımından destek alınması durumunda devreye giren CAD CAM, yazılım programları aracılığıyla hazırlanan model ve tasarımların, fiziksel olarak işlenerek üretilmesi ile tamamlanır.

Dişçilik sektöründe CAD CAM’in yerine bakacak olursak, işlemin CAD ayağında dişlerin görüntüsünün alındığını, CAM ayağında ise hazırlanan diş tasarımının üretim aşamasına geçtiğini söylemek mümkün.

Diş Hekimliğinde CAD CAM Tekniği Nedir?


CAD CAM teknolojisinden önce ağız içinde bir restorasyon yapılırken belirlenen değişimleri gerçekleştirmek için ağızdan ölçü almak, ölçünün içine alçı döküp bir model oluşturmak ve bu model üzerinde mum benzeri maddeler ile bir tasarım yapmak gerekiyordu. Üretim aşamasına gelindiğinde ise mum ve benzeri materyaller ile tasarlanan bu restorasyon, kalıba alınarak tamamen el işçiliği ile nihali şeklini alırdı. CAD CAM teknolojisinin akabinde ise bu restorasyonun tamamlanma aşamasında ağız içinden 3D tarayıcı yardımıyla düzeltilecek dişin verileri bilgisayara aktarılır ve restorasyonun tasarlanması tamamen bilgisayar tarafından gerçekleştirilir. Bilgisayarda hazırlanan restorasyon tasarımı, gelişmiş tornalama cihazları yardımıyla üretime verilir, böylece modelin son hali de ortaya çıkmış olur.

Diş hekimliğinin hangi aşamalarında CAD CAM sistemlerinin kullanıldığına bakacak olukrsak giderek yaygınlaşan bir kullanım ağı haline dönüştüğünü söylememiz mümkün oluyor. Kuron ve köprüler, lamineler, inley ve onley, porselen restorasyonları, protez diş, implant planlama ve implant tedavisi başta olmak üzere CAD CAM’in pek çok farklı diş hekimliği alanında başvurulduğunu söylemek mümkün. CAD CAM tekniği aynı zamanda diş ve diş etlerinde herhangi bir patoloji tespiti söz konusu olduğunda da kullanılabilen bir yöntemdir.

Cerec sistemi olarak da geçen bu sistemin özünde, üç boyutlu optik ölçü kavramı yer almaktadır. Üç boyutlu optik ölçü alabilen ağız içi kameralar, hastanın ağzının içinden 3D imajlar elde edilmesini sağlar. Bu amaca uygun bilgisayar programları aracılığıyla da elde edilen veriler işlenerek bilgisayar yazılımları yardımıyla hassas makinelerde üretime geçer.

Dijital Diş Hekimliği Nedir, Ne İşe Yarar?


CAD CAM ile doğrudan bağlantılı olan dijital diş hekimliği de yine son dönemlerde sıklıkla başvurulan modern bir diş hekimliği yöntemi olarak karşımıza çıkar. Dijital diş hekimliği, dijital tarama, dijital tasarım ve dijital üretim olmak üzere üç farklı aşamadan oluşmaktadır. Dijital tarama esasen dijital ortamda ölçü alımını ifade etmektedir. Hasta, işlem yapılacak dişlerini dijital tarayıcılar yardımı ile 3 boyutlu olarak taratır, böylelikle dişin 3 boyutlu görüntüsü, sanal ortamda yerini bulmuş olur. Dijital tasarım aşamasında ise sanal ortama taşınmış olan 3 boyutlu tarama görüntüleri, üzerinde tasarım yapılacak hale gelmiş olur. Dişin şekli, çerçeveleri ve diş eti ile uyumlandırılması gibi işlemler, bilgisayar ortamında tasarlanarak gerçeğe en yakın hali ile yepyeni bir boyut kazanır. Son olarak dijital diş üretimi sırasında ise dijital üç boyutlu görüntüleme ekranında oluşturulan ve tasarlanan dişler, dijital diş laboratuvarında yer alan üç boyutlu yazıcıların yardımı ile üretilerek bir araya getirilir. Hastanın ağız ve diş yapısı ile birebir uyumlu olan bu model, son kontroller de yapıldıktan sonra hastaya uygulanır.

Dijital diş hekimliğinin beraberinde getirdiği pek çok avantaj vardır.Onlardan bazılarını şu şekilde sıralamamız mümkündür:

 1. Diş tedavisi sürelerini hatrı sayılır derecede kısaltır: Normal şartlar altında en az 2-3 seans kadar sürecek olan tedavi aşamaları, bilgisayar sistemi kullanımı sayesinde klinik ortamda tek bir seansta tamamlanabilmekte ve diş tedavisinin tamamı, 2 saat kadar kısa bir süre içerisinde son bulabilmektedir. Hem diş hekimi hem hasta için oldukça avantajlı bir özelliğe sahip olan bu durum, zaman kazandırma konusunda oldukça etkilidir.

 2. Biyolojik uyumluluk düzeyi yüksek, estetik materyaller kullanılmaktadır: Hastalar için söz konusu ortodonti ve diş tedavileri olduğunda en önemli nokta elbette estetik kaygılardır. Estetik açıdan doğala en yakın görünümün elde edilmesini sağlayan Cerec uygulamaları ve dijital diş tasarımları, hekimler açısından da biyolojik açısından güvenilir malzeme kullanımının rahatlığını sunmaktadır. CAD CAM sistemi sayesinde geleneksel yöntemlerde işlenmesi pek de kolay olmayan malzemeler, çok daha kolay bir şekilde geliştirilmekte ve üretilebilmektedir.

 3. Konvansiyonel diş ölçüsü alma tekniklerinden farklıdır: Cerec 3D diş uygulamalarında az evvel de bahsetmiş olduğumuz mum ile ölçü alma yöntemi tamamen terk edilmiştir. Çok daha yorucu, geleneksel ve eski usul bir yöntem haline gelmiş olan bu ölçümleme tekniğinin yerine dijital ve optik nitelikle ölçüler alınmaktadır. Yüksek çözünürlüklü ve lazer destekli ağız içi kameralar sayesinde hastanın mikro düzeyde ölçüleri alınabilmekte, bu esnada da hastada herhangi bir yan etkiye ya da reflekse neden olmamaktadır. Bununla birlikte dijital ölçü alımı, geleneksel ölçü alımına kıyasla meydana gelebilecek enfeksiyon riskini de minimuma indirmektedir.

 4. Hata ihtimali sıfıra yakındır: Dijital diş hekimliğinde sürekli olarak gelişen iyileştirmeler, “insan” faktörüne bağlı başarısızlık faktörlerini minimuma indirmiştir.

 5. İmplant tedavilerinin başarısını ve estetiğini artırdığı, klinik araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır: Dijital diş hekimliği ile implant yerleştirmek, özellikle son dönemde sıklıkla başvurulan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. 3 boyutlu Cerec sistemi kullanılarak elde edilen eksik diş bölgesinin görüntüleri, bilgisayar ortamında karşılaştırılarak 3 boyutlu bir yazılım sayesinde olası restorasyon ihtimallerini ortaya çıkartır. Bu sayede ideal implant yerleştirme açısı ve derinliği de tespit edilmiş olur.

CAD CAM ve Dijital Diş Hekimliğini Kimler Tercih Edebilir?


CAD CAM sistemine dahil olmaya uygun bir aday olup olmadığınızı belirlemek için kliniğimizi ziyaret edip hekimlerimizden muayene olmanız gerekmektedir. Daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi dijital diş hekimliğinde kullanılan yöntemler, inley, onley, lamine dişler, kuron ya da köprü gibi farklı diş tedavilerinde kullanılabilmektedir. Eğer sizin de dişlerinizdeki sorun, bu tedavi yöntemlerinden biri ile çözülebiliyorsa, yüksek olasılıkla CAD CAM sistemi ile tedavi olma konusunda da uygun bir adaysınız demektir. Bununla birlikte yaşınız, cinsiyetiniz, kemik yapınız ve tedavi ettirmek istediğiniz dişin konumuna göre bu faktörler değişkenlik gösterebilir.

CAD CAM teknolojileri ve Cerec sistemleri hakkında daha detaylı bilgi almak, dijital diş hekimliği ve Cerec 3D diş fiyatlarını öğrenmek ve kliniğimizden konu ile ilgili randevu almak için bizi aramanız yeterli, iletişim sayfamızı ziyaret ederek bizden randevu alabilirsiniz.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz