Diş Teli Tedavisi Uzmanı / Doktoru
Diş teli tedavisi, diş çarpaşıklığı gibi ortodontik problemleri çözüme kavuşturulmak üzere ordotontist uzmanları tarafından yapılan bir tedavidir. Dişlerde ve yüz bölgesinde yer alan problemlerin teşhisinde, önlem alınmasında ve daha sonrasında tedavi aşamasında aktif rol oynayan ortodontist doktorları, diş çarpaşıklığı başta olmak üzere çeşitli diş ve diş eti hastalıklarıyla da ilgilenir. Zira; maloklüzyon adını verdiğimiz “kötü kapanışlı dişler” ancak ve ancak ortodontik tedavi ile düzeltilebilecek diş ve diş eti hastalıklarındandır. Bu nedenle; kuşkusuz ki bu tarz ortodontik problemler için “gecikmeden” diş teli doktoru yada İstanbul diş teli uzmanı ile görüşmeli ve tedavinin planlanıp hayata geçirilmesi sağlanmalıdır. Bugün ki yazımızda ise diş teli tedavisi ve diş telleriyle ilgili önemli bilgilere yer verdiğimiz bu yazı ile “diş teli taktırma” korkunuzu yenebileceğimizi umuyoruz.
Diş Teli Tedavisi Nedir?
Diş teli, ağızdaki dişlerin sıralanmasında yâda birbirleriyle temas etmeleri sonucunda oluşan şekil bozukluklarının düzeltilmesinde aktif olarak kullanılmaktadır. Diş teli tedavisi uzmanı, diş teli tedavisi ile dişlerin bir kısmından yâda tümünden destek almak sureti ile “problemli dişleri” hedeflenen şekle getirebilir. İşte, dişlerin yerini değiştirmek ve olası diş eti problemlerini sona erdirmek için yapılan tedavilere genel olarak diş teli tedavisi denir.
Geçmişten günümüze kadar ki süreçte kişilerde görülen diş ve diş eti şekil bozukluklarının tedavisinde çeşitli yöntemler ve teknikler denenmiştir. Ortodonti alanında değerlendirilen bu problemin çözümü için diş teli icat edilmiş ama zaman içerisinde diş tellerinin dezavantajları gözetilerek “alternatif” diş teli tedavileri araştırılmıştır. Ağız hijyeni, konfor gibi çeşitli sebeplerden ötürü “halka” kullanımından sonra ise braket adı verilen metaller, direkt olarak dişe yapıştırıldı ve böylece dezavantajlar ortadan kalkmış oldu. Ancak; metal braketli diş tellerini kullanan kişiler de “estetik kaygılar” baş gösterince lingual ortodonti adı verilen diş teli takımı tekniği geliştirildi. Böylece, diş telleri artık yanağa veya dudağa bakan yöne değil, dile bakan tarafa yerleştirilerek “estetik görünüm kaygısı” sona erdirilmiş oldu. Ancak, bu yönteminde “kullanılabilirliği” sınırlı düzeyde kalınca şeffaf braket ve plak ile diş teli tedavisi geliştirildi.
Şeffaf Braket ve Şeffaf Plak ile Diş Teli Tedavisi
Şeffaf braket, estetik görünüm ve kullanılabilirlik sorunu için bir süre sonra “tercih olmaktan” çıktı. Diş teli uzmanı veya diş teli doktoru, şeffaf braketlerin “dilde yara” yapmasına karşılık şeffaf plakları geliştirdi ve günümüzde en çok kullanılan diş teli tedavisi yöntemlerinden birisi olmayı başardı.
Dişlerin üzerine takılabilen ve hiçbir şekilde dışarıdan belli dahi olmayan şeffaf plaklar ise hem kullanılabilirlik hem de estetik görünüm açısından oldukça tatmin edici sonuçlar verdi. Bu nedenle, diş teli tedavisi olmaya “estetik ve kullanılabilirlik” açısından yanaşmayan birçok ortodonti hastası, ortodontik tedavilerine başlamaya karar vermiştir. Zira; şeffaf plaklar, kişinin kendi kendine çıkarılabileceği bir şekilde üretildi ve kişinin kullanımına sunuldu.
Diş Teli Çeşitleri Neler?
Diş teli tedavisi uzmanı tarafından yapılan ortodonti tedavilerinde çeşitli yöntemler kullanılsa da genel olarak “en başarılı ve hızlı sonuç veren” yöntemlere eğilim daha fazla olmaktadır. Hareketli ve sabit apareyler olmak üzere ikiye ayrılan ortodonti malzemeleri, seçilen tekniğe ve yönteme göre kişiye özel hazırlanır ve uygulanır. Çapraşık diş probleminin çözümü için geliştirilen diş teli tedavisinde kullanılan diş teli çeşitlerine ve braketlere ise detaylı olarak aşağıda yer verdik.
Metal Braketler (Diş Teli)
Ortodontik tedavi denilince akla ilk gelen görüntü kuşkusuz ki “metal diş teli görünümü” olmaktadır. İşte, dişte “metal” görünüme sebebiyet veren diş teli tedavisi tekniği, “metal braketli” diş teli tedavisidir. Dişlerin iç yâda dış tarafına yerleştirilebilen metal braketler, karşıdan “belirgin” olması ve çeşitli dezavantajları sebebiyle “ortodonti hastaları” tarafından pek tercih edilmezler. Diğer braketlere nazaran “dayanıklılık ve kesin sonuç veren” nadir diş teli tedavisi tekniği olarak bilinen metal braketleri sabit tutmak içinse “lastikler” kullanılmaktadır. Ancak; “estetik görünüme önem veren ortodonti hastaları” ne yazık ki metal braketli diş teli tedavisine sıcak bakmayacaklardır.
Kapaklı Braketler
Elastik yada çelik bağların kullanılmadığı kapaklı braket tekniği genel anlamda birçok avantajı da beraberinde getirmektedir. Randevuların kısa sürdüğü kapalı braketli diş teli tedavisinde kontrol seansları ise 2 ayda bir yapılmaktadır. Diş teli doktoru tarafından karar verilebilen kapaklı braket tedavisi, kişinin ağzı ve diş yapısına göre değişiklik gösterecektir.
Estetik Braketler
Kuşkusuz ki estetik görünüm herkes için çok önemli. Dişlerindeki “metal” görünüme tahammül edemeyen birçok kişi “ortodonti “ tedavilerinde metal tel taktırmayı ret etmektedir. Bu nedenle; estetik braketler, estetik görünüm arayan hastalara önerilmekte ve diş çapraşıklığı tedavisi kolaylıkla başlatılabilmektedir. Safir denen şeffaf ve dayanıklı braketler ise günümüzün en yeni estetik diş teli tedavisi tekniğidir.
Porselen (Şeffaf) Braketler | Şeffaf Diş Teli
Metal diş tellerine bakıldığında “daha az görünürlük” sunabilen porselen şeffaf braketler “estetik görünüme önem veren hastalar” için ideal bir çözüm önerisi olmuştur. Zira; estetik diş telleri arasında en çok tercih edilen yöntemlerden birisi olan porselen diş braketi, şeffaf diş teli olarak da bilinmektedir. Safir ve sert plastik malzemelerden üretilen şeffaf diş tellerinde maliyet azaltılmak istenirse diş teli tercihi “sert plastik” çeşidinden yana kullanılabilir.
Lingual Braketler
Yetişkin hastalar tarafından sıkça tercih edilen lingual braketler, görünmez diş teli olarak da anılmaktadır. Dişlerin arka yüzeyine yaptırılan braketler, dışarıdan hiçbir şekilde anlaşılmazlar. Metal braketlerle kıyaslandığında “tedavinin süresi” bir nebze olsun uzun olabilmektedir.
Şeffaf Plaklar | Telsiz Ortodonti
Şeffaf plakla diş tedavisi yani telsiz ortodonti tedavisi, günümüzde en sık kullanılan çapraşık diş tedavisidir. Neredeyse hiç belli olmayan şeffaf plakların yer aldığı şeffaf plaklı diş telleri, hastanın isteğine göre istenildiği zaman çıkarılıp takılabilecek şekilde ayarlanmaktadır. Estetik görünüme önem veren kişiler tarafından tercih edilen şeffaf plaklar; temizlik, kullanılabilirlik, ağız sağlığı ve tedavi süresi gibi çeşitli avantajlar da sunabilmektedir. Diş teli doktoru veya ortodontist tarafından planlanan telsiz ortodonti tedavisi, her 2 haftada bir kontrol şeklinde ilerler. 2 haftada 1 yapılması uygun görülen telsiz ortodonti kontrollerinde ise şeffaf plaklar değiştirilir.
Dişlerin “planlanan bölgelere” yavaş yavaş hareket ettirilmesini sağlayan şeffaf plak diş teli tedavisinde ne önemli nokta ise hastanın düzenli bir şekilde diş tellerini takmasıdır. Eğer ki diş teli düzenli bir şekilde takılmazsa sonuç elbette ki başarısız olacaktır. Bu nedenle, profesyonel ortodontist ile birlikte “şeffaf plak diş teli tedavisi” planınızı oluşturmalı ve düzenli olarak diş telinizi kullanmaya gayret etmelisiniz.
Damon Braket | Damon Diş Teli
Damon braketler, diş teli tedavisinde kullanılan bir diğer braket çeşididir. Özel kilit detaylı sistemin yer aldığı damon braketler, diş tellerinin içine lastik yâda diş teli olmaksızın sabitlenmesini sağlamaktadır. Ark teller ile sürtünme kuvvetinin en aza indirildiği bu teknikte ağız içi yaralar da gözlemlenmezken; beklenen diş hareketliliğinde de gecikmeler yaşanmaz. Klasik metal diş teli tedavisine nazaran damon braket, konforlu bir diş çapraşıklığı tedavisi sunar.
Diş Çapraşıklığı Tedavisine Başlamak İçin En Uygun Zaman Nedir?
Çapraşık diş, gerek estetik kaygı gerekse de ağız ve diş sağlığı için biran önce çözülmesi gereken bir diş problemidir. Diş çapraşıklığı tedavisi için ortodontist veya diş hekimleri mutlaka diş teli tedavisini önerirler ve hasta- diş teli doktoru uyumu ile “en uygun diş teli çeşidi” belirlenerek tedavi planlanır.
Diş teli tedavisi için en uygun zaman ise elbette ki ağız ve diş yapısının halen gelişmekte olduğu dönemlerdir. 10 ila 14 yaş aralığındaki kişilerde “kafa ve ağız” gelişmesi devam eder ve bu da dişlerin kolaylıkla yönlendirilebilmesini sağlar. Çocuklarda 10-14 yaşları uygun iken yetişkinlerde belirli bir “yaş aralığı” belirtmeye gerek yoktur. Dişlerde şekil bozuklukları ve diğer ortodontik problemler söz konusu ise yaş gözetilmeksizin “en erken şekilde” ortodonti tedavisinin planlanıp başlatılması gerekmektedir.
Bizle iletişime geçmek, Dent Dizayn Kliniklerinden randevu almak için lütfen bu linke tıklayın.Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz
İstanbul Sancaktepe Diş Teli Tedavisi Uzmanı – Diş Çapraşıklığı Fiyatları Ortalama Ne Kadardan Başlıyor?
Çapraşık diş tedavisi ücretleri; diş teli doktoru yâda diş teli uzmanına, yapılacak diğer ortodontik tedavilere ve şehir gibi kriterlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Sancaktepe diş teli doktoru yâda ortodontist uzmanlarını kadrosunda sizler için bulunduran Dent Dizayn olarak bizler, “en iyi diş çapraşıklığı tedavilerini” sunmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Siz de çapraşık diş olmak üzere tüm ortodontik rahatsızlıklarınız için hemen Dent Dizayn’a ulaşın, biran önce “en iyi tedavi seçenekleri ile” tüm ağız ve diş sorunlarınızdan kurtulun!