İmplant Tedavisi Uzmanı – İmplant Doktoru
İmplant Tedavisi Uzmanı Kimdir, Uzmanlık Alanı Nedir?
İmplant tedavisi uzmanının yetki alanlarına değinmeden önce implant tedavisi nedir ve neden yapılır, öncelikli olarak buna değinmek gerekir. İmplant, diş eti hattının altına yerleştirilen bir dental aparat olarak bilinir. Bu aparatın takılmasının amacı, çene ile kaynaşarak yapay bir dişte kök görevi görecek metal kurona yerleştirilmesidir. Buradan da anlaşılacağı üzere implant tedavisi, yalnızca kayıp bir diş söz konusu olduğunda uygulanan bir tedavi yöntemidir.
İmplant tedavisi süreci ziyadesiyle karmaşık ve uzun soluklu bir süreçtir, bu yüzden de bu tedavi için seçeceğiniz implant uzmanının işinin ehli, profesyonel ve deneyimli bir diş hekimi olması gerekmektedir. Doğru ellerde gerçekleştirildiğinde implant tedavisinin başarı oranı oldukça yüksektir. İmplant tedavisi uzmanları da bu tedaviyi uygulama konusunda ideal diş hekimleri olarak karşımıza çıkarlar.
Araştırmalar göstermektedir ki implant tedavisinin başarısı, implantınızı gerçekleştiren hekimin tecrübesi ile doğrudan orantılıdır. İmplant tedavisi esnasında oluşabilecek komplikasyonlar da göz önünde bulundurulduğunda implant konusunda uzman bir diş hekimi ile çalışmanın ne kadar önemli olduğu bir kez daha gözler önüne serilmektedir. Bu komplikasyonları anlayabilmek adına implant tedavisi nasıl yapılır sorusunun cevabına değinmek gerekir.
İmplant tedavisi, daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi birkaç aşamadan oluşur. Tedavinin ilk aşamasında implant aparatının çene kemiğine yerleştirilmesi yer almaktadır. Bu işlem sırasında lokal anestezi uygulanır ve implant uzmanı, çene kemiğinin uygun yerine delik açar. Ardından implant, bu deliğe yerleştirilir ve çene kemiği ile bağdaşması için (osseointegrasyon süreci) 2-6 arası bir süre boyunca bırakılır. Bu süre zarfında implant tedavisi hekimi, hastanın rahat edebilmesi adına implantı geçici bir dolgu ile kapatır. Tedavinin ikinci aşamasında yapay diş yerine geçecek olan kuron yerleştirilir. Bu kuron yerleştirilmeden önce implantın çevresinde oluşabilecek diş eti dokusu temizlenir ve diş eti şekillendirici bir iyileşme başlığı kullanılarak bölgenin temizlenmesi sağlanır. 4-10 gün kadar süren bu aşamanın sonrasında ise son olarak boşluğa gelecek olan dişin ölçüsü alınır. Ölçülere uygun şekilde üretilen kuron, ilgili implantın üzerine, tıpkı bir vida başlığı gibi yerleştirilir ve tedavi son bulmuş olur.
Bu tip komplike bir prosedürde elbette oluşabilecek komplikasyonlar da mevcuttur. Osseointegrasyon sürecinde implantlı diş enfeksiyon kapabilir, hasta süreç boyunca yanlış diş ve ağız bakımı uygulayarak implanta zarar verebilir ya da kuron takıldıktan sonra implantta tutmayabilir. Bu gibi durumların oluşmasını engellemek ve tedavi sürecinin maksimum başarı düzeyinde tamamlanmasını sağlamak için kesinlikle alanında uzman bir implant hekimi ile çalışmak şarttır.
İmplant Doktorları Arasında Seçim Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?
İmplant tedavinizi gerçekleştirmesi üzere bir implant hekimi ya da implant tedavisi merkezi seçerken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. İşte onlardan birkaç tanesi:
- İmplant cerrahınız alanında uzman mı ve implant tedavisi konusunda uzmanlık eğitimi almış mı?
- İmplant doktorunuz kariyerinin ne kadarlık kısmını implant tedavisi uygulayarak geçirmiş?
- Bu zamana kadar kaç adet başarılı implant tedavisi gerçekleştirmiş?
- İmplant tedavisi gereksinimi teşhisini koymadan önce hekiminiz kapsamlı teşhis ve tanı yöntemlerini uyguluyor mu?
- Tedavinizin başlayacağı esnada doktorunuzun kaç adet implant hastası var?
- Herhangi bir komplikasyon oluşması durumunda implant doktorunuzun bu komplikasyonlar ile başa çıkabilecek tecrübesi ve donanımı var mı?
- Doktorunuz, implant tedavisi boyunca ihtiyaç duyacağı son teknoloji aparat ve araç-gereçlere sahip mi?
- İmplant doktorunuz tarafından tedavi edilen diğer implant hastaları kendisinden memnun mu?
- Doktorunuzun çalıştığı, ağız ve diş sağlığı konusunda uzmanlaşmış olan implant merkezi, hangi marka aparatları kullanıyor?
Bu sorulara tatmin edici cevaplar aldıktan sonra tedavi olmayı planladığınız implant doktoru ile ilgili ufak bir özgeçmiş araştırması yapmanızda ve kendisi ile daha yakından tanışmanızda fayda var.
Aldığı eğitim: Eğer implant tedavisi gibi kapsamlı bir prosedüre başlayacaksanız, tedavinizi gerçekleştirecek olan hekimin alanında uzman bir doktor olmasını istersiniz. Tedaviye başlamadan önce doktorunuzun hangi eğitim kurumunu bitirdiğini, hangi uzmanlık alanlarında branşlaştığını ve ne tür eğitimler aldığını araştırmanızda fayda vardır.
Deneyim: İmplant doktorunuzu seçerken en az aldığı eğitim kadar önemli olan bir diğer nokta da sahip olduğu deneyimdir. Öğrenci sıralarında edindiği bilgiler ne kadar kaliteli ve donanımlı olursa olsun, implant tedavisinde yüzde yüze yakın başarı elde edebilmek için bolca pratik yapmak ve tecrübe kazanmak gerekir. Tedaviye başlama kararı almadan önce doktorunuzun bu zamana kadar kaç adet implant gerçekleştirdiğini ve bu implantların başarı oranlarını öğrenin. Bununla birlikte imkanınız varsa implant doktorunun daha önce tedavi etmiş olduğu hastalar ile iletişime geçerek onların süreç boyunca edindikleri tecrübelerini sizinle paylaşmalarını isteyin.
Empati: Belki implant hekiminizin size karşı olan tutumu ve empati yeteneği, ilk başta size aldığı eğitim ya da sahip olduğu tecrübe kadar önemli gelmeyebilir, ancak dişçi koltuğuna yattığınızda ve diş hekiminiz ve çenenizdeki o ufak delik ile baş başa kaldığınızda bunun ne kadar hayati bir özellik olduğunu anlayacaksınız. İmplant doktorunuz, size tedavinin her aşamasını anlayabileceğiniz şekilde açıklayabilen, tedavi esnasında karşı karşıya kaldığınız soru ve sorunlara yapıcı çözümler bulabilen, ağrı ya da acı ile karşı karşıya kaldığınızda sizi teselli edebilen ve günün sonunda mutlu bir hasta olarak muayenesinden ayrılabilmenizi sağlayabilen bir hekim olmalı.
İmplant Tedavisi Sırasında ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Her cerrahi işlemde olduğu gibi, implant tedavisi aşamalarında da bazı düşük olasılıklı riskler ve komplikasyonlar ortaya çıkabilir. İmplant alanında enfeksiyon oluşması, implant ya da kuronun çevresindeki bölgeye alınan darbeler, sinirlerde oluşabilecek ve ağrıya neden olacak hasar ya da sinüslerde oluşabilecek problemler, bu risklerin arasında yer alıyor. Tüm bu komplikasyonları minimumda tutabilmek adına hem hastanın, hem hekimin implant tedavisi esnasında ve sonrasında dikkat etmesi gereken hususlar bulunuyor.
Hasta, implant takıldıktan sonra ilk birkaç gün, implantın bulunduğu bölgede şişlik, ağrı ve hassasiyet hissedebilir. Bu şişlik, hastanın suratına dahi vurabilir, ancak bu oldukça normal bir reaksiyondur. Bu noktada implant hekiminin sorumluluğu, oluşabilecek tüm bu yan etkiler konusunda hastayı uyarmak ve ağrısı ile baş edebilmesi adına ona uygun bir ağrı kesici reçetesi yazmaktır. Bununla birlikte bu dönemde hasta olabildiğince sıvı bir rejim takip etmeli, implantlı dişe gereğinden fazla baskı uygulamamalı ve ağız ve diş bakımına her zaman olduğu gibi özen göstermelidir.
İmplantlı dişin üzerine kuron yerleştirildikten sonra da hasta aynı şekilde dişlerine karşı hassas davranmalı, kuronu yerinden oynatacak ya da ona hasar verecek darbelerden kaçınmalı, implant hekiminin ona vereceği bakım talimatlarına da harfiyen uymalıdır.
İmplant tedavisinin uzun vadede başarılı olması ve ömürlük bir implanta sahip olabilmek için ise hasta, edinmiş olabileceği tüm kötü alışkanlıkları geride bırakma yoluna girmelidir. Şekerli yiyecekler, asitli içecekler ya da sigara tüketimi gibi zararlı alışkanlıklar, implant tedavisi tamamlandıktan sonra en kısa süre içerisinde bırakılmalı ve daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemelidir.
Düzenli olarak implant hekimini ziyaret etmek, muayene ve kontrol randevularını aksatmamak ve ağız ve diş sağlığı kurallarına uymak da hastanın edinmesi gereken diğer sorumluluklar arasında.
Eğer siz de implant tedavisine ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyor ve bu işlem için en uygun implant doktorunu arıyorsanız, doğru adreste olduğunuzu söyleyebiliriz. Kliniğimizin alanında uzman implant hekimleri, yukarıda soracağınız soruların tamamına tatmin edici cevaplar verebilecek potansiyel ve tecrübede doktorlar olup, yüzde yüz başarı oranı ile çalışmaktan gurur duymaktadırlar. Kaliteli bir eğitim, bolca pratik ve deneyim, hasta memnuniyetini ön planda tutan doktor-hasta tutumu ve güven veren bir ortam, implant hekimlerimizden yaptıracağınız implant tedavisi esnasında karşınıza çıkacak avantajlardan sadece birkaç tanesi. Daha fazla bilgi almak, implant tedavisi hekimlerimiz hakkında bilgi edinmek, implant tedavisi fiyatlarını öğrenmek ve bir an önce randevu almak için bizimle iletişime geçmeniz yeterli.
Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz