Uzmanından Çene Kayması ve Tedavisi

En ağrılı ağız ve diş problemleri arasında sayılan çene kayması, meydana geldiği andan itibaren hastaya rahatsızlık veren ve bir an önce tedavi edilmesi gereken bir çene problemidir. Çoğunlukla çene cerrahisi yöntemleri ile tedavi edilen çene kayması, pek çok farklı sebepten ötürü meydana gelebilmekte ve zamanında tedavi edilmediği takdirde daha büyük sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Çene kayması nedir, neden oluşur, tedavi yöntemleri nelerdir ve çene kayması tedavisi sonrası nelere dikkat edilmelidir, hepsi çene kayması ile ilgili en güncel bilgilere sahip bu rehberimizde sizleri bekliyor.Dent Dizayn ile iletişime geçmek için lütfen bu linke tıklayın.

Çene Kayması Nedir?

Çene kayması, çenenin kafatasına bağlı olduğu iki eklemden birinin ya da ikisinin birden normal pozisyonundan ayrılması ile meydana gelen bir durumdur. Çeneyi kafatasına bağlı tutan, biri sağda biri de solda olmak üzere iki adet eklem vardır. Bu eklemler, yazımızın ilerleyen kısımlarında değineceğimiz çeşitli sebeplerden ötürü oynayabilmektedir. Eklemlerin olağan konumlarından farklı yönlere ilerlemesi durumunda ortaya çene kayması meydana gelir. Tanımından da anlaşılacağı üzere çene kayması, hasta için oldukça sancılı ve ağrılı bir sürecin başlangıcını ifade eder. Konuşma zorluğu, öne çıkan ya da geriye itilen bir çene, şiddetli çene ağrısı, ağzın tam kapanamaması ve nefes darlığı gibi yan etkileri bulunan çene kayması, mümkün olan en kısa sürede tedavi gerektiren bir sağlık sorunudur. Çene kayması ve çene cerrahi, el ele giden kavramlar olmakla birlikte çene düşmesi ya da çene kayması şüphesi bulunan bir hasta, çene ortopedisi ya da diş cerrahisi bölümlerine başvurmayı tercih etmelidir.

Çene Kayması Neden Meydana Gelir?

Çene kayması probleminin meydana gelmesini tetikleyen pek çok farklı faktörle karşılaşmak mümkündür. Özellikle çene anatomisi ile birebir alakalı olan çene kayması, göz ardı edilen ya da yeterince önem verilmeyen nedenlerden dolayı oluşabilmektedir. İşte çene kaymasının en yaygın sebeplerinden bazıları:

Ağzı çok geniş açmak:Çene eklemlerinin oturduğu yuvalar, çeneye sınırlı bir hareket alanı sağlar. Bu eklemlerin oluşturduğu sınırlar içerisinde kişi, ağızını açma ve kapama yetilerine sahiptir. Bununla birlikte ağzın normalden daha geniş açılması ve bunun sürekli olarak, düzenli bir şekilde yapılması, uzun vadede çene kaymasına sebebiyet verebilir. Esnemek, yemek yerken büyük lokma almaya çalışmak (özellikle sandviç ya da hamburger gibi yiyeceklerde), kusmak, genel anestezi almak, çokça diş tedavisi görmek ya da hastalık nöbetleri geçirmek, bilinçli ya da bilinçsiz olarak ağzın gereğinden geniş açılmasına yol açan durumların başında gelir.

Çeneye alınan darbe ve yaralar:Çeneye yüksek baskı uygulanması ya da çene eklem bölgesine darbe almak, çene kemiğinin eklemlerinden ayrılmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda çene ile eklem birbirinden ayrılır ve çene kaymaya başlar. Özellikle spor yaralanmalarında meydana gelebilen yumruk darbeleri ya da iş yerinde oluşan istenmeyen iş kazaları, böyle bir sonuca yol açabilmektedir.

Diş ve dişeti problemleri:Sağlıksız bir ağız yapısı, uzun vadede çenenin kaymasına yol açabilir. Eksik dişler, gerektiği gibi kapanmamış boşluklar ya da yıpranmış bir ağız yapısı, yanlış noktalarda uzun süre baskı yaratarak çene kaymasına neden teşkil edebilir.

Eklem & kas sorunları:Genetik olarak bakıldığında bazı insanların çene eklemlerinde doğuştan kaymalar olabilmektedir. Eklem oyuğunun yeterli düzeyde derin olmaması, bu genetik problemlerin kaynak sebepleri arasında sayılır. Her ne kadar doğuştan ve kalıtsal bir durum olsa da, bu sebepten ötürü oluşan çene kayması da vakit kaybetmeden çene cerrahisi yöntemleri ile tedavi edilmelidir.

Çene Kaymasının Belirtileri Nelerdir?

İlk aşamalarında olan bir çene kayması, her zaman tespit edilmesi kolay olan bir sorun değildir. Bununla birlikte ilerleyen çene kayması durumlarında bazı belirleyici semptomları tespit etmek mümkün olmaktadır. En yaygın olarak görülen çene kayması belirtileri şunlardır:Ü

– Konuşmada zorlanma
– Ağzın tam kapanmaması
– Alt ve üst dişlerin birbirine her zamanki gibi oturmaması
– Çenenin öne doğru çıkıntı yapması, öne çıkması
– Çene ağrısı
– Çene hareket ettikçe şiddetlenen, kulağın hemen ön kısmında hissedilen ağrı ve sancı
– Nefes alma sorunları, nefes darlığı

Bu belirtilerden en az birini ya da aynı anda birden fazlasını tespit eden bir kişi, hiç vakit kaybetmeden bir doktora görünmeli ve tam çene kayması teşhisinin konmasını sağlamalıdır.

Çene Kayması Tedavisi Nedir?

Çene kayması tedavisi dendiğinde birden fazla alternatif kaşımıza çıkmaktadır. Çene kayması ameliyat ve operasyon ile geçirebileceği gibi cerrahi müdahale gerektirmeyen farklı yöntemlerle de giderilebilir. İşte çene kaymasına dair en yaygın olarak bilinen ve kullanılan tedavi yöntemleri:

Elle Oturtma:Çene kayması tedavisinde elle oturtma yönteminde diş hekimi, tamamen el marifetine güvenir. Bu yöntemde kayan çenenin ani ve becerikli bir el hareketi ile yeniden yerine oturtulması amaçlanır. İşe yaraması durumunda bu işlemden sonra herhangi bir çene cerrahisi işlemi gerekmez. Çenenin yerine rahatça oturabilmesi ve hastanın işlem sırasında herhangi bir acı hissetmemesi için anestezi kullanımına başvurulabilir.

Barton Sargısı:Barton sargısı yönteminde çene, önce olması gereken yerine oturtulur, ardından da hareketinin kısıtlanması için Barton sargısı denen bir sargı aparatı ile sarılır. Başın üzerinden ve enseden tam tur dönerek bağlanan bezler, çeneyi destekleyecek şekilde sabitlendikten sonra belirli bir süre hastanın kafasında kalır. Yeterli vakit geçtikten sonra çenedeki kayma iyileştirilmiş ve çenenin tekrar kayması da böylece önlenmiş olur.

Cerrahi Müdahale:Bu iki yöntemin yaramadığı durumlarda ise çene kayması ameliyatına başvurulmaktadır. Çene cerrahisi yöntemi, özellikle kısa dönem içerisinde birden fazla çene kayması yaşayan ve bu sorundan sürekli olarak mustarip olarak kişilere tavsiye edilmektedir. Çene kaymasının giderilmesi için yapılan ameliyatlarda standart bir cerrahi yöntem olduğunu söylemek mümkün değildir; çenenin yapısı, kayma oranı ve sorunun kaynağı gibi temel faktörlere bağlı olarak operasyon esnasında farklı cerrahi yöntemler kullanılabilmektedir. Ameliyattaki temel amaç ise çene ekleminde bulunan ve ligament denen bağ dokularının yerine oturtularak sağlamlaştırılmasıdır.

Çene Kayması Esnasında Nelere Dikkat Etmeli?

Eğer çene kaymasından şikayet ediyorsanız ya da etrafından çene kayması problemi ile karşı karşıya olan bir tanıdığınız varsa, bu hususlara dikkat etmek gerekiyor:

Çene kayması yaşayan kişi bolca dinlenmeli, tedavisi gerçekleşene kadar ağzını fazla açmamalıdır.

Yemek yerken ufak lokmalarla yiyeceklerini tüketmeli, olabildiğince yumuşak kıvamlı gıdaları tercih etmelidir. Bebek maması, muz, puding, yoğurt ya da çorba gibi yumuşak tüketimi olan gıdaların tercih edilmesi, durumun ilerlemesini önleyecektir.

Esneme esnasında çene daha da fazla açılacağı için esnerken alt çene yumruk ile desteklenmelidir. Bu sayede ağzın gereğinden fazla açılması engellenmiş olur.

Çene ve çene bölgesinde ağrıların giderilmesi ve bölgedeki rahatsızlığın olabildiğince azaltılması için buz tedavisi uygulanmalıdır. Düzenli olarak buz uygulaması, aynı zamanda istenmeyen şişlik ve morlukların oluşmasını da önleyecektir.

Çene kayması ameliyatı gerçekleştikten sonra doktorun verdiği sıklık ve aralıklarla çene kayması egzersizleri gerçekleştirilmeli, çene eklem ve dokularının sıkılaştırılması amaçlanmalıdır.

Eğer siz de çene kaymasından şikayetçiyseniz ve bu sorunu gidermek için İstanbul’un en iyi çene cerrahisi hekimlerini arıyorsanız, hemen kliniğimizle iletişime geçerek bir randevu oluşturabilirsiniz.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz