En İyi Diş Fırçalama Nasıl Yapılır?

Çoğumuz dişlerimizi olması gerektiği gibi günde iki kere, sabah akşam fırçalıyor ve yeterli, doğru bir ağız & diş bakımı gerçekleştirdiğimize inanıyoruz. Oysa ki ağız ve diş hijyeninin etkili bir biçimde sağlanabilmesi için en az diş fırçalama sıklığınız ve düzeniniz kadar diş fırçalama teknikleriniz de önemlidir. Her gün birkaç dakikanızı ayırdığınız diş fırçalama, ancak ve ancak doğru şekilde yapıldığı zaman verimli bir hal alabilir. En iyi diş fırçalama yöntemleri nelerdir, dişlerinizi fırçalarken nelere dikkat etmelisiniz ve diş fırçalamaya dair en merak ettiğiniz soruların cevabı, diş fırçalama ile ilgili bu kapsamlı rehberimizde sizi bekliyor.Bizle iletişime geçmek, Dent Dizayn Kliniklerinden randevu almak için lütfen bu linke tıklayın.

 

Doğru Diş Fırçalama Neden Önemlidir?

Dişlerinizi doğru bir biçimde fırçalıyor olmanızın pek çok önemli sebebi vardır. Az önce de bahsetmiş olduğumuz gibi; sadece sabah akşam dişleri fırçalamak yeterli değildir, aynı zamanda doğru diş fırçalama tekniklerini kullanmak gerekir. Dişlerinizi düzenli ve düzgün bir biçimde fırçaladığınız takdirde başta tehlikeli diş hastalıkları olmak üzere pek çok sağlık sorununu kendinizden uzak tutmuş olursunuz.

– Ortalama bir insan günde 3-4 öğün yemek tüketir. Bu yemeklerden arda kalan kalıntılar, dişler arasında birikerek bakteri oluşumuna davetiye çıkartır. Bu bakteriler ise pek çok diş problemine yol açabilir. Dişleri özellikle yemeklerden sonra düzenli olarak fırçalamak, bu gıda artıklarının birikmesini engeller.

– Diş çürüklerinin oluşmasında etkili birinci sebep, yetersiz ağız ve diş bakımıdır. Başka bir deyişle siz dişlerinizi fırçalamayı ihmal ettiğiniz sürece dişlerinizde çürük oluşması riskini artırmış olursunuz. Diş çürükleri vaktinde tedavi edilmediği zaman diş kaybına dahi yol açabilir.

– Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak, kötü ağız kokusu oluşumunu engeller.

– Tıpkı diş hastalıklarında olduğu gibi diş eti hastalıklarında da en temel sorun, yetersiz diş bakımı, yani dişleri fırçalamamaktır. Başta gingivit olmak üzere pek çok diş eti problemi ve enfeksiyonu, dişlerin düzenli olarak fırçalanmamasından doğar.

– Düzenli olarak dişlerinizi fırçaladığınız takdirde ağızda diş apseleri oluşmasını engellemiş olursunuz.

– Çoğu kişinin hayalinde düzgün, estetik ve en önemlisi de bembeyaz bir gülüş vardır, ancak dişler düzenli olarak fırçalanmadığı sürece bembeyaz olmaları neredeyse imkansızdır. Gün içerisinde tükettiğiniz yiyecek ve içecekler, dişler üzerinde bir tabaka oluşturur. Bu tabaka düzenli olarak dişler üzerinden alınmadığı sürece zamanla kalıcı hale gelir ve dişlerin sararmasına, beyazlıktan giderek uzaklaşarak estetik yoksunu bir görüntü almasına sebebiyet verir. Eğer beyaz ve güzel bir gülüş istiyorsanız, dişlerinizi her gün düzenli olarak fırçalamanız gerekir.

– Diş fırçalama uzun vadede kişiye bireysel maliyet avantajı sağlar. Diş fırçalamayı sürekli bir alışkanlık haline getirdiğiniz takdirde fırçalamamaktan dolayı oluşacak sağlık problemlerinden kaçınmanıza, bu sayede de bu sağlık problemlerinin yaratacağı ekstra maliyete katlanmak zorunda kalmamanıza vesile olur.

 

– Çocuklarda diş fırçalama alışkanlığı yaratmak da bu sürecin önemli bir parçasıdır. Bilinçli bir çocuk olarak küçüklüğünden itibaren dişlerini günde en az 2 kere fırçalama alışkanlığı edinen kişi, yetişkinlik döneminde daha az dişçi kliniği ziyaretine yatırım yapmış olur.

 

Diş Nasıl Fırçalanır?

Dişlerinizi düzgün olarak fırçalamayı öğrenmek, etkili ağız ve diş bakımının temel taşlarındandır. Bu sayede aynı zamanda diş çürüklerinden ve diş eti problemlerinden de uzaklaşmış olursunuz.  Diş hijyeni sağlamak, onları her daim doğal beyazlığında tutmak ve ağız & diş problemlerini uzaklaştırmak için izlemeniz gereken diş fırçalama adımları şu şekilde:

* Diş fırçalamaya başlarken diş fırçasını diş eti hattınıza 45 derecelik açı ile gelecek şekilde tutun.
* Fırçalarken diş fırçasını dairesel hareketler ile, ileri ve geri şekilde oynatın.
* İlk etapta dış ve iç yüzeylerden başlayın.
* Önce üst dişlerinizin dış ve iç yüzeyini, ardından alt dişlerinizin dış ve iç yüzeyini fırçalayın.
* Bu işlem tamamlandıktan sonra bütün dişlerin çiğneme yüzeylerini fırçalayın.
* Diş eti hattını da fırçalamayı ihmal etmeyin.
* Fırçayla dişlerinize baskı uygularken gereğinden fazla baskı uygulamadığınıza, diş etlerinizi kanatacak kadar sert bir fırçalama tekniği kullanmadığınıza dikkat edin.
* Diş ve diş etleri tamamlandıktan sonra dilinize geçin. Tercihen diş fırçanızın ters yüzü ile dilinizin ortasını temizleyin.

 

Başlamadan önce hangi diş macunu ve diş fırçası markasını kullanmanız gerektiğini, hangi diş fırçalama tekniğinden yararlanmanız gerektiğini diş hekiminize mutlaka danışın. Bu konudaki en teknik, en güncel ve en doğru bilgiyi kendisi verecektir.

 

Dişlerimi Ne Sıklıkla Fırçalamalıyım?

Diş doktorları, standart olarak dişlerinizi günde iki kere, ikişer dakika boyunca fırçalamanız gerektiğini vurguluyor. Diş fırçalamanın gerçekten etkisini gösterebilmesi için bu iki dakikayı da verimli kullanmanız gerekiyor. Bu iki dakikanın her bir 30 saniyesini ağzınızın sağ alt, sağ üst, sol alt ve sol üst olmak üzere her bir bölümüne ayırmanız önemli. Dilerseniz diş fırçalamaya başlamadan önce bir kronometre tutabilir ve 2 dakikayı tamı tamına doldurduğunuzdan emin olabilirsiniz.

 

Hangi Diş Macununu & Diş Fırçasını Kullanmalıyım?

Çoğu diş hekimi, yumuşak kıllı diş fırçalarının dişler üzerinde biriken tartar ve plağı en iyi şekilde çıkarttığı kanısında. Bununla birlikte diş fırçası seçerken fırça ağzının olabildiğince küçük olmasına da dikkat etmeli. Bu sayede ağzın her bölgesine ulaşabilir ve ağız içinde fırçalanmamış alan bırakmamış olursunuz. Bazıları manuel diş fırçası yerine elektrikli diş fırçası kullanmayı tercih ediyor. Bu konuda da diş yapınız ve diş sağlığınız gibi faktörleri göz önünde bulundurarak diş hekiminize danışıp bir seçim yapmanız mümkün. Eğer diş hekiminiz elektrikli diş fırçası kullanmamanız gerektiği konusunda ısrarcıysa, manuel diş fırçası ile yetinmeniz gerekecektir; zira bazı ağız yapıları elektrikli diş fırçası kullanımına uygun olmadığı gibi faydadan çok zarar görebilir.

 

Diş Fırçamı Ne Kadarda Bir Değiştirmeliyim?

Diş fırçalama konusunda pek çok kişinin aklındaki yaygın sorulardan bir tanesi de diş fırçasının ne kadar da bir değiştirilmesi gerektiği. Diş hekimleri ve uzmanlar, öncelikle diş fırçasını değiştirmeden önce yıpranma durumunun göz önünde bulundurulması gerektiğini söylüyor. Düzenli olarak dişlerinizi günde en az 2 kez fırçaladığınızı varsayarsak bu yıpranma süresi ortalama 3 ay sürüyor. Başka bir deyişle diş fırçanızı 3 ayda bir değiştirmeniz ideal olacaktır. Burada önemli olan bir diğer konu da, herhangi bir grip ya da benzeri bir hastalık geçirdikten sonra mutlaka diş fırçanızı değiştirmeniz gerektiğidir; zira bu dönemde dişlerinizi fırçaladığınızda bakteri ve virüsler diş fırçasının kılları arasında yerleşebiliyor ve sizi tekrar hasta etme riski barındırıyor.

 

Dişlerinizi Fırçalarken Bunlara Dikkat!

Son olarak dişlerinizi fırçalarken dikkat etmeniz gereken bazı önemli püf noktaları sizin için sıraladık:

– Doğru diş fırçasını satın aldığınızdan emin olun: Diş fırçası temin etmeden önce diş hekiminize danışın, markalar arasında karşılaştırma yapın ve kullanıcı yorumlarını okuyun.

– Acele etmeyin: 15-20 saniye dişlerinizi fırçalamak ile hiç fırçalamamak arasında neredeyse hiç fark yoktur. Her ne kadar 120 saniye bir diş fırçalama seansı için çok uzun gelse de, sarf ettiğiniz eforun işe yaraması için gerekli olan optimal süre budur.

– 45 derecelik açıyı unutmayın: Dişleriniz arasındaki bakteriler ve plak üretimine meyilli kalıntılar, ancak ve ancak doğru diş fırçası tutuşu ile ortadan kalkabilir.

 

– Dilinizi de temizlemeyi unutmayın: Diliniz de bakteri toplama konusunda oldukça hızlı ve başarılı olduğu için dişlerinizi fırçalarken mutlaka onu da temizlemeyi ihmal etmeyin.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz