Lazer İle Diş Beyazlatma Nedir? Nasıl Yapılır?

Çok yakın bir geçmişte diş beyazlatmanın tek yolu, onları hidrojen perioksit ya da benzeri bir solüsyonda banmaktı. Prosedürü ister bir diş hekimi muayenesinde, ister evde gerçekleştirmek mümkündü. Her iki şekilde de dişlerin tamamen beyazlaması birkaç haftayı alabiliyordu.

Diş beyazlatma giderek daha popüler hale geldikçe bazı diş estetiği hekimleri, beyazlatma solüsyonunun kimyasal reaksiyonunu hızlandırmak amacı ile lazer ve benzeri ışık teknolojileri kullanmaya başladı. Bu yolla dişler çok daha çabuk beyazlıyor ve dişçi muayenesine çok daha az ziyaret gerektiriyor. Perioksit beyazlatmanın aksine lazer diş beyazlatma, evde yapılamayan bir yöntem olup işinin uzmanı bir diş hekimi tarafından gerçekleştirilmesi gereken bir prosedür.

Lazer Diş Beyazlatma Nedir?

Her diş beyazlatma yönteminde olduğu gibi, lazerli diş beyazlatma yönteminde de diş beyazlatma jelinden çıkartılan oksijen iyonları baş roldedir. Bu iyonlar, nazik bir şekilde dişlerinizde zaman içerisinde meydana gelen lekeleri çıkartırlar. Lekelerin ortadan kaldırılmasında lazer, hızlandırıcı bir rol oynar. Özellikle tek bir dişin çevresindeki dişlere oranla daha farklı bir renk tonunda olduğu durumlarda işe yarayan lazer diş beyazlatma, en popüler diş beyazlatma yöntemleri arasında yer alır.

Lazer destekli diş beyazlatma, diş beyazlatma yöntemleri arasında seçebileceğiniz en etkili yöntemlerden biri olarak bilinir. Özellikle son yıllarda giderek popülerleşen bir beyazlatma yöntemi olan bu yöntem, aynı zamanda toplamda 1 saat kadar süren bir prosedür olduğu için zaman tasarrufu açısından da oldukça verimlidir.

Lazer Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?

Eğer siz de lazer diş beyazlatma yaptırmaya karar verirseniz, bilinçli bir hasta olarak prosedür öncesi işlemin nasıl yapıldığı ile ilgili birkaç ön bilgi almanızda fayda vardır. Lazer diş beyazlatma nasıl yapılır sorusunun cevabı, birden fazla aşamadan oluşan tedavi sürecinin detaylarında saklıdır.

Aşama 1: İlk Muayene ve Değerlendirme

Her şeyden önce belirtmekte fayda vardır ki hamile kadınların ve ergenlik çağındaki gençlerin tercihen lazer diş beyazlatmayı ertelemeleri gerekmektedir. Eğer bu konumda olan kişiler için dişlerdeki renk bozukluğu fazlasıyla büyük bir problem haline gelmişse, lazerli diş beyazlatma seansı esnasında diş estetiği hekimi ile birlikte bir de ortodonti uzmanının muayenede bulunuyor olması tavsiye edilir. Böylece istenmeyen durumların meydana gelmesi halinde ortodontist, anında müdahale edebilecektir.

İlk değerlendirme esnasında diş hekimi, diş etlerinizi kontrol edecek ve diş köklerinin önemli oranda açıkta olup olmadığını tespit etmeye çalışacaktır. Eğer diş kökleri gerçekten de olması gerektiğinden daha fazla açıktaysa, beyazlatma sırasında dişleriniz eşit bir biçimde beyazlamayabilir ve arada dengesizlikler oluşabilir. Bunun sebebi, diş köklerinin diş beyazlatma jellerine karşı dayanıklı olmalarıdır. Bu gibi durumlarda diş hekiminiz, size lazerli diş beyazlatmaya alternatif bir beyazlatma yöntemi önerebilir.

Aşama 2: Tedavi Öncesi Hazırlık

İlk muayene ve değerlendirmeler yapıldıktan, lazerli diş beyazlatmaya uygun bir aday olduğunuz tespit edildikten sonra sıra tedavi öncesi hazırlık aşamasına gelir. Bu aşamada diş hekimi dişlerinizi temizler. Temizlik esnasında tüm çürük ve boşlukların tedavi edilmesini ve doldurulmasını sağlaması gerekir, aksi halde diş beyazlatma solüsyonu çürükten içeriye doğru yol alarak dişin iç kısmına girebilir.

Aşama 3: İlaç Uygulaması

Diş temizleme işlemi ve dişlerin genel bakımı tamamlandıktan sonra sıra ilaç uygulamasına gelir. Kullanılan diş beyazlatma çeşidi ne olursa olsun, tedavi ilk etapta hassasiyete yol açabilir. Bu hassasiyet, özellikle hali hazırda hassas yapıda dişlere sahip olan kişilerde kendini daha fazla belli edebilir. Tam olarak bu nedenden dolayı diş hekiminiz size lazer diş beyazlatma uygulaması öncesi, steroid içermeyen, iltihap giderici bir ilaç yazabilir.

Aşama 4: Beyazlatma İşlemi

Lazerli diş beyazlatma seansına başlama zamanı geldiğinde, herhangi bir diş prosedürü ya da ortodonti tedavisi öncesinde olduğu gibi dişçi koltuğuna oturur ve uzanırsınız. Diş hekiminiz, lastik ya da plastik bir ağızlık kullanarak ağzınızın sürekli açık kalmasını sağlar. Ardından hekim diş etlerinize de özel bir bariyer takarak onları diş beyazlatma solüsyonunun yakıcı etkilerine karşı koruma altına alır. Diş etleri de tamamiyle koruma altına alındıktan sonra bir şırınga yardımı ile dişlerinizin ön kısmına diş beyazlatma bileşeni yerleştirilir. Bileşenin aktive edilmesi için kalem şeklinde bir lazer kullanılır. Bu lazer, lekeleri çıkardıkça bileşenin üstünde hafif köpürmeye yol açabilir.

Dişlerin tamamı lazerli diş beyazlatma işleminden geçtikten sonra diş hekimi, beyazlatma solüsyonunu tamamen dişlerinizden silmeden önce birkaç dakika kalmasını ister. Bu, daha kalıcı bir diş beyazlatmaya yol açan, ufak bir ipucudur. Ardından ufak bir vakum aracı kullanılarak diş beyazlatma bileşeninin tamamı dişler üzerinden alınır. Lazerli diş beyazlatma işleminin tam anlamıyla işe yaraması için dördünü aşama, üç kereye kadar tekrar edilebilir.

Seansın sonuna gelindiğinde ise ağzınızı tamamen çalkalamanız istenir ve diş eti koruyucusu dişlerinizden çıkartılır.

Lazerli Diş Beyazlatma Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

Lazerli diş beyazlatma yaptıranlar, işlem esnasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmedikleri hakkında geri bildirimde bulunmaktadırlar. Prosedür sırasında dişin iç kısmına, diş etlerine ya da diş köklerine herhangi bir müdahalede bulunulmadığı için oldukça rahat ve ağrısız geçen bir süreçtir. Bununla birlikte işlem sırasında ağzın 1 saat boyunca açık kalması, hastalarda bazen ağız uyuşması ya da rahatsızlık belirtilerine yol açabilmektedir. Bu gibi durumların da seansın sonunda birkaç dakika içerisinde kendi kendine ortadan kaybolduklarını belirtmekte fayda vardır.

Lazerli diş beyazlatma sonrası ne tür yiyecek ve içecekler tükettiğiniz, beyazlatmanın kalıcılığı ile doğrudan alakalıdır. Unutmamak gerekir ki lazerli diş beyazlatma ömür boyu kalıcı bir işlem değildir. Sigara, kahve, çay, asitli içecekler veya şekerli gıdalar tüketildiğinde dişlerin üzerinde yeniden lekelenme ve sararma oluşması gayet mümkündür. Dişlerinizin lazerli diş beyazlatma sonrasında olabildiğince uzun süreler ilk günkü gibi beyaz ve temiz kalması için bu tip yiyeceklerden uzak durmanız gerekmektedir. Dilerseniz ilk seanstan sonra yeniden bir beyazlatma seansı da planlayabilirsiniz; zira lazerli diş beyazlatma işlemi sonrası beyazlık, 6 ay ile birkaç yıla kadar sürebilmektedir.

Lazer destekli diş beyazlatma seansınız tamamlandıktan sonra ilk etapta dişlerinizde fazlaca hassasiyet hissedebilirsiniz. Bu oldukça normaldir, çünkü 1 saat kadar bir süre boyunca dişlerinize aralıksız olarak kimyasal bir madde uygulanmıştır. Bu durum, hastadan hastaya değişmekle birlikte, en hassas dişlere sahip hastalarda bile birkaç gün içerisinde etkisini yitirmektedir. Fazlasıyla rahatsızlık hissettiğiniz durumlarda diş hekiminizden size rahatlatıcı bir ilaç yazmasını talep edebilirsiniz. Özellikle diş etlerinizde beyazlık ya da yara gibi yan etkiler ile karşılaşırsanız, diş hekiminiz ile iletişime geçmeli ve bu durumu bir an önce düzelttirmelisiniz.

Eğer siz de lazerli diş beyazlatmaya hazır olduğunuzu düşünüyorsanız kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz. Lazerli diş beyazlatma fiyatları, uygulanacak olan tekniğe, kişinin dişlerindeki lekelenme ve sararma yapısına ve kullanılacak olan malzeme miktarına göre farklılık gösterebilmektedir. Kliniğimiz ile iletişime geçerek en iyi lazer diş beyazlatma uzmanlarına erişebilir, bu işlemi yaptıran hastalardan lazer diş beyazlatma yorumlarını alabilir ve fiyatlar hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Dent Dizayn ile iletişime geçmek için lütfen bu linke tıklayın.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz