Flap Operasyonu Nedir? Nasıl Yapılır?
Diş eti rahatsızlıkları ileri seviyeye ulaştığında diş etleriniz kadar dişleriniz de tehlike altına girer. Periodontal hastalıkların ileri aşamalara taşındığı durumlarda dişlerinizi çevreleyen kemik dokusu ve bağlar, yavaş yavaş zarar görmeye başladığı gibi diş kaybına dahi yol açabilir. Cerrahi olmayan periodontal tedaviler ile kontrol altına alınamadığı takdirde bu gibi durumlarda periodontal cerrahi devreye girer. Periodontal cerrahi prosedürleri arasında en sık başvurulan yöntem ise flap operasyonudur.
Flap cerrahi, günümüzde diş eti ceplerini düzeltmenin ve tedavi etmenin en etkili yöntemi olarak periodontal dünyaya liderlik etmektedir. Pekiyi bu diş eti cepleri nelerdir, diş eti cerrahisi gerektirecek periodontal rahatsızlıklar hangileridir ve flap operasyonu nasıl gerçekleştirilir, hepsi bu yazıda.
Flap Operasyonu Nedir?
Flap operasyonu, diş etlerinde oluşan cepleri düzeltmeye ve diş etlerini eski, sağlıklı formuna kavuşturmaya yönelik bir diş eti operasyonu olarak bilinir. Diş eti cepleri, diş eti hattının altında yer alan ve diş eti dokusunun dişten ayrılmaya başladığı noktaları ifade eden bir terimdir. Bu durum, zararlı bakterilerin üremeye başlayacağı ve temizlenmesi mümkün olmayan bir alanın oluşmasına sebebiyet verir. Bakteriler, dokularda enflamasyon oluşmasına yol açar ve diş etlerinde hassasiyete, kanamaya ve ağrıya neden olur. herhangi bir şekilde tedavi edilmezse bu sorun ciddi diş eti hastalıklarına, dişi destekleyen kemik dokusunun zarar görmesine ve tüm vücudu etkileyebilecek sistematik sağlık sorunlarına yol açabilir.
Dişlerde oluşan bu istenmeyen ceplerin tedavisinde ilk olarak diş taşı temizliği ve kök düzeltmesi yöntemleri kullanılır. Manuel ya da ultrasonik bir araç kullanılarak gerçekleşen bu tedavi, hastalığın kademesi nedeni ile her zaman işe yaramayabilir. Bu tip bir tedavinin etkili olmadığı noktada flap operasyonu devreye girer. Flap operasyonu, her ne kadar periodontal hastalıklara kalıcı bir çözüm teşkil etmese de, diş eti sağlığını korumayı çok daha etkili ve kolay hale getiren bir yöntemdir. Diş eti hastalıklarına karşı özellikle hassas ve meyilli bir diş yapınız olsa bile, uzman bir periodonti uzmanından alacağınız destek ile diş etlerinizi olabildiğince uzun süreler sağlıklı tutmanız mümkün olur.
Flap Operasyonu Ne İçin Yapılır?
Flap operasyonunun en temel amacı, diş etlerinde oluşan cepleri yok etmek ya da olabildiğince minimize etmektir. Ceplere ulaşmak için diş eti dokusuna kanatçık benzeri (İngilizce kanatçık anlamına gelen flap ifadesi buradan geliyor) bir kesi açılır. Bu kesi üzerinden hastalıklı dokular çıkartılır ve böylece diş kökleri, kapsamlı bir temizlik yapabilmek adına açığa çıkmış olur. Plak, tartar ve benzeri istenmeyen tabaka oluşumu temizlendikten sonra kanatçık kapanır ve bölge mühürlenir. Ardından da hızlıca gerçekleşecek olan iyileşme sürecine geçilmiş olur.
Flap operasyonunun bir diğer amacı ise, iltihap yüzünden kayba uğramış olan periodontal bağları ve kemik dokusunu restore etmektir. Bu amaca ulaşabilmek için, kemik graftı ya da büyümeye yol açan kimyasallar gibi, yüksek teknoloji yöntemler içeren farklı tekniklere başvurulabilmektedir. Elbette bu tip ileri seviye işlemler için hastanın uygun olup olmadığını belirlemek için alanında uzman bir periodontoloji uzmanı ile çalışmakta fayda vardır. Bu yaklaşımlar, diş etlerini normal formuna ve fonksiyonuna geri getirebildiği gibi daha sağlıklı ve güvenli bir diş koruması oluşturmaya yardımcı olur.
Flap Operasyonu Nasıl Yapılır?
Flap operasyonu genellikle lokal anestezi altında yapılır. Bazı özel durumlarda lokal anestezi ile birlikte hastaya oral yolla rahatlatıcı bir şurup ya da anti-aksiyete ilacı da verilebilmektedir. Bununla birlikte flap operasyonu için genel anestezi altına yatmak da bir alternatiftir. Anestezi etkisini gösterdikten sonra diş etini dişten ayırmak için ufak bir kesi açılır. Bu kesinin ufak bir kanat şeklinde olduğundan daha önce de bahsetmiştik. Dışta kalan diş eti dokusu, diş köküne, bağ dokularına ve kemik dokusuna erişim sağlanabilmesi açısından nazik bir şekilde geriye doğru yaslanır.
İlk aşama tamamlandıktan sonra sıra, iltihaplı diş eti dokusunun temizlenmesine gelir. Hastalıklı diş eti dokusu alındıktan ve diş kök temizlendikten sonra gerekli görüldüğü halde bölgeye antibiyotik tedavisi de uygulanabilir. Eğer kemiklerde hasar mevcutsa, graft materyali kullanarak hasarın giderilmesi yoluna gidilebilir.
Son olarak gerekli görülen tüm tedaviler yapıldıktan sonra açılan kesi kapanır ve flap operasyonu tamamlanmış olur. Alanında uzman bir doktor tarafından gerçekleştirildiği zaman flap operasyonunun başarı oranı oldukça yüksektir. Diş flap operasyonu, söz konusu periodontal hastalıklar ve iltihaplar olduğu zaman en sık başvurulan ve en etkili sonuçlara ön ayak olan yöntemler arasında sayılır.
Periodontal Flap Cerrahi Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?
Flap operasyonu öncesi ve sonrası süreç, en az operasyonun kendisi kadar önem taşıyan bir dönemdir. Hastanın ameliyat öncesinde ve ameliyat sonrasında dikkat etmesi gereken belli başlı noktalar vardır. Bu noktalara dikkat edildiği ve diş hekiminin tavsiye etmiş olduğu kurallara uyulduğu sürece, flap operasyonu sonrası iyileşme sürecini minimum ağrı ve rahatsızlık ile atlatmak mümkün olmaktadır.
Flap operasyonunun çoğunluk üzerinde görülen herhangi bariz bir yan etkisi bulunmamaktadır. Bununla birlikte elbette bir tıbbi prosedür olduğu için, flap cerrahisi de beraberinde bazı dikkat edilmesi gereken hususları getirmektedir. Örneğin flap operasyonu sonrası sigara içmek kesinlikle yasaklanır, çünkü operasyonun tedavi ettiği hastalığın yeniden oluşmasını tetikleyen birincil etmen sigaradır.
Flap operasyonu öncesi, genel anestezi yapılma ihtimaline karşılık en az 12 saat öncesine kadar herhangi bir içecek ya da yiyecek tüketmemek gerekir. Bu, anestezi etkisi geçtikten sonra mide bulantısı ve baş dönmesinin oluşmasını önleyen bir ipucudur. Flap operasyonu sonrası ilk birkaç gün boyunca diş etlerinde hafif kızarıklık, şişkinlik ve hassasiyet hissedilebilir. Bu gayet doğal bir durumdur ve ağrı oluşması durumunda diş hekiminin yazmış olduğu ağrı kesici ilaçlara başvurulabilir. Üzerinde işlem yapılan dişlerin sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet göstermesi de oldukça normal karşılanan bir durumdur. Flap operasyonu sonrası oluşabilecek tüm yan etkiler, operasyondan sonra 1-2 hafta içerisinde kendi kendine ortadan kaybolacaktır. Beklenmedik bir kanama, kızarıklık, şiddetli ağrı ya da delici bir acı hissedildiği durumda ise doğrudan operasyonu uygulayan hekim ile iletişime geçmek gerekmektedir.
Flap operasyonu ile ilgili en çok merak edilen bir diğer soru da operasyon sonrası iyileşme sürecinin ne kadar sürdüğüdür. Kısa süreli ve basit bir işlem olmasına rağmen bir operasyon niteliği taşıdığı için flap operasyonu sonrası hastaların en az 1 gün istirahat etmesi tavsiye edilir. Bununla birlikte flap operasyonu sonrası hastanın tamamen iyileşmesi için 10-12 gün gibi bir süreye ihtiyacı olacaktır.
Flap Operasyonu Fiyatları Ne Civarda?
Flap operasyonu fiyatları, uygulamanın yapılacağı diş sayısına, iltihabın ilerleme seviyesine ve kişinin diş ve diş eti yapısına göre farklılık göstermektedir. Kliniğimizde en iyi periodontal cerrahi uzmanları ile görüşerek flap operasyonu için uygun bir aday olup olmadığınızı tespit etmeniz mümkündür. Eğer sizin de flap cerrahi prosedürlerinden geçmenizi gerektirecek düzeyde bir diş eti rahatsızlığınız varsa, hemen kliniğimiz ile iletişime geçebilir, flap operasyonu fiyatları hakkında detaylı bilgi alabilir ve hemen bir randevu oluşturabilirsiniz. Dent Dizayn ile iletişime geçmek için lütfen bu linke tıklayın.
Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz