Diş ve Çene Cerrahi Tedavisi

Diş ve Çene Cerrahi Tedavisi


Dentdizayn Sancaktepe & Bağdat Diş ve Çene CerrahisiBazen karşı karşıya kalabileceğiniz çene problemlerini çözmek için ortodonti tedavisi yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda devreye giren çene ve diş cerrahisi, orta ve üst seviye çene rahatsızlıkları söz konusu olduğunda ideal çözüm olabilir. Çiğneme, nefes alma ve konuşma gibi en temel insansı fonksiyonları hatırı sayılır derecede iyileştirme yetisine sahip olan çene ve diş cerrahisi uzmanları, aynı zamanda hastanın estetik görüntüsüne de katkıda bulunur. Eğer siz de çene ameliyatı ve çene cerrahisi doktoru hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız, doğru yerdesiniz. Bizimle iletişime geçmek için bu linke tıklayın.

Çene ve Diş Cerrahisine Hangi Durumlarda İhtiyaç Duyulur?


Çene cerrahisi gerektiren çoğu durum, gelişim aşamasında çenenin anormal bir büyüme düzeni takip etmesi ile ortaya çıkar. Burada belirtmekte fayda vardır ki gelişim aşamasında meydana gelen bu çene problemleri, çoğunlukla kalıtsal olarak gerçekleşir. Çene ve diş cerrahisi gerektiren diğer faktörler arasında yüze alınan sert darbeler ya da çene eklemlerinde meydana gelebilen iltihaplardır. Pekiyi diş için cerrahi ihtiyacı hissedebileceğiniz belirtiler nelerdir? İşte onlardan bazıları:

– Isırma, çiğneme ve yutkunmada zorluk
– Dişlerin aşırı kullanım sonucu tahribi
– Kronik çene ağrıları
– “Dişeti gülümsemeleri”nden kurtulma isteği (Gülümseme anında dudakların altında diş etlerinin büyük bir kısmının görünüyor olması durumu)
– Yüz dengesizlikleri 
– Uyku apnesi
– Diğer kronik çene rahatsızlıkları

Çene ve Diş Cerrahisi Çeşitleri Nelerdir?


Çene cerrahisi estetik amaçla yapılabileceği gibi tamamen medikal ve sağlıksal amaçlara yönelik de gerçekleştirilebilir. Çeneye ve dişe cerrahi müdahale gerektiren durumlardan bazılarını şöyle sıralamak mümkündür:

1. Diş Çekimi
Diş çekimi, dişin kemikteki “cep” ya da “soket” denilen yuvasından çekilmesini ifade eden bir ağız ve çene cerrahisi işlemidir. Eğer basit bir diş çekimi söz konusu ise sadece lokal anestezi kullanılarak yapılabilmektedir. Eğer bahsi geçen dişin ortodontik açıdan tedavisi mümkün değilse tek çözüm diş çekimi tedavisi olmaktadır. Kemik patolojilerinin bulunduğu durumlar (kist ya da tümör oluşumu), implant cerrahisi gerektiren durumlar, kemik oluşturmaya yönelik işlemler ve protez öncesi doku hazırlığı gerektiren durumlar, diş çekiminin söz konusu olduğu tedavi yöntemleridir. Basit diş çekimleri lokal anestezi ile yapılabilirken daha komplike durumlarda diş hekimi genel anestezi kullanmayı tercih edebilir.

Bazı durumlarda çekilecek olan dişin, önce bölümlere ayrılması, ardından çekilmesi öngörülebilir. Bu gibi durumlarda uygulanan cerrahi diş çekimi işlemi, normal çekimde olduğu gibi lokal anestezi ile uygulanabilmektedir. Dişe ulaşmak için kemik kaldırılır, diş bölümlere ayrılır ve her bir parça tek tek çekilerek geriye kalan bölge temizlenir ve tedavi edilir. Bu tip işlemlerin elbette profesyonel ve deneyimli bir diş hekimi tarafından gerçekleştirilmesi gerekir.

2. Gömülü Diş Ameliyatı
Gömülü diş, ağızda çıkmış olması gereken, ancak çıkma vakti geçmiş olmasına rağmen çıkmamış dişler olarak tabir edilir. Bazı gömülü dişler, tamamen çene kemiğinin içinde kalabilirken bazıları doğru yerde olduğu halde yumuşak doku ile kaplı olduğu için görünmeyebilirler. Dişlerin gömülü kalmasını etkileyen pek çok faktör bulmak mümkündür. Genetik faktörler, komşu dişlerin yer değiştirmesi, çene darlığı, süt dişlerinde oluşan ve zamanında tedavi edilmeyen çürüklerin oluşturduğu enfeksiyonlar, bu sebeplerin arasında gösterilebilir. Bununla birlikte daha sıklıkla alt yirmi yaş dişinin, üst yirmi yaş dişinin ve üçüncü kesici dişlerin daha sık gömülü kaldığını da söylemek mümkündür.

Gömülü diş söz konusu olduğunda hem estetik, hem fonksiyonellik açısından tedavi olarak öncelikle ortodontik tedavi değerlendirilmelidir. Ortodonti tedavisinin yetersiz kaldığı noktalarda ise gömülü diş ameliyatı devreye girer. Özellikle ortodontik olarak hareket ettirilemeyen dişlerde çene cerrahisine başvurulduğunu söylemek mümkündür. Gömülü diş ameliyatının ardından kısa bir süreliğine de olsa ilgili kemik dokularında ağrı, şişkinlik ve morarmaların olması oldukça doğaldır. Ameliyat profesyonelce yapıldığı takdirde bu yan etkiler birkaç gün içerisinde dağılacak ve ağrılar kesilecektir. Kesilmeyen ve/veya şiddetlenen ağrıların olması durumunda ise bir an önce diş hekimine başvurmakta fayda vardır.

Gömülü diş alındıktan sonraki süreçte hastanın bakım aşaması, en az ameliyatın kendisi kadar büyük önem taşır. İlk 24 saat boyunca gömülü dişin alındığı taraf ile yemek yenmemeli ve o tarafa hiçbir şekilde baskı uygulanmamalıdır. İşlemi takiben ilk 2 saat hiçbir şey yenmemeli, sonrasında ise yalnızca ılık ve sıvı gıdalar tüketilmelidir. İşlemin akabinde en az 24 saat boyunca sigara içilmemesi gerektiği gibi yine ilk 24 saat boyunca morarmayı ve şişlikleri minimize etmek için buz kompresi uygulanmalıdır. Eğer gömülü diş ameliyatı sırasında ilgili alana dikiş atıldıysa bu dikişler, operasyonu takiben 7 gün sonra alınabilir.

3. Diş Plastik Cerrahi
Kısa veya aşınmış dişler, gülümseme esnasında göze batan düzeyde görünen diş etleri, diş eti seviyelerinin birbirinden farklı olması ve benzeri estetik görüntü bozuklukları, diş plastik cerrahisi ile giderilmektedir. Plastik periodontal cerrahi olarak da geçen bu tedavi yöntemlerinde eksik ya da fazla olan diş eti dokularına yeni bir form, yeni bir pozisyon ve yeni bir görünüm kazandırmak mümkündür.

4. 20’lik Diş Cerrahisi
Halk arasında yaygın olarak akıl dişi ya da 20’lik diş olarak geçen yirmi yaş dişleri, çenenin her iki tarafının da sonunda çıkan, ve en son süren azı dişleri olarak bilinirler. Genetik ve ırksal özellikler, beslenme alışkanlıkları ve dişlerin ağız yapısına katılımı gibi farklı faktörlere bağlı olarak bu dişler, kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bununla birlikte genellikle bayanlarda 21-22 yaş arasında çıkan bu dişler, erkeklerde 20-23 yaş arasında baş gösterir. Çenelerde gömülü kalabilme olasılığı da bulunan 20’lik dişler, bu gibi durumlarda dışarıdan müdahale gerektirirler.

Eğer gömülü 20’lik dişin çevresinde yer alan yumuşak doku enfeksiyon ya da diş eti apsesi oluşturduysa, yarı çıkmış yarı gömülü olan 20’lik diş çürümeye başlamışsa, gömülü olduğu halde bölgede diğer dişlere ve diş etlerine basınç ağrısı oluşturmaya başladıysa ve ağızda çapraşıklık meydana getirmeye başladıysa, o dişin 20’lik diş cerrahisi yardımıyla çekilmesi gerekmektedir.

20’lik diş cerrahisi sırasında yirmi yaş dişinin çekimi, dişin konumuna, duruşuna, büyüklüğüne ve kemikteki durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Komplike bir operasyon süreci gerektiren 20’lik diş cerrahisi için diş ve çene cerrahisindeki en iyi doktora başvurmak şarttır. Kliniğimizde 20’lik diş çekimi de dahil olmak üzere diş ve çene cerrahisi konusunda uzmanlaşmış, deneyimli ve profesyonel doktorlar bulmanız mümkündür.

Diş Çekimi Fiyatları & Diş Cerrahisi Fiyatları Nelerdir?


Diş çekimi fiyatları, söz konusu dişin konumuna, yapısına ve komplikasyon derecesine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Kliniğimizdeki uzman diş cerrahisi hekimlerinden diş ve çene ameliyatları ile ilgili detaylı bilgileri alabilir, bu cerrahi için uygun bir aday olup olmadığınızı belirleyebilirsiniz. Kliniğimiz, kaliteli hizmet anlayışı ve deneyimli ekibi ile diş cerrahisi konusunda hasta memnuniyetini üst düzeyde tutmayı başarmaktadır. Başta diş çekimi fiyatları olmak üzere kliniğimizde diş ve çene cerrahisine dair sunulan hizmetlerin fiyatlarını öğrenmek, hemen randevu almak ve hem estetik, hem fonksiyonellik açısından dişlerinize yepyeni bir boyut kazandırmak için sizi Sancaktepe’deki muayenemize bekliyoruz.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz