DENTDİZAYN BLOG
Telsiz Ortodonti Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?
Hepimiz harika görünen dişlere sahip olmak isteriz, ancak farklı sebeplerden dolayı bu her zaman pek mümkün olmayabilir. Dolayısıyla da insanlar, gülümsediklerinde hak ettikleri özgüveni hissedemez hale gelirler. Bunun sonuçlar hem sosyolojik, hem psikolojik açıdan zarar verici olabilmektedir. Pekiyi neden bu gibi durumlarda insanlar çarpık gülümsemeler, fark edilmemesi imkansız boşluklar veya yamuk bir diş yapısı konusunda yardım almaktan çekiniyor? Araştırmalar, bunun en büyük sebeplerinden bir tanesinin geleneksel metal tellere duyulan korku olduğunu gösteriyor.
Elbette bunun altında yatan mantığı çözebilmek güç değil. Her ne kadar tedavi sonucunda güzeller ötesi bir gülümseme hediye edecek olsalar da, geleneksel diş telleri tedavi süreci boyunca göz ardı edilemeyecek birçok sorunu beraberinde getiriyor. Beslenmenize gelen sınırlandırmalar, ağız içi rahatsızlık, düzenli bakım ihtiyacı ve elbette fiziksel görüntüsü, konvansiyonel diş tellerinin oluşturduğu sıkıntılardan sadece birkaç tanesi.
Neyse ki gelişen tıp ve güncellenen dişçilik bilimi ile tüm bu sorunları tek bir hamleden ortadan kaldırmak mümkün. Hamlenin adı ise telsiz ortodonti tedavisi. Invisalign olarak da bilinen bu yöntem, geleneksel metal diş tellerinin oluşturduğu tüm problemleri ortadan kaldırmakla kalmıyor, aynı zamanda ortodonti tedavi sürecinizi hiç olmadığı kadar keyifli ve kolay hale getiriyor. Telsiz ortodonti tedavisi nedir ve nasıl yapılır, gelin hep birlikte bakalım.
Telsiz Ortodonti Tedavisi Nedir?
Telsiz ortodonti tedavisi, diğer adı ile invisalign, en temel hali ile bir telsiz diş tedavisi yöntemidir. Görünmez bir plak haline getirilmek üzere saydam, pürüzsüz ve sağlam plastik, ağzınıza özel bir kalıp haline getirilerek doğrudan dişlerinizin üzerine yerleştirilir. Her iki haftada bir, diş hekiminizi ziyaret edip yeni bir şeffaf plak dizisi temin eder ve dişleriniz istenen lokasyonlarına gelene kadar bu değişimi sürdürürsünüz. İşte telsiz ortodonti tedavisi aslında bu kadar kolay ve zahmetsiz bir süreç!
Telsiz Ortodonti Tedavisine Nasıl Başlarım?
Elbette her ortodonti tedavisinde olduğu gibi invisalign tedavisinde de başlangıç öncesi geçmeniz gereken bazı prosedürler yok değil. Her şeyden önce diş hekiminize muayene için gidip, telsiz ortodonti tedavisi için uygun bir aday olup olmadığınızı tespit etmeniz gerekiyor. Çoğu durumda herhangi bir sorun çıkmadan, tıpkı geleneksel diş tellerinde olduğu gibi bu tedaviye hemen başlayabilmeniz mümkün oluyor. Ancak eğer çok ciddi derecede, ileri düzeyde bir çapraşıklık ya da diş yamukluğu söz konusu ise bazı nadir durumlarda invisalign yerine geleneksel diş telleri ile tedaviye başlamak daha uygun olabiliyor. Bunun kararını elbette diş hekiminiz ile birlikte vermeniz ve dişlerinizin durumuna uygun bir tedavi yöntemi belirlemeniz gerekiyor.
Telsiz ortodonti tedavisine başlamadan önce diş hekiminizin kliniğinde bulunan 3 boyutlu yazılım teknolojilerinden de yararlanmanız mümkün. Bu teknoloji sayesinde sanal olarak dişlerinizin invisalign sürecinin her aşamasında görmeniz ve nasıl bir sonuç elde edeceğinizi deneyimlemeniz mümkün. Telsiz ortodonti tedavisine başlamadan önce böyle bir görsel örneklem sürecinden geçmek hem hasta, hem de hekim için paha biçilemez bir ayrıcalık.
Telsiz Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Gelelim işin en keyifli kısmına; size o kusursuz gülümsemeyi kazandıracak invisalign tedavisinin aşamalarını öğrenmeye. Ortodonti tedavilerinde gelinen en modern ve son nokta olan invisalign, kişiye özel yapılan şeffaf plaklar dizisinden oluşur. Telsiz ortodontik tedavi yönteminde dişlerin hareket etmesi istenen pozisyona göre ayarlanmış, bir dişi invisalign plak üretilir. Her bir plak, ortalama 0.05 milimetrelik bir hareket alanı oluşturmaktadır. En standart hali ile bu plaklar, her 15 günde bir değiştirilerek daha sıkı ve daha farklı şekilde bir plak ile takas edilir. Telsiz ortodonti tedavisinde tedavi planı ise az önce de bahsetmiş olduğumuz gibi öncelikli olarak sanal ortamda oluşturulur. Bu sanal ortam, tedavi sonunda elde edeceğiniz görüntüyü üç boyutla teknolojik donanımlar sayesinde sizlere sunmaktadır.
Hafif ve orta dereceli bir diş çapraşıklığınız söz konusu ise ister çocuk, ister genç, ister yetişkin olun; invisalign tedavisine uygun bir aday olabilirsiniz. Burada belirtmekte fayda vardır ki çocuklara telsiz ortodonti tedavisi uygulanabilmesi için çocuğun tüm süt dişlerinin dökülmüş olması ve en azından 2 büyük azı dişinin kısmi de olsa çıkmış olması gerekmektedir. Bu dönemin çocuğun 13-14 yaşlarına tekabül ettiğini de belirtmiş olalım.
Invisalign tedavisi, telsiz diş düzeltme konusunda en başarılı tekniklerin arasında kabul edilir. Tedavi boyunca bir dizi plastik ve şeffaf plak kullanmanız gerekir. Tedavi, öncelikli olarak diş hekiminizin dişlerinizin ölçüsünü ve diş kalıplarınızı alması ile başlar. Kalıplarınız hazırlandıktan sonra tedavinin en başında hazırlanan plana uygun olacak şekilde size ağzınız ile birebir uyumlu şeffaf plaklar üretime gönderilir. Sağlığa zararlı herhangi bir madde içermeyen bu plaklar, kullanıma hazır hale geldikten sonra size teslim edilir. Bu plakları günde en az 20-22 saat boyunca takmanız şarttır. Her iki haftada bir sonraki şeffaf diş plağına geçiş yaparsınız ve bu süreç boyunca dişleriniz, ağrısız bir biçime şekil değiştirerek düzelme yoluna girer.
Bu noktada şunu vurgulamakta fayda var: Tedavi boyunca diş hekiminizin size belirlediği dönemlerde kontrol randevularınıza gelmeniz büyük önem arz eder. Tedavinin ne durumda olduğunu, dişlerinizin konumlarındaki değişikliğin tespiti ve tedavinizin genel olarak nasıl gittiğini tespit edebilmek ve bir sonraki plağa geçişi uygulayabilmek için bu kontroller çok önemlidir. Unutmayın; invisalign tedavisinin başarılı olması için en az hekiminiz kadar sizin de tedavi süreçlerine uymanız ve sadık kalmanız etkili olacaktır.
Telsiz Ortodonti Tedavisinin Bana Sunduğu Avantajlar Neler?
Yazımızın genelinde braketsiz ortodonti tedavisinin avantajlarından ara ara bahsettik. Şimdi de bu avantajları bir bir sıralayarak telsiz ortodonti tedavisinin ne denli faydalı ve gelişmiş bir tedavi yöntemi olduğunu tekrar hatırlayalım:
· Invisalign görünmezdir: Invisalign tedavisinin sunduğu belki de en büyük avantaj, görünmüyor olmasıdır. Invisalign plaklarınızı taktığınız zaman ne aileniz, ne dostlarınız, ne eşiniz ne de iş arkadaşlarınız ortodonti tedavisi gördüğünüzü anlamayacaktır. Özellikle geleneksel diş tellerinin oluşturduğu estetik yoksunu görüntü, telsiz ortodonti tedavisinde sizin için bir sorun olmaktan çıkacaktır.
· Invisalign rahattır: Her ne kadar ilk etapta, ilk kez taktığınız invisalign plakları size ufak bir rahatsızlık verecek olsa da, zaman geçtikçe bu plaklara alışacak ve ağzınızda olduklarını bile hissetmeyecek noktaya geleceksiniz.
· Çıkartılabilir ve yıkanabilirdir: Invisalign şeffaf plaklarının sunduğu bir diğer büyük avantaj da çıkartılabilir olmalarıdır. Böylece yemek yediğiniz zaman plaklarınızı çıkartabilir, ağız ve diş temizliğinizi içinize sinecek şekilde yaptıktan sonra plağı tekrar geri takabilirsiniz. Aynı şekilde çay, kahve ya da sigara tüketiminin akabinde sararabilecek olan şeffaf plağınızı yumuşak bir diş fırçası yardımı ile kolaylıkla temizleyebilirsiniz.
· Ağrısız ve sancısızdır: Telsiz ortodonti tedavisinde kullanılan şeffaf plaklar, herhangi bir ağrıya ya da sızıya neden olmaz. Siz farkında bile olmadan fonksiyon gösteren bu plaklar, rahat bir tedavi süreci sonucunda istediğiniz güzellikte dişlere kavuşmanıza yardımcı olur.
· Beslenme alışkanlıklarınızı sınırlamaz: Invisalign, geleneksel diş tellerinin aksine beslenme rejiminizde herhangi bir değişiklik yapmanıza ihtiyaç duymaz. Yemek yemeden önce çıkartabileceğiniz bu plaklar sayesinde dilediğiniz zaman dilediğiniz tüm yiyecekleri keyifle tüketmeniz mümkün olur.
Invisalign Tedavisinde Bunlara Dikkat!
Elbette invisalign tedavinizin sorunsuz ve başarılı bir şekilde sonuçlanması için sizin de bir birey olarak üstünüze düşen sorumlulukları yerine getirmeniz şart. Telsiz ortodonti tedavisi esnasında bilinçli bir hasta olarak şu noktalara dikkat etmeniz gerekiyor:
· Invisalign yönteminin temel amacı, dişlere kuvvet uygulayarak onları istenen konuma getirmektir. Şeffaf plaklar da tam olarak bu amaca hizmet eder. Ancak belirtilen süre olan günde 20-22 saatlik süreyi doldurmadığınız takdirde arzu ettiğiniz başarıya ulaşmanız mümkün değildir. Bu yüzden de şeffaf plaklarınızı yalnızca yemek yemek ve dişlerinizi fırçalamak için çıkartmanız, günün geriye kalan kısımlarında da aralıksız takmanız gerekmektedir.
· Plakların temizliği de invisalign tedavisi boyunca dikkat etmeniz gereken bir diğer unsurdur. Özellikle plakların sararmasına yol açabilecek olan çay, kahve ve sigara tüketimi sonrasında plaklarınızı düzenli olarak temizliyor olmanız çok önemlidir. Elbette tedavi boyunca bu zararlı maddeleri hiç tüketmemeniz de en ideal ve kökten çözüm olacaktır.
· Daha önce de belirttiğimiz gibi telsiz ortodonti tedavisi süreci boyunca hekiminiz size hangi aralıklarla kontrol randevularınıza gelmeniz gerektiğini belirtecektir. Bu randevuları aksatmamanız ve yeni şeffaf plak dizisi için zamanında muayenesinde olmanız da tedavinin başarısını etkileyecek olan diğer bir faktör.
Invisalign, telsiz ortodonti yöntemi, ortodonti tedavileri arasında gelinen son teknoloji olarak karşımıza çıkmaktadır. Kusursuz bir gülümseme ve dümdüz, imrenilesi dişler için en ideal tedavi yöntemi olan invisalign ile hayallerinizdeki gülüşe kavuşmanız mümkün. Invisalign yaptıranlar, tedavi süresince tecrübe ettikleri konforu her daim vurgulamakla kalmıyor, elde ettikleri başarılı sonuçları gururla paylaşmaktan da çekinmiyorlar. Eğer siz de diş çapraşıklığınızı gidermek istiyorsanız ancak geleneksel metal telleri takmaktan çekiniyorsanız, bir an önce telsiz ortodonti tedavisine uygun bir aday olup olmadığınızı öğrenmenizde fayda vardır.
Telsiz ortodonti tedavisi ve şeffaf plak fiyatları hakkında bilgi almak için muayenemizle iletişime geçmenizi tavsiye ederiz. Hayalinizdeki o mükemmel dişler sadece bir telefon uzaklığınızda!
Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz
Diş Taşı Temizleme ve Faydaları
En profesyonel diş fırçasını, en kaliteli diş ipini ve uzmanların önerdiği o bir numaralı diş fırçasını kullansanız bile dişlerinizde diş taşı, diğer adı ile tartar birikme ihtimali her zaman var. Oluşan plaklar, dişlerinize yerleştikçe içinde bulunan bakteriler, dişin üzerinde arda kalan yemek artıkları üzerinden beslenmeye, ardından da dişleriniz için bir hayli zararlı olan asit üretmeye başlarlar. Bu plak zamanla sertleşerek diş taşına dönüşür ve bu diş taşını temizlemek, ilk oluşan bakteri plağını temizlemekten çok daha zordur. Pekiyi diş taşı nasıl oluşur, nasıl temizlenir ve diş taşı temizleme yöntemleri nelerdir? Hepsi bu yazımızda sizleri bekliyor.
Diş Taşı Nedir?
Diş taşı, daha yaygın adı ile de tartar, düzenli olarak dişlerini fırçalayan ve diş bakımını sürdüren kişilerin bile karşılaşabileceği bir durumdur. Ağızda biriken bakteri tabakası, protein ve yemekten sonra arda kalan gıda parçaları ile bir araya gelerek dişlerinizin üzerinde yapışkan bir plak oluşturur. Bu plak dişlerinizin tamamını kapladıktan sonra diş etlerinizin altına sızarak hem dişlerinize, hem de diş etlerinize zarar teşkil eden bakteri üretimine devam eder. Bu döngü sonucunda da tartar ya da diş taşı dediğimiz zararlı ve sert bir tabaka meydana gelmiş olur.
Tartar, az önce de bahsettiğimiz gibi dişlerin altında ve diş eti hattı boyunca oluşum gösterir. Sert ve gözenekli olan bu tabaka, çok ciddi diş eti hastalıklarına yol açabilir, bu yüzden de profesyonel bir diş hekimi yardımı ile diş taşı temizliği yapılması elzemdir.
Dişimde Diş Taşı (Tartar) Olduğunu Nasıl Anlarım?
Dişinizde diş taşı oluşumunun başladığını anlayabilmenin birden fazla yolu var. İlk olarak bu tartar plağı, tebeşir benzeri bir beyaz tabaka halinde, gözenekli bir şekilde dişleriniizn altında birikmeye başlayacaktır. Tartar, önlem alınmadıkça giderek koyulaşacak ve önce sarı, ardından da kahverengi tonlarını alacaktır. Özellikle sigara içiyorsanız, sıklıkla çay, kahve ya da şarap tüketiyorsanız, bu renk değişimi hızlanacak ve tartar tabakası daha da sertleşecektir. Diş etinin üzerinde konumlanan tartarı tespit etmek oldukça kolaydır. Bununla birlikte diş eti hattının altına yerleşen bir tartar tabakasını kendi imkanlarınızla tespit etmeniz mümkün olmayabilir. Bu yüzden de düzenli olarak dişçi kontrollerinizi gerçekleştirmeniz ve tartar dahil olmak üzere oluşabilecek diş ve ağız problemlerine karşı tetikte olmanız gerekmektedir.
Pekiyi diş taşı temizletme ve diş kökü düzenleme gibi bir tedaviye ihtiyaç duyacağınızı nasıl anlarsınız? Bunu da tespit etmenin yolları yok değil. Her şeyden önce belirtmekte fayda vardır ki herkes hayatının bir döneminde dişlerinde bakteri birikmesinden oluşan bir plak sıkıntısı yaşayabilmektedir. Ağzınızdaki tükürük bezlerinin, proteinlerin ve bakterilerin, ister istemez bir araya gelerek dişlerinizi kaplayan ince bir katman oluşturması oldukça olağandır. Öte yandan zamanlı ve doğru ağız ve diş bakımı yapılmadığı durumlarda bu katman, giderek sertleşerek istenmeyen tartar tabakasına dönüşebilir. Bu noktada diş taşı temizleme ve diş kökü düzenleme prosedürlerine ihtiyaç duyup duymadığınız, diş etlerinizin yapısına göre belirlenmektedir. Eğer sağlıklı diş etleriniz varsa, bahsettiğimiz bu bakteri tabakası dişin etrafına sıkıca toplanacak ve plak oluşumunu engelleyecektir. Öte yandan eğer ortaya bir diş eti hastalığı çıkmaya başlarsa, sıkılaşan bu tabaka gevşemeye ve dağılmaya başlayacaktır. Sağlıklı diş etleri, diş eti hattının yaklaşık 1-3 milimetre altından dişler ile birleşmektedir. Söz konusu diş eti enfeksiyonu olduğu zaman ise diş etlerinizdeki bu milimetrik cepler derinleşmeye başlar. Derinleşen cepler bakteri plağı ile dolarak tartar oluşumunu hızlandırır. Eğer hali hazırda 4 milimetre ve daha uzun diş ceplerine sahipseniz, diş hekiminiz tartar oluşumunu engellemek ve/veya durdurmak için size diş kökü planlaması ile birlikte diş taşı temizliği önerecektir.
Diş Taşının Zararları Nelerdir?
Diş taşının dişlere ve diş etine verebileceği zararlar oldukça ciddi diş ve ağız hastalıklarına yol açabilecek türdendir. Sürekli olarak ağızda hareket eden zararlı bakteri ve oluşumlar, dişlerin doğal yapısına zarar vererek diş sağlığınız için tehlikeli olan enfeksiyon ve iltihaplara yol açabilmektedir. Diş taşı, zamanında ve düzgün bir şekilde tedavi edilmediği zaman diş kaybına dahi yol açabilir. İşte tartarın bilinen zararlarından bazıları:
· Dişleri fırçalamayı ve diş ipi kullanımını zorlaştırır: Sert ve yapışkan tartar plağı yüzünden dişlerinizi etkili ve verimi bir biçimde temizleyemez hale gelirsiniz.
· Dişlerde çürüklerin oluşmasına yol açar: Sürekli olarak dişin minesini yiyen bakteriler, zamanla dişin üzerinde oyuk ve çürüklerin çıkmasına sebebiyet verebilir.
· Diş eti hattında oluşan tartar tabakası, başta gingivit olmak üzere pek çok farklı progresif diş eti hastalığına sebep olur.
· Diş ceplerinin de tartar ile enfekte olması durumunda dişlerinizi yerinde tutan dokuya ve kemiklere zarar verebilir.
· Yapılan son araştırmalara göre tartarın içinde bulunan zararlı bakteriler, kalp hastalıkları da dahil olmak üzere pek çok ciddi kronik rahatsızlığa yol açabilmektedir.
Diş Taşı Temizletme Nedir, Nasıl Yapılır?
Her ne kadar diş taşı temizletme konusunda evde alabileceğiniz önlemler olsa da, tartar oluşumu başladığı andan itibaren tek çözüm, profesyonel bir diş hekiminden destek istemektir. Bazı hastalarda yetersiz ağız ve diş bakımından dolayı tartar tabakası oluşabilmekteyken bazılarında ise ağız bakımına gösterilen özenden bağımsız bir şekilde genetik olarak aşırı tartar birikmesi yaşanabilmektedir. Sebebi her ne olursa olsun, tartar ve diş taşı birikimi başladığı andan itibaren profesyonel yardım almakta fayda vardır.
Diş taşı temizletme işlemi, diş eti hattının arkasına kadar uzanabilen ve orada biriken bakteri plaklarını yok eden bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi, standart diş temizletme işleminden farklı olup, daha derinlemesine bir ağız temizliği yapılmasını gerektirir.
Diş taşı temizletmenin iki temel yöntemi vardır. Bunlardan bir tanesi, manuel dişçilik malzemeleri kullanarak yapılan diş taşı temizleme yöntemidir. Bu yöntemde özel metal tartar temizleme aparatı kullanılarak her bir dişinizdeki tartar plağı özenle kazınır ve temizlenir. Yine bu yöntemde kullanılan ince bir temizleme aparatı, diş fırçasının ulaşamadığı diş eti hattına yerleştirilerek derinlemesine temizlik yapılmasını sağlar. Bu yönteme alternatif olan bir diğer diş taşı temizleme tekniği de kök düzenlemesidir. Kök düzenlemesi, diş kökünün yüzeyine kadar inen ve yapılabilecek en derin temizliğin yapılmasını sağlayan bir yöntem olarak bilinmektedir. Diş taşı temizliği ile benzer aparat ve tekniklerin kullanıldığı bu temizleme yönteminde kökün yüzeyi pürüzsüzleştirilir ve diş kökü dahil ağız çerçevesinin tamamı tartar tabakasından arındırılmış olur.
Diş Taşı Temizliği Seansı Sonrası Beni Ne Bekliyor?
Diş taşı temizliği sonrası hassasiyet yaşamanız oldukça normal ve olağandır. Tartar temizliği seansı sırasında, özellikle hassas diş etleriniz varsa, kendinizi bir miktar rahatsız hissedebilirsiniz. Bu gibi durumlarda diş hekiminiz size lokal anestezi uygulamayı teklif edebilir. Özellikle diş eti dokunuzu uyuşturmaya yönelik olan bu lokal anestezi sayesinde işlem sırasında kendinizi çok daha konforlu hissetmeniz mümkündür. Bununla birlikte belirtmekte fayda vardır ki diş taşı temizliği, tek seanstan ziyade birkaç seansta tamamlanabilmektedir, bu yüzden de bu işlem için dişçinize birkaç ziyaret yapma konusunda kendinizi hazırlamanız gerekir. Kapsamlı ve derinlemesine bir temizlik işlemi olduğu için tartar temizliği, her seansta ağzın başka bir bölümünü tamamlayacak şekilde planlanmaktadır. İşlem boyunca diş hekiminiz size özel bir ağız temizleme suyu yazabilir, bununla birlikte ağız ve diş bakımınız konusunda size uyulması gereken talimatlar verebilir. Diş taşı temizliği tedavinizin başarı ile sonuçlanmasını istiyorsanız, hekiminizin süreç boyunca sizlere vereceği talimatlara harfi harfine uymanız şarttır. Seanslarınız bittikten ve temizletme sürecinin tamamlandıktan sonra dişlerinizde büyük ölçüde hafifleme, parlaklık, pürüzsüzlük ve temizlik hissedeceksiniz. Bu temizlik hissinin olabildiğince uzun sürmesi için diş taşı temizliğinden sonra da ağız ve diş bakımınızı aksatmadan gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Diş Taşı Oluşumunu Nasıl Engelleyebilirim?
Elbette sizin de diş taşı ve tartar oluşumunun önüne geçmek için kendi başınıza alabileceğiniz önlemler yok değil. Sağlıklı ve tartarsız bir ağız için atmanız gereken başlıca adımlar şu şekilde:
· Dişlerinizi her gün, düzenli olarak, günde iki kere, en az 2 dakikalık süre ile fırçalayın.
· Yumuşak kılları olan ve ağzınıza girebilecek küçüklükte bir diş fırçası kullanın.
· Eğer hali hazırda tartar oluşumu ile ilgili şikayetiniz varsa manuel diş fırçalarının aksine elektronik diş fırçası kullanmayı tercih edin.
· Tartar oluşumunu engelleyen diş macunu seçin.
· Düzenli olarak – mümkünse her öğünden sonra – diş ipi kullanın.
· Ağzınızı her gün özel ağız çalkalama suları ile çalkalayın. Çalkaladıktan sonra en az yarım saat hiçbir şey tüketmeyin.
· Beslenme alışkanlıklarınıza dikkat edin; şekerli ve asitli yiyeceklerden uzak durun.
· Her yemekten sonra bolca su içmeye dikkat edin.
· Sigara kullanmayın; kullanıyorsanız bir an önce bırakabilmenin yollarına başvurun.
· Alkolü bırakın ya da azaltın.
Unutmayın; tartar oluşumu başladığı andan itibaren bu sorundan kurtulmanın tek çözümü, diş hekimine başvurarak diş taşı temizleme seanslarına başlamaktadır; maalesef evde uygulayacağınız hiçbir doğal yöntem, dişinizde birikmekte olan tartardan kurtulmanıza yardımcı olamayacaktır. Dişinizde tartar oluşmamış olsa dahi daha büyük sorunlarla karşılaşmayı önlemek adına 6 ayda bir dişçi kontrollerinizi ihmal etmemeye özen gösterin. Dent Dizayn'dan randevu almak için bu linke tıklayın.
Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz
Tek Diş İmplant Tedavisi
Diş hekimliği ne kadar gelişmiş olursa olsun; her yıl milyonlarca insan diş kaybına uğramaktan kaçamıyor. Bu diş kayıplarının büyük bir kısmı diş çürüğünden, periodontal hastalıklardan ya da dişlere alınan travmalardan dolayı meydana geliyor. Yıllarca bu tip durumların tek tedavisi köprü ve protez diş iken gelişen teknoloji ve ilerleyen dişçilik bilimi sayesinde yenilikçi ve modern bir alternatif bulunmuş durumda: İmplantlar. İmplant tedavisi takma diş seti gibi çoklu halde yapılabileceği gibi belirli bir dişe tek başına da yapılabilir. Tek diş implant tedavisi hakkında bilmeniz gereken her şeyi bu yazımızda öğreneceksiniz. Ayrıca tedavi konusunda randevu almak için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
İmplant Nedir?
Diş implantı, en temel tabir ile diş kökünün yerini alan bir diş apareyi olarak tanımlanabilir. İmplantlar sabit ya da çıkartılabilir bir diş için sağlam bir temel oluşturma görevi görürler. Bu sabit ya da çıkartılabilir diş ise size özel olarak, ağız ve diş yapınız ile birebir uyumlu olacak şekilde tasarlanarak üretilmektedir.
Tek Diş İmplant Nedir?
Şimdiye kadar bahsettiğimiz implantlar, genellikle birden fazla dişini kaybetmiş hastalar için çoklu olarak uygulanan implantlar olarak karşımıza çıkar. Bununla birlikte gerekli görüldüğü yerde yalnızca tek diş implant tedavisi almak da mümkündür. Pekiyi bir hasta neden tek diş implanta gerek duyar? Bunun pek çok farklı sebebi ile karşılaşmak mümkün. Örneğin kişi, zorlu bir diş çürüğünden sonra dişini kaybetmek durumunda kalabilir. Bu gibi durumlarda hem estetik hem fonksiyonel açıdan çıkartılan o diş yerine tek diş implant tedavisi uygulanması uygun görülebilir. Bir diğer örnek, bir sporcunun ağzına aldığı şiddetli bir darbe olabilir. Herhangi bir spor müsabakası sonucunda kişi, ağzına aldığı darbe sonucu dişini kaybedebilir. Her ne kadar bu durumda öncelikli tedavi, orijinal dişi yerine takabilmek olsa da, bu her zaman mümkün olamamaktadır. Yine estetik ve fonksiyonellik açısından bu duruma alternatif olan tek diş implant tedavisi, sporcunun etkili bir tedavi süreci sonrasında düşen dişinin yerine yeni bir diş sahibi olması mümkündür. Tek diş implant tedavisi, tek bir dişini kaybetmiş hastalar için en etkili, en modern ve en gelişmiş tedavi yöntemi olarak bilinmektedir.
Tek Diş İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Eğer bir dişiniz eksikse, kesinlikle tek diş implant tedavisine başvurmanız önerilmektedir. Özellikle protez diş ya da köprü ile kıyaslandığında tek diş implant tedavisinin pek çok avantajını saymak mümkündür. İşte o avantajlardan bazıları:
· Tek diş implant, doğal dişiniz gibi görünür ve fonksiyon gösterir.
· Tek diş implant, komşu dişlerin yapısına ve sağlığına zarar vermeden tek bir dişteki sorunu kökten halleder.
· Diş kökü yerine geçeceği için tek diş implant çok daha sağlam ve kalıcı olur.
· Uzun vadede tek bir implant, özellikle köprüye nazaran bakımı ve temizliği daha kolay olan bir tedavi yöntemidir.
· Orijinal dişlerinizin yapısında ve renginde olacağı için tek diş implant, estetik açıdan kusursuza yakın bir görüntü saplar.
· Çene kemiğine yerleştirilen tek diş implant kemik yapınızı da dolaylı yoldan sağlamlaştırmanıza vesile olur.
Elbette tek diş implantın avantajları bunlarla sınırlı değil; tek diş implant yaptıranlar, tedavi sonrasında yaşadıkları süreci paylaştıklarında uzun vadede pek çok faydasını da gördüğünü belirtmekten geri kalmıyor. Avantajlı olması bir kenara dursun; tek diş implant tedavisi söz konusu tek diş kaybı olduğu zaman günümüzün en modern ve en işlevsel tedavisi olarak nam yapmış durumda.
Tek Diş İmplant Nasıl Yapılır, Ne Kadar Sürer?
Tek diş implant yapımı hakkında merak duyanlar, genellikle tek diş implant nasıl yapılır ve tek diş implant ne kadar sürer sorularının cevabı arayışında olmaktadırlar. Öncelikle tek diş implant tedavisi esnasında kullanılan malzemeleri öğrenmekte fayda var. Tek diş implantlarda implantın kendisi, genellikle titanyumdan imal edilmektedir. Yeni dişi yerinde tutan destek direği de aynı şekilde titanyumdan yapılır. İmplant vidasının üzerine yerleştirilecek olan kuron ise duruma göre farklı malzemelerden üretilebilmektedir. Örneğin, ağzın ön tarafına doğru yerleştirilecek bir tek diş implant söz konusu ise estetik açıdan seramik ya da porselen malzeme seçilir. Bu malzeme, doğala en yakın görüntüyü veren malzeme olarak bilinir. Öte yandan ağzın daha arka kısımlarında kalan dişler için bazı durumlarda metal bir kuron tercih edilebilir. Her ne kadar tek diş implant tedavisinde metal kuronlar artık pek fazla tercih edilmese de, sert ve dayanıklı olduğu için özel durumlarda diş hekiminin insiyatifine göre kullanılabilmektedir.
Tek diş implant nasıl yapılır sorusunun cevabına gelmeden önce bilmeniz gereken bir diğer nokta da tek diş implant çeşitleridir. Tedaviye başlamadan önce diş hekiminin önünde iki adet tek diş implant yapımı tekniği vardır: Kemik zarı içi implantlar ve kemik zarı dışı implantlar. Kemik zarı içi implantlar, aynı zamanda endosteal implantlar olarak bilinir. Bu yöntemde implant, doğrudan çene kemiğine yerleştirilir. Çene kemiğinde açılan ufak bir delik sonucu implant, maksimum destek alabilmek için doğrudan kemiğe yerleştirilmiş olur. Bu yöntem, istisnai durumlarda aksi gerekmedikçe tek diş implant tedavilerinde kullanılan birincil yöntemdir. İkinci durumda ise, yani subperiosteal implantlarda, çene kemiği çoğunlukla implantı barındıramayacak durumdadır. Kemikler yeterince güçlü olmamakla birlikte fazlaca sığ olabilir. Bu gibi durumlarda implant, kemiğin üstüne yerleştirilir ve tedaviye oradan devam edilir. Hangi tek diş implant tekniğinin sizin için daha doğru olacağını elbette diş hekiminiz belirleyecektir.
Şimdi de gelin, tek diş implant tedavisinin aşamalarına yakından bakalım:
Aşama 1: Birinci aşamada implantın çene kemiğine yerleştirilmesi gerçekleşir. Lokal anestezinin akabinde diş hekimi, çene kemiğinin uygun yerine özel bir aparey yardımı ile ufak bir delik açar. Bu deliğe implantı yerleştirdikten sonra bölgede hafif bir şişkinlik ve ağrı oluşması oldukça normaldir.
Aşama 2: Hasta, implant yerleştirildikten sonra “osseointegrasyon” sürecine girer. Bu süreçte implant ve çene kemiği birbiri ile harmanlanacak, tek parça haline gelecek ve vücut, implantı benimsemeyi öğrenecektir. Bu süreç 2 ila 6 arasında sürebilmektedir. Süreç boyunca diş hekiminin önermiş olduğu gıda listesinden beslenmeli, aşırı sıcak ya da aşırı soğuk gıdalardan kaçınılmalı ve ayarlanan kontrollere aksatılmadan gelinmelidir.
Aşama 3: Osseointegrasyon süreci tamamlandıktan sonra sıra, implantın üzerine kuronun, yani yapay dişin yerleştirilmesine gelir. Kuron yerleştirilmeden önce diş eti dokusu temizlenir ve diş eti şekillendirici bir iyileşme başlığı takılır. Bu iyileşme başlığı, doğal dişlerde olduğu gibi, yapay dişin gerçek diş etinden çıkıyormuş gibi görünmesine vesile olacaktır. Bu da tek diş implantını bu kadar doğal yapan en önemli detaylardan bir tanesidir.
Aşama 4: İmplantın üzerinde diş eti asgari düzeyde kesilir, iyileşme başlığı implantın üzerine vidalanır ve diş etinin şekillenmesi için 4 ila 10 gün kadar bir süre beklemeye alınır.
Aşama 5: İyileşme başlığının implant üzerinde kalması gereken süre tamamlandıktan sonra başlık çıkartılır ve dişin ölçüsü alınır. Diş ölçüsünün alınmasının akabinde dişin üretilmesi de yaklaşık 1 hafta kadar almaktadır.
Aşama 6: Yapay diş tasarlandıktan ve üretimden çıktıktan sonra hastanın implantı üzerine yerleştirilir. Bu yerleştirme işlemi, tıpkı bir vida tıpası gibi gerçekleştirilir. Son kontroller yapıldıktan ve diş olması gereken yere oturtulduktan sonra tek diş implant tedavi süreci tamamlanmış olur.
Bu aşamalardan da anlayacağınız üzere tek diş implant tedavisi, oldukça kapsamlı ve sistematik işleyen bir süreçtir. Tek diş implant ne kadar sürer sorusunun cevabı ise yaklaşık 6-6,5 ay kadardır. Elbette bu süre, hastanın tedaviye verdiği reaksiyonu, dişin yapı ve durumuna, vücudun implanta karşı verdiği tepkiye ve benzeri daha pek çok faktöre göre farklılık gösterebilmektedir. Süreç boyunca en önemli nokta, hekimin verdiği talimat ve önerilere uyarak tedavinin başarılı geçmesi için hastanın üstüne düşenleri yapmasıdır.
Tek Diş İmplant Tedavisi Sonrası…
Elbette tek diş implant cerrahisi kadar önemli olan bir diğer nokta da tedavi sonrası bakımdır. Tek diş implant tedavisinin akabinde hastanın izleyeceği iyileşme süreci, tedavinin nihai başarısını etkilemektedir. Şimdi tek diş implant ameliyatı sonrasında hastanın bakımı nasıl olmalı, yakından bakalım:
· Her bir aşamada, her bir işlem sonrasında oluşabilecek ağrı ya da sızı için doktorunuz size bir ağrı kesici tavsiye edecektir; bu ağrı kesicileri zamanında ve uygun dozda almayı ihmal etmeyin.
· Cerrahi işlem uygulayan hekiminizin tüm tedavi sonrası bakım talimatlarına harfiyen uyun.
· İmplantınız takıldıktan sonra ağız ve diş bakımınıza düzenli bir şekilde devam edin; günde 2 kere dişlerinizi 2’şer dakika fırçalayın, diş ipi kullanın ve ağzınızı günde en az 1 kere özel temizleme suları yardımıyla fırçalayın.
· Hekiminizin belirlemiş olduğu kontrol randevularınızı aksatmayın.
· İmplantlarınızda herhangi beklenmedik bir ağrı, sızı, batma, acı ya da oynama hissettiğiniz anda diş hekiminize ulaşın.
Unutmayın; tek diş implant tedavisi, tek diş kaybı söz konusu olduğunda en sağlıklı, en modern ve en gelişmiş tedavi alternatifi olarak bilinmektedir. Bununla birlikte özellikle çürüklerden doğan diş kaybını önlemek ve implant tedavisine ihtiyaç duymamak için ağız ve diş bakımınıza gereken özeni göstermeniz de çok önemlidir. Sağlıklı günler dileğimizle!
Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz