Diş Eti Çekilmesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti çekilmesi, dişleri çevreleyen diş eti dokusunun büyük bir kısmının, geriye çekilmesi, yıpranması, zayıflaması ya da incelmesi ile meydana gelen bir diş eti rahatsızlığı olarak karşımıza çıkar. Pek çok farklı sebebi ve tetikleyici etmeni olabilen diş eti çekilmeleri, yine sebepleri gibi farklı tedavi yöntemleri ve önleyici prosedürler ile giderilebiliyor. Eğer siz de diş eti çekilmesinden şikayetçiyseniz ya da bu rahatsızlığın başlangıcında olduğunuzdan şüphe ediyorsanız, doğru yerde olduğunuz kesin. Diş eti çekilmesi nasıl önlenir, diş eti çekilmesinin tedavi yöntemleri nelerdir ve diş eti çekilmesi ameliyatı başta olmak üzere, diş eti çekilmesine dair merak ettiğiniz tüm soruların cevabı bu yazımızda sizleri bekliyor.
Nedir, Ne Değildir: Diş Eti Çekilmesi Nedir?
Diş eti çekilmesi neden olur ya da diş eti çekilmesi ameliyatı nasıl gerçekleştirilir gibi soruların cevabına derinlemesine girmeden önce, öncelikli olarak diş eti çekilmesi nedir sorusunun cevabını irdelemek gerekir. Diş eti çekilmesi, aslında isminden de anlaşılacağı üzere dişlerin üzerinde yer alan ve diş köklerinin bir nevi koruyucu kılıfı niteliğini taşıyan diş etlerinin, geriye doğru çekilmeye başlaması ile meydana gelen bir rahatsızlık olarak tanımlanabilir. Diş eti çekilmesi meydana geldiği zaman dişler ve diş eti arasındaki hatta istenmeyen “cepler” meydana gelir ve bu da o bölgede zararlı bakterilerin oluşmasına yol açar. Tedavi edilmediği takdirde diş eti çekilmesi kemik yapısına ve dişi destekleyen dokuya ciddi zararlar teşkil edebilir. Diş eti çekilmesi tedavisi zamanında gerçekleştirilmediği ya da ihmal edildiği durumlarda diş kaybına bile yol açabilir.
Yazımızın bu aşamasında belirtmekte fayda vardır ki diş eti çekilmesi, maalesef toplumlar arasında sıklıkla karşılaşılan bir diş ve diş eti problemi olarak diş hekimlerinin karşısına çıkmaktadır. Çoğu kişi, ilk başta diş eti çekilmesi rahatsızlığından mustarip olduğunun farkına bile varmaz; zira oldukça yavaş ve stabil bir biçimde ilerleyen bir hastalıktır. Diş eti çekilmesinin ilk belirtisi genellikle dişlerde hassasiyet ya da diş etlerinde ufak çekme ve batmalardır; bu yüzden de hastalar bunu diş eti çekilmesi belirtisi olarak algılamak yerine basit bir diş sorunu olarak geçiştirmeyi tercih etmektedir. Oysa ki diş eti çekilmesinde erken teşhis ve tedavi, başarılı bir sonuç elde etmek için en kritik noktalardan bir tanesidir.
Pekiyi ya Neden: Diş Eti Çekilmesi Sebepleri Nelerdir?
Her şeyden önce belirtmek gerekir ki tek bir diş eti çekilme sebebi ile karşılaşmanız imkansızdır; eğer bu tip ciddi bir ağız ve diş hastalığı ile karşı karşıya kaldıysanız, diş etlerinizi bu duruma getirecek birden fazla etmen ile baş etmiş olma ihtimaliniz oldukça yüksektir.
Diş eti çekilmesi nedenleri arasında başlıca olarak şu faktörleri sıralamak mümkündür:
- Periodontal hastalıklar: Periodontal rahatsızlık, diş eti dokusuna ve dişinizi yerinde tutmaya yarayan, destekleyici kemiğe zarar veren bakteri oluşumunu ifade eder. Diş eti çekilmesinin en temel sebeplerinden bir tanesi bu periodontal bakteri oluşumudur. Bakteriler, diş eti dokusunu ufak ufak yiyerek, diş kemiğini de sarsarak dişi her zamanki kadar sağlam desteklemesine engel olur.
- Genetik faktörler: Bazı kişiler, ellerinde olmadan diş eti çekilmesi gibi diş eti rahatsızlıklarına karşı daha hassas ve açık olabilmektedirler. Onları diş eti çekilmesine bu denli yatkın hale getiren ise elbette genetik ve kalıtsal faktörlerdir. Konu üzerinde yapılan araştırmalar, popülasyonun yüzde 30’undan fazlasının, ağız ve diş bakımına gösterdiği özenden bağımsız olarak, diş eti çekilmesine meyilli olduğunu göstermektedir.
- Agresif diş fırçalama alışkanlıkları: Eğer ki dişlerinizi yanlış yönde fırçalıyor ya da fırçalarken agresif düzeyde baskı ve kuvvet uyguluyorsanız, bu da diş etlerinizin geriye doğru çekilmesine yol açabilmektedir.
- Yetersiz ağız ve diş bakımı: Eksik ve düzensiz diş fırçalama, diş ipini düzensiz kullanma ya da hiç kullanmama ve ağza gargara yapmama, kötü ağız ve diş bakımının en kritik göstergeleridir. Eğer siz de bu yetersiz diş bakımı rutininden en az birinden sorumlu iseniz, ilerleyen dönemlerde sadece diş çürüğü gibi problemlerle değil, diş eti çekilmesi gibi sorunlarla da karşılaşma ihtimaliniz çok yüksek.
- Hormonal değişiklikler: Özellikle feminen hormonlarda kayda değer değişimler meydana geldiğinde bu değişimlerin etkisini diş etleri üzerinde gösterme olasılığı yüksektir. Bir kadının ergenlik, hamilelik ya da menopoz gibi hormonal açıdan kritik dönemlerinde meydana gelen bu bariz değişimler, dönemin bir yan etkisi olarak diş eti çekilmesine de sebebiyet verebilir.
- Sigara & tütün ürünleri kullanımı: Elbette her diş sorununda olduğu gibi, diş eti çekilmesinden de sorumlu olabilecek bir diğer etken de sigara ve tütün tüketimidir. Araştırmalar, sigara içenlerin, içmeyenlere oranla diş eti çekilmesine daha meyilli olduğunu göstermekte. Bunun sebebi ise, sigara tüketiminin dişler üzerinde çıkartılması çok güç olan yapışkan bir plağa neden olmasıdır.
- Diş gıcırdatmak ya da diş sıkmak: Dişlerinizi gıcırdattığınız ya da gereğinden fazla sıktığınız anlarda, aslında dişlerinize olması gerekenden daha fazla baskı uygulamış oluyorsunuz; bu da diş etlerinin kendilerine geriye itmesine sebebiyet verebiliyor.
- Ağız kapanış bozukluğu: Dişler eşit ve dengeli olarak birbirleri ile hizalanmadığında, diş etlerine ve dişleri tutan kemiklere fazlaca kuvvet etki etmektedir. Bu durum da diş eti çekilmesine yol açabilmektedir.
- Dudak ya da dilde piercing: Kalitesiz ve güvenilir olmaktan uzak metallerden üretilen piercingler, dile ya da dudağa takıldığında, diş etlerinin yıpranmasına ve incelmesine neden olabilmekte.
Nasıl Anlarım: Diş Eti Çekilmesi Belirtileri Nelerdir?
Diş eti çekilmesinin belirtileri, herhangi bir diş ya da ağız probleminin belirtilerinden ziyadesiyle ayırt edicidir. Diş eti çekilmesi başlangıcı, özellikle diş etlerinde sürekli bir ağrı ile başlar ve yavaş yavaş yayılarak hem diş etlerine, hem de dişlerde kendini hissettirmeye yönelir. Bu yüzden de aşağıda belirttiğimiz yan etkilerden herhangi biri ile karşılaştığınız durumda bir an önce bir periodontoloji uzmanına ya da alanında uzman bir diş eti hekimine başvurmanızda fayda vardır:
- Diş eti kanaması
- Diş sızıları ve ağrıları
- Şiddetli ağız kokusu
- Diş fırçalama sırasında ağrı ve acı
- Dişlerde oluşan çürükler
- Diş eti hattında çentik oluşumu
- Dişlerin normalden daha uzun görünmesi
- Diş etlerinde şişkinlik
Diş eti çekilmesi ve kanaması, bir an önce müdahale edilmesi gereken bir durum olup, ne kadar erken yakalanır ve tedavi edilirse, o kadar çok başarılı sonuç doğurma ihtimali taşıyan bir durumdur. Belirtmekte fayda vardır ki diş eti çekilmesi ağrısı da oldukça rahatsızlık verici bir ağrı türüdür, bu nedenle de en kısa sürede tıbbi ya da cerrahi müdahale temin ediyor olmanız elzemdir.
Nasıl Çözerim: Diş Eti Çekilmesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Diş eti çekilmesi nasıl düzeltilir diye merak ediyorsanız, karşınıza çıkacak birden fazla tedavi yöntemi var. Eğer diş eti çekilmeniz başlangıç seviyesindeyse ve henüz ciddi düzeyde ilerlemediyse, diş hekiminiz sadece sorunlu bölgeyi temizleyerek işin içinden çıkmanıza yardımcı olabilir. Dişlerde ve diş köklerinde biriken, plak, tartar ve bakteri tabakası derinlemesine temizlenir, diş eti hattına yapışan tüm plaklar elimine edilir ve kendine dışarıya salmış diş kökü, nizami bir biçimde pürüzsüzleştirilerek tekrar bakteri oluşumu engellenmiş olur.
Öte yandan ilerlemiş seviyede bir diş eti çekilmesi çözümü, cerrahi müdahale ile yapılmaktadır. Diş eti çekilmesi ameliyatı, özellikle dişlerin ön bölgesinde meydana gelen ve estetik problem yaratan durumlarda da uygulanmaktadır. Şimdi gelin, diş eti çekilmesinde cerrahi müdahale yöntemlerine yakından bakalım.
Ameliyat Hakkında: Diş Eti Çekilmesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Diş eti çekilmesi ameliyatı, iki farklı şekilde yapılabiliyor. Bunlardan bir tanesi, greftleme adı verilen bir yöntemle yapılmaktadır. Damağınızdan alınan ve greft adı verilen bir parça, diş eti çekilmesi yaşanan bölgeye adeta bir yama gibi uygulanır ve sabitlenir. Bu şekilde diş eti çekilmesi görülen kısımda hem tıbbi, hem estetik açıdan tüm sorunlar çözülmüş olur. Bir diğer diş eti çekilmesi ameliyatı olan kaydırmada ise, çekilme yaşanan bölgenin yanında yer alan sağlam doku, çekilmenin üzerine doğru çekilerek sabitlenir ve yine bir yama görevi görecek şekilde kaydırılarak estetik ve sağlıksal açıdan çözüm sağlanmış olur. Kullanılan yöntem her ne olursa olsun, kliniğimizde diş eti çekilmesi ameliyatı olanlar, elde ettikleri sonuçtan memnun bir şekilde ayrılarak diş ve diş etlerini eski sağlığına kavuşturmanın mutluluğunu tatmaktadırlar.
Diş eti çekilmesi ameliyatı öncesi ve sonrasında ne tür durumlar ile karşılaşabileceğinizi, ameliyat öncesinde nasıl prosedürler izlemeniz gerektiğini ve ameliyatın akabinde iyileşme ve bakım sürecinizde nelere dikkat etmenizin gerektiğini diş eti hekimlerimiz size bildirecektir.
Nasıl Önlem Alınır: Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?
Eğer siz de herhangi bir cerrahi müdahaleye ya da tedavi yöntemine gerek duymadan, diş eti çekilmesi gibi tatsız bir sorun ile karşı karşıya kalmak istemiyorsanız, diş eti çekilmesi önleme yöntemlerimize kulak vermeniz gerekir:
- Sigara içiyorsanız sigarayı bırakmanız,
- Dengeli ve sağlıklı bir beslenme rejimi takip etmeniz ve
- Ağız ve diş sağlığınızda meydana gelen en ufak değişimleri bile takip altına almanız, diş eti çekilmesine karşı önlem almanıza yardımcı olabilir.
Diş eti çekilmesi tedavi ücretleri ve süreçleri hakkında daha detaylı bilgi almak için kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz