Yirmilik Diş Çekimi

“Yirmilik diş” dendiğinde bile bu iki kelimenin içindeki acıyı, korkuyu ve külfeti hissedebiliyor musunuz? Yalnız değilsiniz. Çıkması, çıkamaması ya da çekilmek zorunda kalması başta olmak üzere yirmilik dişler, hem hastalara hem diş hekimlerine ziyadesiyle uğraş teşkil eden diş sorunlarının başında gelir. Ancak emin ellerde yapıldığı ve doğru yöntemler kullanılarak gerçekleştirildiği takdirde yirmilik diş çekimi o kadar da korkunç bir hadise haline gelmek zorunda değildir. Yirmilik diş çekimi nasıl ve neden yapılır, yirmilik diş operasyonunun incelikleri nelerdir ve yirmilik diş hakkında bilmeniz gereken her şey, bu yazımızda sizi bekliyor.Dent Dizayn ile iletişime geçmek için lütfen bu linke tıklayın.

Yirmilik Diş Nedir?

Yirmilik dişler, ağzınızın en arka kısmında, sabit dişlerin bittiği yerde, üst, alt, sağ ve sol olmak üzere her bir köşede çıkması beklenen dört adet diş olarak bilinir. Yetişkin bir diş seti olarak bilinen 32 dişinizin bir parçası olan yirmilik dişler, çoğunlukla 17-25 yaş aralığında ortaya çıktıkları için “yirmilik” olarak adlandırılırlar.

Yirmilik dişler teknik olarak azı dişleridir, bu yüzden de yiyecekleri öğütebilen en geniş ve en sert dişler olarak bilinir. Yirmilik diş çıkması esnasında size en çok sorun yaratacak olan dişler de ağzın alt kısmında ortaya çıkması beklenen bu azı dişleridir. Bu sorunların ortaya çıkmasının en yaygın sebebi, dişlerin kendini çıkartabilmesi için yeterince alan bulamıyor olmalarıdır. Bu noktada devreye giren yirmilik diş operasyonu, yirmilik dişlerinizin çıkmasına destek sağlayan bir operasyon olarak bilinir.

Yirmilik Dişler Neden Çekilmelidir?

Yirmilik dişlerin kendi kendine, ağrısız ve sancısı bir biçimde çıkması mümkün müdür? Elbette evet. Ancak her tıbbi alanda olduğu gibi gömük diş söz konusu olduğunda tüm etki ve tepkiler, kişinin bünyesine bağlıdır. Kimisi yıllar içerisinde farkında bile olmadan tüm yirmilik dişlerini zahmetsizce çıkartırken kimisi her bir diş için ayrı bir operasyon yaptırma gereği duyabilmektedir. Şartların kişiden kişiye bu şekilde değişiyor olmasının en büyük sebebi ise elbette genetik faktörlerdir.

Pekiyi yirmilik dişler hangi durumlarda cerrahi müdahale ile çekilmek zorunda kalır? İşte o durumlardan bazıları:

* Baskı altında olmaları: Yirmilik dişlerin çoğunlukla dıştan müdahale yardımı ile çekiliyor olmasının en temel sebebi, ağız içinde çıkmak için yeterince yer bulamıyor olmalarıdır. Diğer dişler tarafından sürekli baskı altına alınan yirmilik dişler, çene kemiğinizde ya da diş etlerinizde gömülü kalarak ağrıya yol açar.

* Yanlış açı ile geliyor olmaları: Bazen tüm baskılara rağmen yirmilik dişiniz çıkmak için elinden geleni yapar, ancak bunu yaparken yanlış bir açı ile baş verebilir. Bu gibi durumlarda diğer dişlerin üzerine gereksiz baskı yapılmaması adına yine yirmilik dişin çekimine başvurulmalıdır.

* Ağzınızın yeteri kadar büyük olmaması: Çenenizde başka dişler için yeterli yer yoksa, röntgende kökleri görünen yirmilik dişleriniz, dışarıdan cerrahi müdahale almadıkları sürece hiçbir zaman kendini göstermeyebilir.

* Çürüklerinizin ya da diş eti hastalığınızın olması: Eğer ağzınızda ve dişlerinizde süreklilik kazanmış bir diş ve diş eti sorunu varsa, yirmilik dişleriniz çıkmayabilir.

Yirmilik Diş Çekimi Nasıl Yapılır?

Yirmilik diş çekimi nedir sorusunun cevabı oldukça basittir: İster tamamen gömülü, ister ucu belirmiş olsun; yirmilik diş cerrahisi sırasında söz konusu yirmilik dişin çekilmesi ve çıkartılması amaçlanır. Pekiyi yirmilik diş nasıl çekilir? İşte cerrahi müdahalenin adımları:

  1. Eğer yirmilik diş çekimi öncesi yirmilik dişte ya da etrafında bir enfeksiyon şüphesi varsa, öncesinde bir antibiyotik kürü önerilebilir. Bu kür, dişteki iltihabın kurumasına ve operasyonun daha rahat bir şekilde tamamlanmasına vesile olacaktır.

2.Yirmilik diş çekimi operasyonuna başlamadan önce hastaya anestezi uygulanır. Anestezi lokal olarak uygulanabileceği gibi hekim ve hastanın ortak kararı ile genel olarak da gerçekleştirilebilir. Eğer birden fazla yirmilik diş çekilecekse ya da hasta var olan tüm yirmilik dişlerini çektirmek istiyorsa genellikle genel anestezi yapılması tavsiye edilir.

  1. Yirmilik dişi çekmek için diş hekimi, dişin etrafındaki diş eti dokusunu açar ve dişin etrafını kaplayan tüm kemik dokusunu elimine eder. Daha kolay navigasyon sağlamak adına bazı durumlarda dişin ufak parçalara bölünmesi gerekebilir.
  2. Yirmilik diş tamamen çıkartıldıktan sonra arda kalan boşluğun yapısı göz önünde bulundurularak dikiş atılmasına ihtiyaç duyulabilir. Bazı dikişler zaman içerisinde eriyerek kendi kendine yok olabileceği gibi bazıları bu özelliğe sahip olmadıkları için prosedürden birkaç gün sonra çıkartılmayı gerektirir. Ne tür bir dikiş standardı kullanılacağı, yirmilik diş çekimini yapan doktorun yaklaşımına bağlıdır.
  3. Herhangi bir kanamanın oluşmasını önlemek ya da meydana gelebilecek kanamayı tamponlamak için çekilen diş boşluğuna ufak bir gazlı bez uygulanır.
  4. Hasta anestezinin etkisinden tamamen kurtulduktan sonra yirmilik diş çekimi tamamlanmış olur.

Yirmilik Diş Çekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yirmilik diş çekimi sonrası süreç, özen ve dikkatle yürütülmesi gereken bir bakım ve iyileşme süreci olarak karşımıza çıkar. Elbette hastaların bu prosedür ile ilgili en çok merak ettikleri soruların başında, “Yirmilik diş çekimi acır mı?” gelmektedir. Tüm diş çekimlerinde olduğu gibi yirmilik diş çekiminde de hastanın asgari düzeyde rahatsızlık ve ağrı hissetmesi oldukça normaldir. Bununla birlikte belirtmekte fayda vardır ki yirmilik diş çekimi esnasında hissedeceğiniz ağrı, söz konusu yirmilik dişin çıkmaya çalışırken size verdiği ağrıdan çok daha azdır. Bununla birlikte yirmilik diş çekimi operasyonu etkili bir anestezi ilacı altında yapıldığı için prosedür esnasında herhangi bir acı ya da ağrı hissedilmez. Sağlıklı ve hızlı bir iyileşme süreci için şu adımlara dikkat etmenizde fayda vardır:

Kliniğimizde yirmilik diş çekimi yaptıranların yorumlarını öğrenmek, sunduğumuz yirmilik diş çekimi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak ve en iyi diş hekimlerinin elinde yirmilik dişlerinizi çektirmek istiyorsanız doğru adrestesiniz.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz