Restoratif Diş Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Farklı ağız ve diş problemlerine sahip olan kişiler hayatlarının belirli dönemlerinde restoratif diş tedavisine ihtiyaç duyabilir. Diş yapısı gereği tedavisi olmayan diş bozuklukları, diş eksikliğinden kaynaklanan boşluklar ya da kırık diş uçları, bu senaryolardan sadece birkaç tanesi. Restoratif diş tedavisi, aslında ismini çok iyi bildiğiniz “restorasyon” kavramında alır. Yani tedavilerin özünde bozuk, hasar almış ya da tahrip olmuş dişleri “restore etmek”, yeniden yapılandırmak yatar.

 

Restoratif diş tedavisi yöntemlerine başvurmadan önce kişinin tam olarak sorununun ne olduğunu tespit etmesi ve ona göre bir restorasyon çözümü arayışına girmesi gerekir. Restoratif diş tedavisi süreçlerine ihtiyaç doğuracak sebepler ise oldukça çeşitlidir; çatlak bir diş, geri dönüşü olmayan, ileri seviye bir çürük ya da eski restorasyon tedavisinden baki kalan bozukluklar, dişlerde restorasyon gidilmesine zemin oluşturabilir. Eğer siz de restoratif diş tedavisi nedir, nasıl yapılır ve hangi durumlarda başvurulur gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz. Buradaki çözüm ve yöntemleri değerlendirerek restoratif diş tedavisine uygun bir aday olup olmadığınızı belirleyebilirsiniz.Bizle iletişime geçmek, Dent Dizayn Kliniklerinden randevu almak için lütfen bu linke tıklayın.

 

Restoratif Diş Tedavisi Nedir?

Restoratif diş tedavisi ne yapar sorusunun cevabı aslında oldukça kapsamlıdır. Restoratif diş tedavileri kapsamında ağız ve diş sağlığında meydana gelebilecek problemler hem işlevsel hem estetik bir bakış açısı ile elen alınır. Ağız ve diş sorunlarını yeniden yapılandırmayı amaçlayan bir diş hekimliği branşı olan restoratif diş tedavisi, pek çok farklı tedavi yöntemini bünyesinde barındırır. Elbette bu tedavi yöntemleri ağız içindeki soruna ve sorunun büyüklüğüne göre değişir. Restoratif diş tedavileri kapsamına kuronlar, dolgular, köprüler ya da veneerler dahil edilebileceği gibi, sadece estetik diş tedavilerinin de restoratif amaçla kullanıldığı görülmüştür. Kısacası restoratif diş tedavilerinde çözüm, tamamen soruna bağlı bir biçimde şekillendirilmektedir.

 

Restoratif Diş Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanabilir?

Restoratif diş tedavisi yöntemleri, az önce de değinmiş olduğu gibi farklı formlarda ve gereksinimlerde başvurulabilen tedavi yöntemleridir. Bir diş eksikliği giderme yöntemi olan köprü de restoratif amaçla kullanılabileceği gibi daha çok çürük tedavisinde başvurulan dolgu yöntemi de restoratif diş dolgusu ya da estetik dolgu adı altında restorasyon amaçlı tercih edilebilir. Tekrar belirtmekte fayda vardır ki dişte restorasyon, tamamen hastanın bireysel ihtiyaçlarına ve sağlık sorunlarına göre belirlenir.

 

Bununla birlikte en yaygın olarak başvurulan restoratif diş tedavisi yöntemlerinin aslında diş boşluklarını gidermekte kullanıldığını söylemek yanlış olmaz. Prostodontik diş hekimliği olarak da anılan restoratif diş hekimliği, temel olarak tek bir amaca odaklanır: Doğal diş yapısını olabildiğince korumak. Elbette ileri seviye diş problemlerinde dişin organik yapısını muhafaza etmek her zaman mümkün olmayabilir; burada da kapsamlı restoratif diş tedavileri devreye girer.

 

Eksik dişlerden dolayı ağız içinde meydana gelen boşlukların kapatılmaması, başta plak ve bakteri oluşumu olmak üzere pek çok farklı sağlık sorununa yol açabilir. Çürük oluşumuna yol açabilecek bu durum, aynı zamanda çiğnemeyi zorlaştırır ve diğer çevre dişlere daha fazla baskı uygulayarak onları daha da yormaya başlar. Bu tip durumlarda diş yapısına ve sorununa en uygun doldurma tekniği seçilmeli ve vakit kaybetmeden boşluk doldurulmalıdır. Köprü, implant, veneer, dolgu veya protez, duruma göre restoratif diş tedavilerinde başvurulabilen yöntemlerdir.

 

Restoratif Diş Tedavisi Nasıl Yapılır, Çeşitleri Nelerdir?

 

Restoratif diş tedavisi nasıl yapılır sorusunun cevabına hangi yöntemi tercih edeceğinize bağlı olarak cevap vermek gerekir. Dişlerinizdeki soruna bağlı olarak karşınıza birden fazla yöntem çıkar. Bu yöntemler arasında karar verirken hem fizyolojik faktörleri hem de mali unsurları göz önünde bulundurmanız gerekir. Diş hekiminiz, doğal diş yapınızı mümkün olduğunda muhafaza etmeye çalışacağı için en efektif restorasyon tedavisini tercih etmek için uğraşacaktır. Günümüzde diş hekimliği dünyasında meydana gelen ileri seviye teknolojik gelişmeler ışığında en sık kullanılan diş restorasyon yöntemlerini, doğrudan ve dolaylı olmak üzere iki farklı grupta ele almak mümkündür.

 

Restoratif Diş Dolgusu

 

Doğrudan restorasyon tedavilerinde söz konusu diş boşluğuna direkt restoratif diş dolgusu yerleştirilmesi amaçlanır. Bu tedavi yöntemi genellikle kısa sürer ve tek bir seansta tamamlanabilir. Diş hekiminiz farklı dolgu çeşitleri arasından dişlerinizdeki boşluğun yapısına ve büyüklüğüne göre bir dolgu seçer ve onu yerleştirir.

 

İnlay, Onlay & Kuron

İndirekt restoratif diş tedavileri olarak da bilinen bu yöntemler, dişlerde restorasyon dendiğinde akla gelen ilk uygulamalar olan kuron, inlay ve onlay uygulamalarından meydana gelir. İnlay ve onlayler, aslında tedavi esnasında kullanılan birer apareydir. Apareyler, özelleştirilebilen diş boşluğu doldurma aparatları olarak da geçer. İnlay, dişin en sivri ucunda yer almak üzere tasarlanan bir aparey, onlay ise çiğneme yüzeyini kapsayacak şekilde üretilen bir restoratif diş aparatıdır. Onlay aynı zamanda birden fazla dişteki sivri uçları kaplamak üzere de kullanılabilir. Yine dolaylı restoratif diş tedavisinde kullanılan bir diğer aparey de kurondur. Kuron, dişin çiğneme yüzeyinin tamamını kapsar.

 

İnlay, onlay ve kuronlar, pek çok farklı malzemeden üretilebilir; ancak hastaların en sık tercih ettiği ve diş hekimlerinin de güvenle önerdiği en yaygın materyal porselendir.

 

Veneer

Veneerler, çoğunlukla dişlerin doğal rengi ile uyuşan bir renkten üretilen, kompozit dolguyu andıran bir materyal katmanı olarak geçer. Veneer yöntemi, porselen ya da kompozit maddeden elde edilen bir sıvının, dişin dış yüzeyine sıvı misali yedirilmesi ile uygulanır. Daha çok ön alt ve ön üst dişlerde kullanımı tercih edilen veneeer uygulamasının hastaya sağladığı en büyük avantaj, çatlak, kırık ya da hizasız dişlere daha estetik bir görünüm kazandırmaktır.

 

Çıkartılabilir Apareyler

Çıkartılabilir restorasyon apareyleri, üzerine takma dişlerin bulunduğu ve bu dişlerin bir çerçeve ile desteklendiği protez cihazlarıdır. Sabitleyici yardımı ile doğal dişlere takılır ancak sıvalanmaz, bu yüzden de çıkartıp takmak mümkündür.

 

İmplantlar

Çene kemiğine titanyum bir vida yerleştirilmesi ile başlayan implant tedavisi, diş boşluğuna suni bir diş kazandırma amacı güder. Vidanın üzerine bir kuron yerleştirilir ve kuronun gerçek diş görevi görmesi hedeflenir. Doğal diş yapısını korurken dişteki eksikliği giderme konusunda en dayanıklı ve en kalıcı tekniği sunan implant, yapılan araştırmalara göre diş eksikliği giderme tedavi yöntemleri arasında en doğan görünümü veren uygulamadır.

 

Bonding

Bonding yönteminde iki diş arasındaki ufak boşlukların kapatılması amaçlanır. Özellikle ön merkez dişlerdeki estetik bozuklukları giderme konusunda başarılı bir yöntem olan bonding, bir yandan kozmetik açıdan sağlıklı bir çözüm sunarken diğer yandan iki diş arasındaki boşlukta oluşabilecek bakteri ve plak oluşumunu da böylece engellemiş olur.

 

Restoratif Diş Tedavileri Fiyatları Ne Civarda?

Eğer siz de eksik diş sorunundan şikayetçiyseniz ve dişlerinizdeki boşlukları restoratif diş hekimliği yöntemleri ile gidermek istiyorsanız, doğru adreste olduğunuz kesin. İstanbul’da yer alan diş kliniğimiz ile iletişime geçerek tecrübeli restoratif diş tedavisi uzmanlarımız ile görüşebilir, size en uygun restoratif diş tedavisi fiyatlarını detaylıca öğrenebilir ve hemen bir randevu oluşturabilirsiniz.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz