Diş Eti Uzmanı – Periodontoloji Uzmanı
Bir diş eti uzmanı ya da diğer adı ile periodontoloji uzmanı, periodontal alanlarda, yani diş eti bölgelerinde gerçekleştirilebilecek tüm tanı ve tedavi yöntemlerini uygulayabilen bir diş hekimi olarak karşımıza çıkar. Özellikle diş eti tedavileri konusunda uzmanlık eğitimi alan periodontoloji uzmanları, diş hekimliği uzmanlıklarının yanı sıra ekstradan eğitim alarak diş etleri konusunda profesyonel birer eksper olarak hizmet verirler. En az diş sağlığı kadar önemli olan diş eti sağlığınız için işinin ehli, tecrübeli bir diş eti hekimine görünmeniz çok önemlidir. Şimdi gelin, diş eti uzmanlarının yetki alanlarına, yaptıkları prosedürlere ve ne gibi durumlarda onlara başvurmanız gerektiğine yakından bakalım.
Periodontoloji Uzmanı Kimdir, Uzmanlık Alanı Nedir?
Periodontoloji uzmanları, diş eti sağlığı ve tedavilerinde uzmanlaşmış diş hekimleridir. Diş eti tanı ve tedavi yöntemleri üzerinde profesyonel eğitim alan periodontologlar, standart diş hekimlerinin sahip olduğu bilginin yanı sıra, diş eti problemlerine dair tüm çözümleri ve tedavi yöntemlerini de uygulayabilen profesyoneller olarak bilinirler. Özellikle diş eti hastalıklarında başvurulan en modern ve en yeni tekniklere, en son teknolojilere hakim olan diş eti uzmanları, kozmetik ve estetik açıdan diş etlerine de müdahale edebilme yetisine sahiptirler.
Periodontoloji uzmanlarının tedavi uyguladıkları alanın çok büyük bir kısmı, genellikle diş eti hastalıklarına müdahale etmekten oluşmaktadır. Bu diş eti hastalıklarının arasında diş eti iltihapları, periodontal apseler, diş eti çekilmesi, perio-endo lezyonlar ve kronik periodontit yer almaktadır. Cerrahi yetkinliğe de sahip olan diş eti hekimleri bunların yanı sıra çok ciddi diş eti problemleri ile karşılaştıklarında, gerekli gördükleri takdirde cerrahi müdahale de yapabilmektedirler. Diş eti hastalıklarına çözüm bulmak ile birlikte periodontoloji uzmanları aynı zamanda az önce de bahsetmiş olduğumuz gibi diş etlerine estetik çözümler de getirebilmektedirler. Diş eti düzeltmesi, diş eti botoksu ve flap ameliyatı gibi kozmetik müdahaleler de gerçekleştirebilen diş eti uzmanları hastayı fiziksel görüntüsü konusunda da rahatlığa kavuşturabilmektedir.
Bir periodontoloji uzmanına yaptığınız ilk ziyaret esnasında hekim, öncelikle olarak dişleriniz ile ilgili geçirmiş olduğunuz tüm tedavi geçmişinizi öğrenmek isteyecektir. Yalnızca diş eti problemleriniz ile sınırlı kalmayacak olan hekiminiz, bu zamana kadar geçirmiş olduğunuz tüm diş müdahalelerini, dolgularınızı, kanal tedavilerinizi, implant ya da çekilen dişlerinizi de kayıt altına alacaktır. Dişlerinize dair tüm tıbbi geçmişinize sahip olmak, periodontoloji uzmanına diş eti problemleriniz ile ilgili daha açık ve net bir bakış açısı kazandıracaktır. Bununla birlikte başta kalp rahatsızlıkları, diyabet ya da hamilelik olmak üzere düzenli olarak aldığınız ilaçlarınız varsa, periodontoloji uzmanınız bunların da kaydını tutmak isteyecektir. Bu tip ilaçların uzun vadede diş etlerinizde problem yaratabilme riskleri olduğu için diş eti hekiminiz ile tüm medikal süreçlerinizi paylaşmanız faydalı olacaktır.
Diş eti muayenesi esnasında diş eti hekiminiz, öncelikli olarak dişlerinizin genel durumunu inceleyecek, ardından da detaylı olarak diş etlerinizi gözden geçirecektir. Diş etlerinizde herhangi bir geri çekilme olup olmadığını, dişlerinizi kapattığınız esnada herhangi bir dengesizlik ya da eşitsizlik ile karşılaşıp karşılaşmadığınızı ya da gevşek dişiniz olup olmadığını kontrol ettikten sonra hekiminiz, ardından diş etleriniz ile dişleriniz arasındaki mesafeyi ölçmek isteyecektir. Bu ölçüm, diş eti uzmanlarının standart olarak yaptığı bir prosedürdür ve hekimin, diş yuvasının derinliğinin standart ölçüler çerçevesinde olup olmadığını anlamasını sağlar. Eğer diş eti cepleriniz sağlıklı ise ölçüm sırasında herhangi bir sorun çıkması beklenmez. Elbette ceplerin derinliği hem genetik faktörlere hem de genel diş bakımı alışkanlıklarınıza bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Muayene sonrasında bazı periodontoloji uzmanları, daha detaylı bir resim elde edebilmek adına röntgen çektirmenizi de talep edebilir. Bu röntgen, diş eti hattının altındaki kemik yapısının sağlığı ile ilgili işaretler verecektir.
Diş eti doktorunuz ile ilk muayeneniz tamamlandıktan sonra diş etlerinizde ne gibi problemler olduğunu, bu problemlerin ciddiyetini ve nasıl çözümler sunulabileceği konusunda az çok bir fikir edinmiş olacaksınız.
Diş Eti Uzmanı Hangi Tedavileri Gerçekleştirebilir?
Diş eti uzmanları, diş eti sorunlarına dair pek çok farklı tedavi yöntemini gerçekleştirebilecek potansiyele sahip uzmanlar olarak bilinirler. Diş eti uzmanlarının ne tür tedaviler uygulayabileceğine gelin, daha yakından bakalım:
- Cerrahi olmayan diş eti tedavi yöntemleri: Cerrahi işlem gerektirmeyen diş eti tedavileri, genellikle en kısa süren, en basit işlemleri gerektiren ve en düşük maliyetlere sahip tedaviler olarak bilinirler. Diş taşı temizliği ve diş kökü temizliği, bu tedavi yöntemlerinin başında gelir. Bu teknik esnasında hastanın kök yüzeyindeki plak ve tartar yok edilerek periodontal ceplerin derinliklerine inilir ve oluşabilecek bakterileri öncelemek adına diş kökü temizlenir. Çoğu diş eti uzmanı, diş taşı temizliği ve diş kökü temizliği tedavileri sonrasında hastanın herhangi bir ekstra tedaviye ihtiyaç duymayacağı kanısındadır.
- Diş eti çekilmesi tedavileri: Diş eti çekilmesi, diş köklerinizin açılmasına, görünür hale gelmesine ve hassaslaşmasına yol açabilir. Eğer diş kökünüzün boynu, dışarıdan görünür hale gelmişse diş etinizin geriye çekilmiş olma ihtimali oldukça yüksektir. Bu gibi durumlarda devreye giren periodontoloji uzmanları, öncelikli olarak diş kökünün dışarıya çıkmasına sebep olan temel sebebi tedavi eder, ardından da estetik kaygıların giderilmesi adına diş eti estetiği prosedürleri başlatabilir. Diş eti çekilmesinin tedavisinde geç kalınmaması çok önemlidir; zira bu tip durumlarda zamanında müdahale, diş etlerinin daha fazla geriye çekilmesini, diş köklerinin giderek hassaslaşmasını ve en nihayetinde dişin kayba uğramasını önleyebilir.
- Diş eti hastalıklarında lazer tedavisi: Diş eti iltihabı ya da daha da ileri seviyesi olan kronik periodontit, en ciddi diş eti rahatsızlıkları arasında bilinir. Bu tip durumlarda kullanılan en modern tedavi tekniklerinden bir tanesi, lazer tedavisidir. Geleneksel yöntemler ile aynı sonuçların elde edilmesine vesile olan lazer, aynı zamanda tedaviyi kısaltması ve daha ağrısız bir şekilde sonuçlanmasını sağlayarak çok daha verimli bir tedavi süreci sunar. Elbette diş eti rahatsızlığınız için herhangi bir lazer tedavisi uygulatmadan önce güvenilir ve işinin ehli bir periodontoloji uzmanı ile görüşmek ve onun fikrini almak gerekir.
- Yenileyici ve canlandırıcı prosedürler: Kayıp diş eti dokusu ya da kayıp kemik dokusunu yeniden canlandıran tedaviler, diş eti hastalıklarının getirdiği hasarı telafi etme konusunda oldukça başarılı yöntemler olarak bilinir. Eğer uzun soluklu ve ciddi hasarlı bir diş eti problemi ile karşı karşıya kaldıysanız, ardından da bahsi geçen diş etinin altında bulunan kemik zarar gördüyse, yenileyici diş eti tedavilerine başvurulabilir. Tedavi esnasında periodontoloji uzmanınız, diş eti dokusuna geriye doğru katlar ve hastalığa yol açan bakterilerin tamamını temizler. Kemikler, doku oluşturan proteinler ve diş eti zarları, bu tedavinin lehine kullanılarak yeniden canlı doku oluşmasına yardımcı olan etmenler olarak rol alır. Bu sayede diş ceplerinde oluşabilecek ve daha fazla sorun çıkartabilecek bakteri yuvaları tamamen elimine edilerek daha sağlıklı ve güçlü diş ve diş etlerine sahip olmanıza yardımcı olur.
- Periodontal cep redüksiyonu: Tıpkı boğazlı bir kazağın boynunuzu sarması gibi, diş kemiğiniz ile diş eti dokunuz birbirine sıkıca ve uyum içinde sarılmalıdır. Herhangi bir diş eti rahatsızlığına yakalandığınız zaman bu destekleyici dokular ve kemikler zarar görerek dişlerin etrafında “cepler” oluşturmaya başlar. Bu durum ilerledikçe diş etinde ve diş kökünde ağrıya, kemik sancılarına ve diş kaybına yol açabilir. Bunu önlemek amacı ile gerçekleştirilen periodontal cep redüksiyonu sayesinde dişinizi kaybetmeden bu soruna dur demeniz mümkün olmaktadır.
- Diş eti estetiği çözümleri: Elbette bir periodontoloji uzmanını ziyaret etmeniz için diş eti iltihabına sahip olmak zorunda değilsiniz. Eğer diş etleriniz ile ilgili kozmetik endişeleriniz varsa da bir diş eti hekimi ile görüşmeniz mümkün. Kendinizi daha iyi hissetmek, gülümsemenizi iyileştirmek ve özgüveninizi artırmak için pek çok farklı diş eti estetiği tedavisi arasından size uygun olan yöntemi talep etmeniz mümkün. Diş eti botoksu, flap ameliyatı ve diş eti düzeltmesi gibi farklı çözümler, diş eti estetiği arasında en sık gerçekleştirilen prosedürler arasında yer alıyor.
Periodontoloji Uzmanına Görünmeniz Gerektiğinin 11 İşareti
- Diş etlerinizin kızarması, şişmesi ya da kanamaya başlaması
- Kronik bir ağız kokusu ile yaşıyor olmanız
- Ağzınızda devamlı olarak ekşi ve yavan bir tat olması
- Dişlerinizde daha önce hissetmediğiniz bir gevşeklik/oynama olması
- Isırma düzeninizde gözlemlediğiniz değişiklikler
- Diş köklerinizin normalden daha fazla görünüyor olması
- Uç sıcaklıklar ile karşı karşıya kalındığında diş ve diş etlerinde aşırı hassasiyet
- Yemek yerken ağzınızda acı hissetmeniz
Bu bariz değişimlerin yanı sıra eğer ailenizin tıbbi geçmişinde diş eti hastalıkları varsa, diyabet hastasıysanız ya da sigara içiyorsanız, mutlaka bir diş eti hastalıkları uzmanına görünmenizde fayda vardır. Kliniğimiz ile iletişime geçerek uzman diş eti hekimlerimizden randevu almanız mümkün.
Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz