DENTDİZAYN BLOG



Ortodonti (Diş Teli) Uzmanı – Ortodontist

Ortodonti (Diş Teli) Uzmanı – Ortodontist

Dişlelerinizde yamukluk ya da ayrıklık var ve hayallerinizdeki gülümsemeye sahip olmaya karar verdiniz ancak kime başvurmanız gerektiğini bilmiyorsunuz, öyle mi? Cevabımız çok basit: Bir ortodonti uzmanına! Kusursuz bir gülüş, sağlıklı ve düzgün dişler ve dört dörtlük bir ağız yapısı için bir numaralı adresiniz olan ortodontistler, ağız çapraşıklığından çene kapanış bozukluklarına, diş telinden şeffaf plak tedavisine, pek çok farklı ortodonti tedavisi uygulayarak mükemmel bir gülümseme isteyen herkesi düşlerine kavuşturabilme yetisine sahiptir. Şimdi gelin, ortodontist kimdir, ortodonti uzmanı ne iş yapar ve hangi tedavileri gerçekleştirebilir, hep birlikte bakalım.

Ortodontist Kimdir, Ne İş Yapar?

Ortodonti uzmanları, diş teli uzmanları ya da daha terimsel adı ile ortodontistler, dental düzensizlikleri tedavi etme konusunda eğitim almış olan diş hekimleri olarak bilinirler. Ortodonti hekimleri, ayrık diş ya da çarpık diş gibi sorunları çözme konusunda başarılı tedavi opsiyonları sunabilmekte, bununla birlikte çene dengesizliklerine de çare bulabilmektedir.

Bir ortodonti uzmanı, çoğunlukla diş düzeltme tedavileri ile anılır, ancak yetkin olduğu ortodonti tedavi yöntemleri çok daha geniş ve kapsamlıdır. Ortodonti uzmanı, hasta için ziyadesiyle ağrılı ve sancılı bir süreç anlamına gelen çene kapanış bozukluklarını tedavi edebilir, dişlerin kötü alışkanlıklardan dolayı yerinden oynamasına karşı bir çözüm sunabilir. Buna ek olarak bir ortodonti uzmanının gülüşünüzü düzeltmek ve daha estetik hale getirmek için yapabileceği şeyleri merak ediyorsanız, en kısa süre içerisinde kliniğimizdeki uzman ortodontistlerden randevu alabilirsiniz. Kapsamlı bir muayenenin ardından neler yapılabileceğini ve ne gibi ortodonti tedavilerinin uygulanabileceğini kararlaştırmak mümkündür.

Ortodontist ile Diş Hekimi Arasındaki Fark Nedir?

Standart bir diş hekimi ile bir diş teli uzmanı arasında pek çok benzerlik vardır. Her şeyden önce her ikisi de genel ağız ve iş sağlığınızı iyileştirmek ve mükemmelleştirmek için çalışır ve çabalarlar. Bununla birlikte söz konusu ortodonti uzmanları ve diş hekimlerinin çalışma tarzları olduğu zaman ise bariz farklılıklar ile karşılaşmak mümkün oluyor. Dişçiler pek çok farklı oral sağlık sorununa karşı bir çözüm bulabiliyorken ortodontistler özellikle diş düzeltme ve kapanış bozukluğu tedavilerine yoğunlaşır ve uzmanlaşırlar. Bir ortodonti uzmanı ile bir diş hekimi arasındaki farklara gelin, daha yakından bakalım.

Diş hekimleri…

  • Genel diş hekimliği diploması ile mezun olurlar.
  • Dişlerinizi, diş etlerinizi ve ağzınızı etkileyen, yaygın sebep ve problemlerin tanısını yapabilir ve tedavisini gerçekleştirebilirler.
  • Genel dental bakım konusunda uzmandırlar ve her yaş grubuna hitap edebilirler. Diş beyazlatma, porselen veneerler ve kuronlar gibi kozmetik diş tedavileri de gerçekleştirebilirler.
  • Ortodontistlerin aksine, diş hekimleri diş teli ölçüsü alma ya da benzeri ortodonti tedavilerini uygulayabilme eğitimi almazlar.
  • Çoğu diş hekimi, iş ortodonti tedavisi uygulatmaya geldiğinde hastayı alanında uzman bir ortodontiste transfer eder.

Ortodonti uzmanları…

  • Diş hekimliği diplomasının üzerine fazladan birkaç yıl daha uzmanlık eğitimi alan ortodonti uzmanları, sadece diş hekimlerinin uygulayabildiği tedaviler ile kalmaz, daha kapsamlı ortodonti tedavileri uygulayabilme potansiyeline de sahiptirler.
  • Ortodonti uzmanları yüz gelişimi konusunda eğitim alan hekimlerdir, bu nedenle de çapraşık diş, ayrık diş, çene kapanış bozuklukları gibi sorunlara da doğrudan müdahale edebilirler.
  • Hem çocuk, hem ergen, hem de yetişkin insanlarda oluşabilecek tüm ortodonti rahatsızlıklarını tedavi edebilecek ihtisas ve tecrübeye sahip uzmanlardır.

Ortodontist Hangi Tedavileri Uygulayabilir?

Bir ortodontistin uygulayabileceği pek çok farklı tedavi çözümü bulunmaktadır. Elbette bu tedaviler, hastanın sahip olduğu ortodontik şikayete göre farklılık ve çeşitlilik göstermektedir. Bununla birlikte sahip olduğunuz ağız ve diş bozukluğuna karşılık en uygun ortodontik tedavi sürecinin belirlenmesi, yine işinin ehli, alanında uzman bir ortodontist tarafından yapılmalıdır. Ortodonti uzmanlarının en yaygın olarak uyguladıkları tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  1. Diş Teli Uygulaması

Söz konusu ortodontik tedavi olduğu zaman akla gelen ilk yöntem olan diş teli uygulaması, bilinen en eski ve en geleneksel diş düzeltme yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Diş telleri metal, porselen ya da lingual (ağız içi) olabilmektedir, bununla birlikte ortodonti uzmanının hasta için en ideal olan yöntemi seçebiliyor olması da büyük önem arz eder. Metal diş telleri bütçe dostu bir yöntem olmakla birlikte, dışarıdan fiziksel olarak en görünür ortodonti uygulaması olarak bilinir. Porselen diş telleri metal diş tellerine kıyasla daha az görünür olmalarına rağmen tedavi sırasında bakımı düzgün yapılmadığı takdirde dişler üzerinde iz bırakabilir. Ağız içi teller ise dışarıdan görünmeyen tek diş teli uygulaması olarak geçer, ancak temizlik ve yerleştirme işlemleri konusunda hem hastaya hem de hekime zorluklar çıkartabilir.

Diş teli uygulamalarında en yeni ve çağdaş yöntemlerden biri olan invisalign diş telleri, şu an için ortodonti dünyasında en popüler ve en çok tercih edilen diş düzeltme teknikleri olarak karşımıza çıkar. Şeffaf diş teli ya da şeffaf aparey olarak da geçen bu metot, gözle görünmeyen şeffaf diş plaklarından meydana gelir ve hastaya estetik açıdan büyük avantaj sağlar. İki haftada bir yenilenmesi gereken ve tedavi bitene kadar düzenli olarak değiştirilerek kullanılan şeffaf diş telleri, tedavi sonunda en az metal diş teli kadar etkili bir sonuca ulaşılmasını sağlar.

Söz konusu diş teli uygulamaları olduğu zaman hangi yöntemin sizin için daha uygun olduğuna ise elbette ortodonti uzmanınız karar verecektir.

  1. Yer Tutucu Uygulamaları

Özellikle çocuklarda kullanılan sabit yer tutucu uygulaması, süt dişlerinin kaybedildiği dönemde uygulanmaktadır. Süt dişi döküldükten sonra kalıcı dişin çıkmasına yardımcı olmak amacı ile boşluğun diğer iki yanındaki dişe yerleştirilen yer tutucu, kalıcı diş çıkana kadar orada kalır ve gerçek anlamda onun “yerini tutar”. Yer tutucular hem sabit, hem de hareketli apareyler olarak kullanılabilir.

Çocuğunuzu bu tip durumlarda emanet edeceğiniz ortodonti uzmanının tecrübeli, çocuklar üzerinde deneyimli ve profesyonel bir hekim olmasına dikkat etmeniz gerekir.

  1. Ağız Dışı Aparey Uygulaması

Çene anormallikleri söz konusu olduğunda devreye giren ağız dışı apareyler, ortodonti tedavisinde yüksek dereceli kuvvet uygulanması gerektiği alanlarda devreye girerler. Ortodonti uzmanı, ağız dışı aparey kullanımı önermeden önce ağız ve diş yapısını çok iyi derecede incelemeli ve başka bir çözüm bulunamadığı takdirde ağız dışı aparey tedavisini uygulamaya geçmelidir. Çoğunlukla 12-16 yaş arası ergenlik çağındaki gençlere uygulanması tercih edilen ağız dışı apareyler, estetikten oldukça uzak bir görüntü oluşturdukları için kullanımı zorunlu olmadığı sürece ne hasta ne de hekim tarafından tercih edilir. Çene şeklini yönlendirmek üzere takılan ağız dışı bir aparey, kafadan, alından ve enseden olmak üzere başın üç farklı noktasından destek alır. Alt ve üst diş kavis bozukluğu, dengesiz yüz yapısı, dengesiz çene oluşumu, çiğneme ve konuşma bozukluğu, önde konumlandırılmış diş yapısı ya da ciddi sonuçlara yol açan diş kayıpları gibi durumlarda ağız dışı aparey kullanımı tavsiye edilmektedir.

Ne Zaman Ortodonti Uzmanına Gitmeli?

Sadece bir diş hekiminden çok alanında uzmanlaşmış bir ortodontiste gitmeniz gerektiğini belirten pek çok işaret var. Eğer aşağıdaki diş rahatsızlıklarından en az birinden şikayetçiyseniz, kliniğimizdeki bir ortodonti uzmanından randevu almanızda fayda olacaktır:

  • Dişler arasında derin boşluklar
  • Yamuk dişler
  • Diş uçlarında hizasızlık ve eşitsizlik
  • Konuşma ve çiğneme bozuklukları
  • Diş ve diş etlerinde kronik rahatsızlık ve ağrılar
  • Üst ve alt çene kapanış bozuklukları
  • Diş ve çene arasında uyumsuzluk

Bunlara ek olarak dişleriniz öne doğru çıkıyorsa, ağız içinde dişlerinizden dolayı kalabalıklaşma meydana geldiyse, asimetrik bir diş yapısına sahipseniz ya da dişleriniz arasında giderek büyüyen boşluklar meydana gelmeye başlamışsa da bir ortodonti uzmanına görünme vakti gelmiş demektir. Derin kapanış ya da açık kapanış gibi ağız kapanış bozuklukları da aynı şekilde ortodonti hekimlerinin uzmanlık alanına giren spesifik rahatsızlıklar olarak biliniyor.

Elbette bir ortodonti uzmanına başvurmanız için bu rahatsızlıklara sahip olmanız şart değil. Eğer genel olarak dişlerinizin hizasından, pozisyonlarından, konumlarından ya da şekillerinden memnun olmayabilirsiniz. Hayalini kurduğunuz o kusursuz ve bembeyaz gülümseme için deneyimli bir ortodonti uzmanı ile görüşmek ve uzun vadeli, kalıcı bir tedavi planı çıkartmak gerekir. Özellikle son dönemde gelişen teknoloji ve yenilenen tedavi yöntemleri ile birlikte neredeyse tamamen ağrısız bir süreç sonunda dört dörtlük dişlere sahip olmak çok kolay. Buna ek olarak tasarlanan görünmez diş teli uygulamaları sayesinde de tedavi süreci boyunca estetik kaygı yaşamadan, özgüveni bir biçimde yaşamınızı da sürdürmeniz mümkün.

Eğer siz de kapanış bozukluğu, diş dizilimi bozukluğu ya da benzeri ortodontik sorunlar ile karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsanız, İstanbul ortodonti tedavileri konusunda en başarılı kliniklerden biri sayılan kliniğimizden hemen bir randevu alarak kusursuz dişlere ulaşmak için ilk adımınızı atabilirsiniz.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz



İmplant Tedavisi Uzmanı – İmplant Doktoru

İmplant Tedavisi Uzmanı – İmplant Doktoru

İmplant Tedavisi Uzmanı Kimdir, Uzmanlık Alanı Nedir?

İmplant tedavisi uzmanının yetki alanlarına değinmeden önce implant tedavisi nedir ve neden yapılır, öncelikli olarak buna değinmek gerekir. İmplant, diş eti hattının altına yerleştirilen bir dental aparat olarak bilinir. Bu aparatın takılmasının amacı, çene ile kaynaşarak yapay bir dişte kök görevi görecek metal kurona yerleştirilmesidir. Buradan da anlaşılacağı üzere implant tedavisi, yalnızca kayıp bir diş söz konusu olduğunda uygulanan bir tedavi yöntemidir.

İmplant tedavisi süreci ziyadesiyle karmaşık ve uzun soluklu bir süreçtir, bu yüzden de bu tedavi için seçeceğiniz implant uzmanının işinin ehli, profesyonel ve deneyimli bir diş hekimi olması gerekmektedir. Doğru ellerde gerçekleştirildiğinde implant tedavisinin başarı oranı oldukça yüksektir. İmplant tedavisi uzmanları da bu tedaviyi uygulama konusunda ideal diş hekimleri olarak karşımıza çıkarlar.

Araştırmalar göstermektedir ki implant tedavisinin başarısı, implantınızı gerçekleştiren hekimin tecrübesi ile doğrudan orantılıdır. İmplant tedavisi esnasında oluşabilecek komplikasyonlar da göz önünde bulundurulduğunda implant konusunda uzman bir diş hekimi ile çalışmanın ne kadar önemli olduğu bir kez daha gözler önüne serilmektedir. Bu komplikasyonları anlayabilmek adına implant tedavisi nasıl yapılır sorusunun cevabına değinmek gerekir.

İmplant tedavisi, daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi birkaç aşamadan oluşur. Tedavinin ilk aşamasında implant aparatının çene kemiğine yerleştirilmesi yer almaktadır. Bu işlem sırasında lokal anestezi uygulanır ve implant uzmanı, çene kemiğinin uygun yerine delik açar. Ardından implant, bu deliğe yerleştirilir ve çene kemiği ile bağdaşması için (osseointegrasyon süreci) 2-6 arası bir süre boyunca bırakılır. Bu süre zarfında implant tedavisi hekimi, hastanın rahat edebilmesi adına implantı geçici bir dolgu ile kapatır. Tedavinin ikinci aşamasında yapay diş yerine geçecek olan kuron yerleştirilir. Bu kuron yerleştirilmeden önce implantın çevresinde oluşabilecek diş eti dokusu temizlenir ve diş eti şekillendirici bir iyileşme başlığı kullanılarak bölgenin temizlenmesi sağlanır. 4-10 gün kadar süren bu aşamanın sonrasında ise son olarak boşluğa gelecek olan dişin ölçüsü alınır. Ölçülere uygun şekilde üretilen kuron, ilgili implantın üzerine, tıpkı bir vida başlığı gibi yerleştirilir ve tedavi son bulmuş olur.

Bu tip komplike bir prosedürde elbette oluşabilecek komplikasyonlar da mevcuttur. Osseointegrasyon sürecinde implantlı diş enfeksiyon kapabilir, hasta süreç boyunca yanlış diş ve ağız bakımı uygulayarak implanta zarar verebilir ya da kuron takıldıktan sonra implantta tutmayabilir. Bu gibi durumların oluşmasını engellemek ve tedavi sürecinin maksimum başarı düzeyinde tamamlanmasını sağlamak için kesinlikle alanında uzman bir implant hekimi ile çalışmak şarttır.

İmplant Doktorları Arasında Seçim Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

İmplant tedavinizi gerçekleştirmesi üzere bir implant hekimi ya da implant tedavisi merkezi seçerken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. İşte onlardan birkaç tanesi:

  • İmplant cerrahınız alanında uzman mı ve implant tedavisi konusunda uzmanlık eğitimi almış mı?
  • İmplant doktorunuz kariyerinin ne kadarlık kısmını implant tedavisi uygulayarak geçirmiş?
  • Bu zamana kadar kaç adet başarılı implant tedavisi gerçekleştirmiş?
  • İmplant tedavisi gereksinimi teşhisini koymadan önce hekiminiz kapsamlı teşhis ve tanı yöntemlerini uyguluyor mu?
  • Tedavinizin başlayacağı esnada doktorunuzun kaç adet implant hastası var?
  • Herhangi bir komplikasyon oluşması durumunda implant doktorunuzun bu komplikasyonlar ile başa çıkabilecek tecrübesi ve donanımı var mı?
  • Doktorunuz, implant tedavisi boyunca ihtiyaç duyacağı son teknoloji aparat ve araç-gereçlere sahip mi?
  • İmplant doktorunuz tarafından tedavi edilen diğer implant hastaları kendisinden memnun mu?
  • Doktorunuzun çalıştığı, ağız ve diş sağlığı konusunda uzmanlaşmış olan implant merkezi, hangi marka aparatları kullanıyor?

Bu sorulara tatmin edici cevaplar aldıktan sonra tedavi olmayı planladığınız implant doktoru ile ilgili ufak bir özgeçmiş araştırması yapmanızda ve kendisi ile daha yakından tanışmanızda fayda var.

Aldığı eğitim: Eğer implant tedavisi gibi kapsamlı bir prosedüre başlayacaksanız, tedavinizi gerçekleştirecek olan hekimin alanında uzman bir doktor olmasını istersiniz. Tedaviye başlamadan önce doktorunuzun hangi eğitim kurumunu bitirdiğini, hangi uzmanlık alanlarında branşlaştığını ve ne tür eğitimler aldığını araştırmanızda fayda vardır.

Deneyim: İmplant doktorunuzu seçerken en az aldığı eğitim kadar önemli olan bir diğer nokta da sahip olduğu deneyimdir. Öğrenci sıralarında edindiği bilgiler ne kadar kaliteli ve donanımlı olursa olsun, implant tedavisinde yüzde yüze yakın başarı elde edebilmek için bolca pratik yapmak ve tecrübe kazanmak gerekir. Tedaviye başlama kararı almadan önce doktorunuzun bu zamana kadar kaç adet implant gerçekleştirdiğini ve bu implantların başarı oranlarını öğrenin. Bununla birlikte imkanınız varsa implant doktorunun daha önce tedavi etmiş olduğu hastalar ile iletişime geçerek onların süreç boyunca edindikleri tecrübelerini sizinle paylaşmalarını isteyin.

Empati: Belki implant hekiminizin size karşı olan tutumu ve empati yeteneği, ilk başta size aldığı eğitim ya da sahip olduğu tecrübe kadar önemli gelmeyebilir, ancak dişçi koltuğuna yattığınızda ve diş hekiminiz ve çenenizdeki o ufak delik ile baş başa kaldığınızda bunun ne kadar hayati bir özellik olduğunu anlayacaksınız. İmplant doktorunuz, size tedavinin her aşamasını anlayabileceğiniz şekilde açıklayabilen, tedavi esnasında karşı karşıya kaldığınız soru ve sorunlara yapıcı çözümler bulabilen, ağrı ya da acı ile karşı karşıya kaldığınızda sizi teselli edebilen ve günün sonunda mutlu bir hasta olarak muayenesinden ayrılabilmenizi sağlayabilen bir hekim olmalı.

İmplant Tedavisi Sırasında ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her cerrahi işlemde olduğu gibi, implant tedavisi aşamalarında da bazı düşük olasılıklı riskler ve komplikasyonlar ortaya çıkabilir. İmplant alanında enfeksiyon oluşması, implant ya da kuronun çevresindeki bölgeye alınan darbeler, sinirlerde oluşabilecek ve ağrıya neden olacak hasar ya da sinüslerde oluşabilecek problemler, bu risklerin arasında yer alıyor. Tüm bu komplikasyonları minimumda tutabilmek adına hem hastanın, hem hekimin implant tedavisi esnasında ve sonrasında dikkat etmesi gereken hususlar bulunuyor.

Hasta, implant takıldıktan sonra ilk birkaç gün, implantın bulunduğu bölgede şişlik, ağrı ve hassasiyet hissedebilir. Bu şişlik, hastanın suratına dahi vurabilir, ancak bu oldukça normal bir reaksiyondur. Bu noktada implant hekiminin sorumluluğu, oluşabilecek tüm bu yan etkiler konusunda hastayı uyarmak ve ağrısı ile baş edebilmesi adına ona uygun bir ağrı kesici reçetesi yazmaktır. Bununla birlikte bu dönemde hasta olabildiğince sıvı bir rejim takip etmeli, implantlı dişe gereğinden fazla baskı uygulamamalı ve ağız ve diş bakımına her zaman olduğu gibi özen göstermelidir.

İmplantlı dişin üzerine kuron yerleştirildikten sonra da hasta aynı şekilde dişlerine karşı hassas davranmalı, kuronu yerinden oynatacak ya da ona hasar verecek darbelerden kaçınmalı, implant hekiminin ona vereceği bakım talimatlarına da harfiyen uymalıdır.

İmplant tedavisinin uzun vadede başarılı olması ve ömürlük bir implanta sahip olabilmek için ise hasta, edinmiş olabileceği tüm kötü alışkanlıkları geride bırakma yoluna girmelidir. Şekerli yiyecekler, asitli içecekler ya da sigara tüketimi gibi zararlı alışkanlıklar, implant tedavisi tamamlandıktan sonra en kısa süre içerisinde bırakılmalı ve daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemelidir.

Düzenli olarak implant hekimini ziyaret etmek, muayene ve kontrol randevularını aksatmamak ve ağız ve diş sağlığı kurallarına uymak da hastanın edinmesi gereken diğer sorumluluklar arasında.

Eğer siz de implant tedavisine ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyor ve bu işlem için en uygun implant doktorunu arıyorsanız, doğru adreste olduğunuzu söyleyebiliriz. Kliniğimizin alanında uzman implant hekimleri, yukarıda soracağınız soruların tamamına tatmin edici cevaplar verebilecek potansiyel ve tecrübede doktorlar olup, yüzde yüz başarı oranı ile çalışmaktan gurur duymaktadırlar. Kaliteli bir eğitim, bolca pratik ve deneyim, hasta memnuniyetini ön planda tutan doktor-hasta tutumu ve güven veren bir ortam, implant hekimlerimizden yaptıracağınız implant tedavisi esnasında karşınıza çıkacak avantajlardan sadece birkaç tanesi. Daha fazla bilgi almak, implant tedavisi hekimlerimiz hakkında bilgi edinmek, implant tedavisi fiyatlarını öğrenmek ve bir an önce randevu almak için bizimle iletişime geçmeniz yeterli.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz



Diş Eti Uzmanı – Periodontoloji Uzmanı

Diş Eti Uzmanı – Periodontoloji Uzmanı

Bir diş eti uzmanı ya da diğer adı ile periodontoloji uzmanı, periodontal alanlarda, yani diş eti bölgelerinde gerçekleştirilebilecek tüm tanı ve tedavi yöntemlerini uygulayabilen bir diş hekimi olarak karşımıza çıkar. Özellikle diş eti tedavileri konusunda uzmanlık eğitimi alan periodontoloji uzmanları, diş hekimliği uzmanlıklarının yanı sıra ekstradan eğitim alarak diş etleri konusunda profesyonel birer eksper olarak hizmet verirler. En az diş sağlığı kadar önemli olan diş eti sağlığınız için işinin ehli, tecrübeli bir diş eti hekimine görünmeniz çok önemlidir. Şimdi gelin, diş eti uzmanlarının yetki alanlarına, yaptıkları prosedürlere ve ne gibi durumlarda onlara başvurmanız gerektiğine yakından bakalım.

Periodontoloji Uzmanı Kimdir, Uzmanlık Alanı Nedir?

Periodontoloji uzmanları, diş eti sağlığı ve tedavilerinde uzmanlaşmış diş hekimleridir. Diş eti tanı ve tedavi yöntemleri üzerinde profesyonel eğitim alan periodontologlar, standart diş hekimlerinin sahip olduğu bilginin yanı sıra, diş eti problemlerine dair tüm çözümleri ve tedavi yöntemlerini de uygulayabilen profesyoneller olarak bilinirler. Özellikle diş eti hastalıklarında başvurulan en modern ve en yeni tekniklere, en son teknolojilere hakim olan diş eti uzmanları, kozmetik ve estetik açıdan diş etlerine de müdahale edebilme yetisine sahiptirler.

Periodontoloji uzmanlarının tedavi uyguladıkları alanın çok büyük bir kısmı, genellikle diş eti hastalıklarına müdahale etmekten oluşmaktadır. Bu diş eti hastalıklarının arasında diş eti iltihapları, periodontal apseler, diş eti çekilmesi, perio-endo lezyonlar ve kronik periodontit yer almaktadır. Cerrahi yetkinliğe de sahip olan diş eti hekimleri bunların yanı sıra çok ciddi diş eti problemleri ile karşılaştıklarında, gerekli gördükleri takdirde cerrahi müdahale de yapabilmektedirler. Diş eti hastalıklarına çözüm bulmak ile birlikte periodontoloji uzmanları aynı zamanda az önce de bahsetmiş olduğumuz gibi diş etlerine estetik çözümler de getirebilmektedirler. Diş eti düzeltmesi, diş eti botoksu ve flap ameliyatı gibi kozmetik müdahaleler de gerçekleştirebilen diş eti uzmanları hastayı fiziksel görüntüsü konusunda da rahatlığa kavuşturabilmektedir.

Bir periodontoloji uzmanına yaptığınız ilk ziyaret esnasında hekim, öncelikle olarak dişleriniz ile ilgili geçirmiş olduğunuz tüm tedavi geçmişinizi öğrenmek isteyecektir. Yalnızca diş eti problemleriniz ile sınırlı kalmayacak olan hekiminiz, bu zamana kadar geçirmiş olduğunuz tüm diş müdahalelerini, dolgularınızı, kanal tedavilerinizi, implant ya da çekilen dişlerinizi de kayıt altına alacaktır. Dişlerinize dair tüm tıbbi geçmişinize sahip olmak, periodontoloji uzmanına diş eti problemleriniz ile ilgili daha açık ve net bir bakış açısı kazandıracaktır. Bununla birlikte başta kalp rahatsızlıkları, diyabet ya da hamilelik olmak üzere düzenli olarak aldığınız ilaçlarınız varsa, periodontoloji uzmanınız bunların da kaydını tutmak isteyecektir. Bu tip ilaçların uzun vadede diş etlerinizde problem yaratabilme riskleri olduğu için diş eti hekiminiz ile tüm medikal süreçlerinizi paylaşmanız faydalı olacaktır.

Diş eti muayenesi esnasında diş eti hekiminiz, öncelikli olarak dişlerinizin genel durumunu inceleyecek, ardından da detaylı olarak diş etlerinizi gözden geçirecektir. Diş etlerinizde herhangi bir geri çekilme olup olmadığını, dişlerinizi kapattığınız esnada herhangi bir dengesizlik ya da eşitsizlik ile karşılaşıp karşılaşmadığınızı ya da gevşek dişiniz olup olmadığını kontrol ettikten sonra hekiminiz, ardından diş etleriniz ile dişleriniz arasındaki mesafeyi ölçmek isteyecektir. Bu ölçüm, diş eti uzmanlarının standart olarak yaptığı bir prosedürdür ve hekimin, diş yuvasının derinliğinin standart ölçüler çerçevesinde olup olmadığını anlamasını sağlar. Eğer diş eti cepleriniz sağlıklı ise ölçüm sırasında herhangi bir sorun çıkması beklenmez. Elbette ceplerin derinliği hem genetik faktörlere hem de genel diş bakımı alışkanlıklarınıza bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Muayene sonrasında bazı periodontoloji uzmanları, daha detaylı bir resim elde edebilmek adına röntgen çektirmenizi de talep edebilir. Bu röntgen, diş eti hattının altındaki kemik yapısının sağlığı ile ilgili işaretler verecektir.

Diş eti doktorunuz ile ilk muayeneniz tamamlandıktan sonra diş etlerinizde ne gibi problemler olduğunu, bu problemlerin ciddiyetini ve nasıl çözümler sunulabileceği konusunda az çok bir fikir edinmiş olacaksınız.

Diş Eti Uzmanı Hangi Tedavileri Gerçekleştirebilir?

Diş eti uzmanları, diş eti sorunlarına dair pek çok farklı tedavi yöntemini gerçekleştirebilecek potansiyele sahip uzmanlar olarak bilinirler. Diş eti uzmanlarının ne tür tedaviler uygulayabileceğine gelin, daha yakından bakalım:

  1. Cerrahi olmayan diş eti tedavi yöntemleri: Cerrahi işlem gerektirmeyen diş eti tedavileri, genellikle en kısa süren, en basit işlemleri gerektiren ve en düşük maliyetlere sahip tedaviler olarak bilinirler. Diş taşı temizliği ve diş kökü temizliği, bu tedavi yöntemlerinin başında gelir. Bu teknik esnasında hastanın kök yüzeyindeki plak ve tartar yok edilerek periodontal ceplerin derinliklerine inilir ve oluşabilecek bakterileri öncelemek adına diş kökü temizlenir. Çoğu diş eti uzmanı, diş taşı temizliği ve diş kökü temizliği tedavileri sonrasında hastanın herhangi bir ekstra tedaviye ihtiyaç duymayacağı kanısındadır.
  2. Diş eti çekilmesi tedavileri: Diş eti çekilmesi, diş köklerinizin açılmasına, görünür hale gelmesine ve hassaslaşmasına yol açabilir. Eğer diş kökünüzün boynu, dışarıdan görünür hale gelmişse diş etinizin geriye çekilmiş olma ihtimali oldukça yüksektir. Bu gibi durumlarda devreye giren periodontoloji uzmanları, öncelikli olarak diş kökünün dışarıya çıkmasına sebep olan temel sebebi tedavi eder, ardından da estetik kaygıların giderilmesi adına diş eti estetiği prosedürleri başlatabilir. Diş eti çekilmesinin tedavisinde geç kalınmaması çok önemlidir; zira bu tip durumlarda zamanında müdahale, diş etlerinin daha fazla geriye çekilmesini, diş köklerinin giderek hassaslaşmasını ve en nihayetinde dişin kayba uğramasını önleyebilir.
  3. Diş eti hastalıklarında lazer tedavisi: Diş eti iltihabı ya da daha da ileri seviyesi olan kronik periodontit, en ciddi diş eti rahatsızlıkları arasında bilinir. Bu tip durumlarda kullanılan en modern tedavi tekniklerinden bir tanesi, lazer tedavisidir. Geleneksel yöntemler ile aynı sonuçların elde edilmesine vesile olan lazer, aynı zamanda tedaviyi kısaltması ve daha ağrısız bir şekilde sonuçlanmasını sağlayarak çok daha verimli bir tedavi süreci sunar. Elbette diş eti rahatsızlığınız için herhangi bir lazer tedavisi uygulatmadan önce güvenilir ve işinin ehli bir periodontoloji uzmanı ile görüşmek ve onun fikrini almak gerekir.
  4. Yenileyici ve canlandırıcı prosedürler: Kayıp diş eti dokusu ya da kayıp kemik dokusunu yeniden canlandıran tedaviler, diş eti hastalıklarının getirdiği hasarı telafi etme konusunda oldukça başarılı yöntemler olarak bilinir. Eğer uzun soluklu ve ciddi hasarlı bir diş eti problemi ile karşı karşıya kaldıysanız, ardından da bahsi geçen diş etinin altında bulunan kemik zarar gördüyse, yenileyici diş eti tedavilerine başvurulabilir. Tedavi esnasında periodontoloji uzmanınız, diş eti dokusuna geriye doğru katlar ve hastalığa yol açan bakterilerin tamamını temizler. Kemikler, doku oluşturan proteinler ve diş eti zarları, bu tedavinin lehine kullanılarak yeniden canlı doku oluşmasına yardımcı olan etmenler olarak rol alır. Bu sayede diş ceplerinde oluşabilecek ve daha fazla sorun çıkartabilecek bakteri yuvaları tamamen elimine edilerek daha sağlıklı ve güçlü diş ve diş etlerine sahip olmanıza yardımcı olur.
  5. Periodontal cep redüksiyonu: Tıpkı boğazlı bir kazağın boynunuzu sarması gibi, diş kemiğiniz ile diş eti dokunuz birbirine sıkıca ve uyum içinde sarılmalıdır. Herhangi bir diş eti rahatsızlığına yakalandığınız zaman bu destekleyici dokular ve kemikler zarar görerek dişlerin etrafında “cepler” oluşturmaya başlar. Bu durum ilerledikçe diş etinde ve diş kökünde ağrıya, kemik sancılarına ve diş kaybına yol açabilir. Bunu önlemek amacı ile gerçekleştirilen periodontal cep redüksiyonu sayesinde dişinizi kaybetmeden bu soruna dur demeniz mümkün olmaktadır.
  6. Diş eti estetiği çözümleri: Elbette bir periodontoloji uzmanını ziyaret etmeniz için diş eti iltihabına sahip olmak zorunda değilsiniz. Eğer diş etleriniz ile ilgili kozmetik endişeleriniz varsa da bir diş eti hekimi ile görüşmeniz mümkün. Kendinizi daha iyi hissetmek, gülümsemenizi iyileştirmek ve özgüveninizi artırmak için pek çok farklı diş eti estetiği tedavisi arasından size uygun olan yöntemi talep etmeniz mümkün. Diş eti botoksu, flap ameliyatı ve diş eti düzeltmesi gibi farklı çözümler, diş eti estetiği arasında en sık gerçekleştirilen prosedürler arasında yer alıyor.
Periodontoloji Uzmanına Görünmeniz Gerektiğinin 11 İşareti
  • Diş etlerinizin kızarması, şişmesi ya da kanamaya başlaması
  • Kronik bir ağız kokusu ile yaşıyor olmanız
  • Ağzınızda devamlı olarak ekşi ve yavan bir tat olması
  • Dişlerinizde daha önce hissetmediğiniz bir gevşeklik/oynama olması
  • Isırma düzeninizde gözlemlediğiniz değişiklikler
  • Diş köklerinizin normalden daha fazla görünüyor olması
  • Uç sıcaklıklar ile karşı karşıya kalındığında diş ve diş etlerinde aşırı hassasiyet
  • Yemek yerken ağzınızda acı hissetmeniz

Bu bariz değişimlerin yanı sıra eğer ailenizin tıbbi geçmişinde diş eti hastalıkları varsa, diyabet hastasıysanız ya da sigara içiyorsanız, mutlaka bir diş eti hastalıkları uzmanına görünmenizde fayda vardır. Kliniğimiz ile iletişime geçerek uzman diş eti hekimlerimizden randevu almanız mümkün.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz