Diş Taşı Temizleme ve Faydaları

En profesyonel diş fırçasını, en kaliteli diş ipini ve uzmanların önerdiği o bir numaralı diş fırçasını kullansanız bile dişlerinizde diş taşı, diğer adı ile tartar birikme ihtimali her zaman var. Oluşan plaklar, dişlerinize yerleştikçe içinde bulunan bakteriler, dişin üzerinde arda kalan yemek artıkları üzerinden beslenmeye, ardından da dişleriniz için bir hayli zararlı olan asit üretmeye başlarlar. Bu plak zamanla sertleşerek diş taşına dönüşür ve bu diş taşını temizlemek, ilk oluşan bakteri plağını temizlemekten çok daha zordur. Pekiyi diş taşı nasıl oluşur, nasıl temizlenir ve diş taşı temizleme yöntemleri nelerdir? Hepsi bu yazımızda sizleri bekliyor.

Diş taşı temizleme tedavisi Dent Dizayn

Diş Taşı Nedir?

Diş taşı, daha yaygın adı ile de tartar, düzenli olarak dişlerini fırçalayan ve diş bakımını sürdüren kişilerin bile karşılaşabileceği bir durumdur. Ağızda biriken bakteri tabakası, protein ve yemekten sonra arda kalan gıda parçaları ile bir araya gelerek dişlerinizin üzerinde yapışkan bir plak oluşturur. Bu plak dişlerinizin tamamını kapladıktan sonra diş etlerinizin altına sızarak hem dişlerinize, hem de diş etlerinize zarar teşkil eden bakteri üretimine devam eder. Bu döngü sonucunda da tartar ya da diş taşı dediğimiz zararlı ve sert bir tabaka meydana gelmiş olur.

Tartar, az önce de bahsettiğimiz gibi dişlerin altında ve diş eti hattı boyunca oluşum gösterir. Sert ve gözenekli olan bu tabaka, çok ciddi diş eti hastalıklarına yol açabilir, bu yüzden de profesyonel bir diş hekimi yardımı ile diş taşı temizliği yapılması elzemdir.

Dişimde Diş Taşı (Tartar) Olduğunu Nasıl Anlarım?

Dişinizde diş taşı oluşumunun başladığını anlayabilmenin birden fazla yolu var. İlk olarak bu tartar plağı, tebeşir benzeri bir beyaz tabaka halinde, gözenekli bir şekilde dişleriniizn altında birikmeye başlayacaktır. Tartar, önlem alınmadıkça giderek koyulaşacak ve önce sarı, ardından da kahverengi tonlarını alacaktır. Özellikle sigara içiyorsanız, sıklıkla çay, kahve ya da şarap tüketiyorsanız, bu renk değişimi hızlanacak ve tartar tabakası daha da sertleşecektir. Diş etinin üzerinde konumlanan tartarı tespit etmek oldukça kolaydır. Bununla birlikte diş eti hattının altına yerleşen bir tartar tabakasını kendi imkanlarınızla tespit etmeniz mümkün olmayabilir. Bu yüzden de düzenli olarak dişçi kontrollerinizi gerçekleştirmeniz ve tartar dahil olmak üzere oluşabilecek diş ve ağız problemlerine karşı tetikte olmanız gerekmektedir.

Pekiyi diş taşı temizletme ve diş kökü düzenleme gibi bir tedaviye ihtiyaç duyacağınızı nasıl anlarsınız? Bunu da tespit etmenin yolları yok değil. Her şeyden önce belirtmekte fayda vardır ki herkes hayatının bir döneminde dişlerinde bakteri birikmesinden oluşan bir plak sıkıntısı yaşayabilmektedir. Ağzınızdaki tükürük bezlerinin, proteinlerin ve bakterilerin, ister istemez bir araya gelerek dişlerinizi kaplayan ince bir katman oluşturması oldukça olağandır. Öte yandan zamanlı ve doğru ağız ve diş bakımı yapılmadığı durumlarda bu katman, giderek sertleşerek istenmeyen tartar tabakasına dönüşebilir. Bu noktada diş taşı temizleme ve diş kökü düzenleme prosedürlerine ihtiyaç duyup duymadığınız, diş etlerinizin yapısına göre belirlenmektedir. Eğer sağlıklı diş etleriniz varsa, bahsettiğimiz bu bakteri tabakası dişin etrafına sıkıca toplanacak ve plak oluşumunu engelleyecektir. Öte yandan eğer ortaya bir diş eti hastalığı çıkmaya başlarsa, sıkılaşan bu tabaka gevşemeye ve dağılmaya başlayacaktır. Sağlıklı diş etleri, diş eti hattının yaklaşık 1-3 milimetre altından dişler ile birleşmektedir. Söz konusu diş eti enfeksiyonu olduğu zaman ise diş etlerinizdeki bu milimetrik cepler derinleşmeye başlar. Derinleşen cepler bakteri plağı ile dolarak tartar oluşumunu hızlandırır. Eğer hali hazırda 4 milimetre ve daha uzun diş ceplerine sahipseniz, diş hekiminiz tartar oluşumunu engellemek ve/veya durdurmak için size diş kökü planlaması ile birlikte diş taşı temizliği önerecektir.

Diş Taşının Zararları Nelerdir?

Diş taşının dişlere ve diş etine verebileceği zararlar oldukça ciddi diş ve ağız hastalıklarına yol açabilecek türdendir. Sürekli olarak ağızda hareket eden zararlı bakteri ve oluşumlar, dişlerin doğal yapısına zarar vererek diş sağlığınız için tehlikeli olan enfeksiyon ve iltihaplara yol açabilmektedir. Diş taşı, zamanında ve düzgün bir şekilde tedavi edilmediği zaman diş kaybına dahi yol açabilir. İşte tartarın bilinen zararlarından bazıları:

·      Dişleri fırçalamayı ve diş ipi kullanımını zorlaştırır: Sert ve yapışkan tartar plağı yüzünden dişlerinizi etkili ve verimi bir biçimde temizleyemez hale gelirsiniz.

·      Dişlerde çürüklerin oluşmasına yol açar: Sürekli olarak dişin minesini yiyen bakteriler, zamanla dişin üzerinde oyuk ve çürüklerin çıkmasına sebebiyet verebilir.

·      Diş eti hattında oluşan tartar tabakası, başta gingivit olmak üzere pek çok farklı progresif diş eti hastalığına sebep olur.

·      Diş ceplerinin de tartar ile enfekte olması durumunda dişlerinizi yerinde tutan dokuya ve kemiklere zarar verebilir.

·      Yapılan son araştırmalara göre tartarın içinde bulunan zararlı bakteriler, kalp hastalıkları da dahil olmak üzere pek çok ciddi kronik rahatsızlığa yol açabilmektedir.

Diş Taşı Temizletme Nedir, Nasıl Yapılır?

Her ne kadar diş taşı temizletme konusunda evde alabileceğiniz önlemler olsa da, tartar oluşumu başladığı andan itibaren tek çözüm, profesyonel bir diş hekiminden destek istemektir. Bazı hastalarda yetersiz ağız ve diş bakımından dolayı tartar tabakası oluşabilmekteyken bazılarında ise ağız bakımına gösterilen özenden bağımsız bir şekilde genetik olarak aşırı tartar birikmesi yaşanabilmektedir. Sebebi her ne olursa olsun, tartar ve diş taşı birikimi başladığı andan itibaren profesyonel yardım almakta fayda vardır.

Diş taşı temizletme işlemi, diş eti hattının arkasına kadar uzanabilen ve orada biriken bakteri plaklarını yok eden bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi, standart diş temizletme işleminden farklı olup, daha derinlemesine bir ağız temizliği yapılmasını gerektirir.

Diş taşı temizletmenin iki temel yöntemi vardır. Bunlardan bir tanesi, manuel dişçilik malzemeleri kullanarak yapılan diş taşı temizleme yöntemidir. Bu yöntemde özel metal tartar temizleme aparatı kullanılarak her bir dişinizdeki tartar plağı özenle kazınır ve temizlenir. Yine bu yöntemde kullanılan ince bir temizleme aparatı, diş fırçasının ulaşamadığı diş eti hattına yerleştirilerek derinlemesine temizlik yapılmasını sağlar. Bu yönteme alternatif olan bir diğer diş taşı temizleme tekniği de kök düzenlemesidir. Kök düzenlemesi, diş kökünün yüzeyine kadar inen ve yapılabilecek en derin temizliğin yapılmasını sağlayan bir yöntem olarak bilinmektedir. Diş taşı temizliği ile benzer aparat ve tekniklerin kullanıldığı bu temizleme yönteminde kökün yüzeyi pürüzsüzleştirilir ve diş kökü dahil ağız çerçevesinin tamamı tartar tabakasından arındırılmış olur.

Diş Taşı Temizliği Seansı Sonrası Beni Ne Bekliyor?

Diş taşı temizliği sonrası hassasiyet yaşamanız oldukça normal ve olağandır. Tartar temizliği seansı sırasında, özellikle hassas diş etleriniz varsa, kendinizi bir miktar rahatsız hissedebilirsiniz. Bu gibi durumlarda diş hekiminiz size lokal anestezi uygulamayı teklif edebilir. Özellikle diş eti dokunuzu uyuşturmaya yönelik olan bu lokal anestezi sayesinde işlem sırasında kendinizi çok daha konforlu hissetmeniz mümkündür. Bununla birlikte belirtmekte fayda vardır ki diş taşı temizliği, tek seanstan ziyade birkaç seansta tamamlanabilmektedir, bu yüzden de bu işlem için dişçinize birkaç ziyaret yapma konusunda kendinizi hazırlamanız gerekir. Kapsamlı ve derinlemesine bir temizlik işlemi olduğu için tartar temizliği, her seansta ağzın başka bir bölümünü tamamlayacak şekilde planlanmaktadır. İşlem boyunca diş hekiminiz size özel bir ağız temizleme suyu yazabilir, bununla birlikte ağız ve diş bakımınız konusunda size uyulması gereken talimatlar verebilir. Diş taşı temizliği tedavinizin başarı ile sonuçlanmasını istiyorsanız, hekiminizin süreç boyunca sizlere vereceği talimatlara harfi harfine uymanız şarttır. Seanslarınız bittikten ve temizletme sürecinin tamamlandıktan sonra dişlerinizde büyük ölçüde hafifleme, parlaklık, pürüzsüzlük ve temizlik hissedeceksiniz. Bu temizlik hissinin olabildiğince uzun sürmesi için diş taşı temizliğinden sonra da ağız ve diş bakımınızı aksatmadan gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Diş Taşı Oluşumunu Nasıl Engelleyebilirim?

Elbette sizin de diş taşı ve tartar oluşumunun önüne geçmek için kendi başınıza alabileceğiniz önlemler yok değil. Sağlıklı ve tartarsız bir ağız için atmanız gereken başlıca adımlar şu şekilde:

·      Dişlerinizi her gün, düzenli olarak, günde iki kere, en az 2 dakikalık süre ile fırçalayın.

·      Yumuşak kılları olan ve ağzınıza girebilecek küçüklükte bir diş fırçası kullanın.

·      Eğer hali hazırda tartar oluşumu ile ilgili şikayetiniz varsa manuel diş fırçalarının aksine elektronik diş fırçası kullanmayı tercih edin.

·      Tartar oluşumunu engelleyen diş macunu seçin.

·      Düzenli olarak – mümkünse her öğünden sonra – diş ipi kullanın.

·      Ağzınızı her gün özel ağız çalkalama suları ile çalkalayın. Çalkaladıktan sonra en az yarım saat hiçbir şey tüketmeyin.

·      Beslenme alışkanlıklarınıza dikkat edin; şekerli ve asitli yiyeceklerden uzak durun.

·      Her yemekten sonra bolca su içmeye dikkat edin.

·      Sigara kullanmayın; kullanıyorsanız bir an önce bırakabilmenin yollarına başvurun.

·      Alkolü bırakın ya da azaltın.

 

Unutmayın; tartar oluşumu başladığı andan itibaren bu sorundan kurtulmanın tek çözümü, diş hekimine başvurarak diş taşı temizleme seanslarına başlamaktadır; maalesef evde uygulayacağınız hiçbir doğal yöntem, dişinizde birikmekte olan tartardan kurtulmanıza yardımcı olamayacaktır. Dişinizde tartar oluşmamış olsa dahi daha büyük sorunlarla karşılaşmayı önlemek adına 6 ayda bir dişçi kontrollerinizi ihmal etmemeye özen gösterin. Dent Dizayn'dan randevu almak için bu linke tıklayın.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz