Çocuklarda Diş Teli (Ortodonti) Tedavisi

Bazı çocuklar tel takmayı bir yetişkinlik simgesi olarak görüp tel takma konusuna sıcak bakarken, bazıları tel taktıklarında nasıl görüneceklerini ya da tellerin nasıl hissettireceğini kestiremedikleri için endişe duyabiliyorlar. Çocuğunuz diş teli ve ortodonti hakkında ne düşünüyor olursa olsun, eğer dişlerinde çapraşıklık, yamukluk ya da orantısızlık varsa kesinlikle bir ortodontiste görünmesi ve muayene olması gerekir. Elbette sizin de her ebeveyn gibi çocuklarda diş teli kullanımı ile ilgili sorularınız olacaktır. Çocuklarda ortodonti ve diş teli tedavisi hakkında bilmeniz gerekenler burada.Dent Dizayn ile iletişime geçmek için lütfen bu linke tıklayın.

Çocuklar Neden Diş Teline İhtiyaç Duyar?

Çocuklar pek çok farklı sebepten ötürü diş teline ihtiyaç duyabilir. Çocuklarda ortodonti tedavisinin sebepleri arasında çapraşık diş, dişlerin çakışması, ağızda kalabalıklaşma ya da kapanış bozuklukları olabilir. Bazen ağız ve çene problemleri, çocuklarda süt dişlerinin erken düşmesinden ya da parmak emme gibi istenmeyen alışkanlıkların yürütülmesinden meydana gelebilir. Ancak bu noktada belirtmekte fayda vardır ki çoğu ağız, diş ve çene sorunu kalıtsal olarak çocuğa geçmektedir. Bu yüzden de eğer sizin ya da ailenizin genelinde ortodonti sorunları yaşanmışsa büyük bir ihtimalle çocuğunuzun da diş tellerine ihtiyacı olacaktır.

Çoğunlukla diş hekiminiz, çocuğunuzu ilk defa muayene ettiğinde ağzındaki sorunları tespit edecek ve sizi bir ortodonti uzmanına yönlendirecektir. Ortodonti uzmanı, çocuğunuzun diş teline ihtiyacı olup olmadığını tespit edecek ve hangi ortodonti tedavisinin onun için en iyisi olduğuna karar verecektir.

Çocuklarda Kullanılan Diş Teli ve Diğer Aparey Çeşitleri Nelerdir?

Diş telleri, dişlere düzenli ve sürekli baskı uygulayarak dişlerdeki hizalanma problemlerini çözmeyi ve dişleri belirli bir zaman dilimi içerisinde olması gereken, daha düzgün bir pozisyona getirmeyi amaçlar. Çocuk hastaların çoğunda medyana gelen ortodonti sorunları, genellikle braket, tel ya da lastik bant ile çözülebilecek durumdadır. Braketler doğrudan dişlere yerleştirilir, bir tel ve lastik bant ile bağlanır. Tel zaman içerisinde sıkılaştırılarak dişlerin düzgün bir şekilde hizalanmasını sağlar. Daha eğlenceli olması açısından lastik bantlar, genellikle çocuklarınızın tercihine bırakılan farklı renk alternatifleri ile birlikte gelir. Her ne kadar metal teller de hala kullanımda olsa da, daha az göründükleri ve daha estetik bir görünüm oluşturdukları için şeffaf ya da beyaz seramik teller daha çok tercih edilir. Dişlerin arkasına yerleştirilen, lingual teller bile vardır.

Şeffaf ve çıkartılabilir tellerden oluşan aligner türü diş telleri, dişler üzerinde plastik bir bant eşliğinde baskı uygular. Her ne kadar estetik açıdan uygun bir ortodonti tedavisi olsa da şeffaf aligner’ların her çocuğa uygun olacağını söylemek pek mümkün değildir.

Bazı çocukların daha farklı ortodonti apareylerine ihtiyaç duyabilmesi de mümkündür. Bunlardan bir tanesi kafa apareyleridir. Kafa apareyleri, yalnızca geceleri takılması tavsiye edilen, nal şeklinde bir telden oluşur. Arka dişlere yerleştirilen bu aparey, dişlerin hareket etmesi için diş tellerine oranla daha fazla kuvvet uygular. Bazı durumlarda uzman doktor, ağız içinde daha fazla alan yaratmak için bir ya da daha fazla dişin çekilmesini de tavsiye edebilir.

Teller takıldığı andan itibaren çocuğunuzu düzenli aralıklarla çocuk diş teli uzmanına götürmeli ve düzenli kontrollerin yapılmasını sağlayarak gerekli düzeltmelerin yapılmasını sağlamalısınız.

Çocuklarda Ortodonti Tedavisi Hakkında En Çok Sorulan Sorular

Başta çocuklarda ortodonti tedavi fiyatları olmak üzere çocuklar üzerinde uygulanan ortodonti uygulamaları hakkında anne-babaların kafasına takılan pek çok soru olabilmektedir. İşte onlardan bazıları ve uzman ağzından cevapları.

Diş telleri acır mı?

“Acımak” terimi diş telleri ve ortodonti tedavileri için fazla abartılı bir sözcük olabilir. Elbette çocuğunuz diş telleri takılırken ve takıldıktan sonraki ilk hafta biraz rahatsızlık hissedebilir; ancak bunu acı olarak tanımlamak pek doğru değildir. Dişlerin ve ağzın, içerisinde yabancı metal madde olmasına alışması, elbette belli bir süre alacaktır. Bu süreç boyunca ağızda, dişlerde ve genel olarak çene yapısında ufak ağrıların ve huzursuzluk yaratan hissiyatların olması oldukça olağandır. Ağız yapısı diş tellerine alıştıktan sonra çocuğunuz, diş teli takıyor olduğunu unutacak ve günledik rutinlerine kaldığı yerden devam edecektir.

Çocuğunuza diş teli takıldıktan sonraki ilk birkaç günlük süreçte meydana gelen her türlü ağrı ve acı, Tylenol tarzı bir ağrı kesici ile giderilebilir. Bununla birlikte ağzın içindeki tel, lastik ve braketler ağızda yaraların oluşmasına yol açıyorsa ortodonti uzmanı tellerin üzerinde yer alan keskin uçları kapatmak için özel bir madde de kullanmayı tercih edebilir.

Bir çocuğun tel taktırabileceği en erken yaş nedir?

Çocukların ortodonti tedavisi görmelerine yönelik asgari bir yaş bulunmamaktadır. Ortodonti tedavisi planı, tamamen çocuğunuzun bireysel ihtiyaçlarına göre değişecektir. Örneğin yarık dudak sendromu olan çocuklara ortodonti tedavisi, henüz ilk dişleri çıkmaya başladığı andan itibaren yapılır.

Bu tür sorunu olmayan çocuklarda tedavi yaşı 6-7 olarak belirlenmekte ve bazı özel durumlarda süt dişlerinin tamamen dökülmesi bile beklenmemektedir. Tekrar hatırlatmak fayda vardır ki her çocuğun ağız ve diş yapısı farklı olacağı için bireysel olarak ihtiyaç duyacağı ortodonti tedavileri de değişkenlik gösterecektir.

Çocuğumu bir ortodonti uzmanına ne zaman götürmeliyim?

Çocuk hastaların diş teli taktırabileceği yaş aralığı 9 ila 14 yaş arasındadır. Bununla birlikte belirtmekte fayda vardır ki çocuğunuzu kapsamlı bir diş muayenesi için en geç 7 yaşına kadar bir ortodonti uzmanına getirmiş olmanız gerekmektedir. Çene büyümesinde ve çıkmakta olan kalıcı dişlerde meydana gelebilecek tüm sorunlar, bu yaşa kadar çoktan baş göstermiş olmaktadır. En iyi ortodonti uzmanları, çocuğunuzun ağzında yer alan ağız ve diş sorunlarının, çocuğunuz henüz gelişim aşamasındayken halledilmesi gerektiğini savunmaktadır. Bu sayede hem daha çabuk iyileşme gösterebilir, hem de yetişkinliğinde daha az dişçi ziyareti yapmak zorunda kalır.

Diş tellerine alerjik olmak mümkün müdür?

Evet, böyle vakalar görülmüştür. Bazı insanlar nikel gibi belirli metallere karşı alerjik reaksiyon gösterebilirler. Bu tür durumlar meydana geldiğinde diş tellerinde daha farklı malzeme kullanımına başvurulur. Aynı şekilde hekimlerin kullandığı lateks eldivenlere karşı alerjisi olan çocuklar ve yetişkinler ile de karşılaşmak mümkündür. Bu tür alerjilerde durumun önceden diş hekimine belirtilmesi ve önlem alınması gerekir.

Tel takan çocukların hangi yiyecek ve içeceklerden uzak durmaları gerekir?

Her diş apareyi için geçerli olduğu gibi, diş telleri de oldukça hassas aparatlardır. Aparatın herhangi bir bölümünün kırılması ya da zarar görmesi, tedavinin başarısını doğrudan etkileyebilir. Yapışkan, aşırı sert ve çiğneme esnasında zorluk yaratan tüm yiyecek ve içeceklerden tedavi süresi boyunca uzak durmak gerekir.

Çocuğum ne kadar süre diş teli takmalı?

Çocuk hastalarda ortodonti tedavisinin süresi, vakadan vakaya farklılık gösterir. Bu süre, problemin kendisine bağlı olduğu gibi çocuğunuzun ne kadar işbirlikçi ve uysal olduğuna da bağlıdır. Standart ortodonti tedavi süreleri, genellikle 18 aydan başlar ve 36 aya kadar sürebilir. Çocuğunuzun büyüdükçe ve gelişim gösterdikçe bu süreler farklı zaman dilimlerine dönüşebilmektedir. Çocuğunuzun ortodonti tedavisi süresi, kapsamı ve tüm detayları hakkında en doğru bilgiyi elbette tedaviyi uygulayan hekiminiz verecektir.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz