Ağız Kokusu Neden Kaynaklanır? Nasıl Engellenir?
Sosyal takviminiz her zamanki gibi dolu mu? Uzun zamandır hayalini kurduğunuz o tatil, düşlerinizdeki işi almanızı sağlayacak o iş görüşmesi ya da eşiniz ile romantik bir randevu… Katılacağınız sosyal ortam her ne olursa olsun, bırakacağınız izlenimi bir saniyede yerle bir edebilme potansiyeline sahip sadece tek bir etmen var: Ağız kokusu.
Eğer siz de ağız kokusundan şikayetçi bir şekilde yaşıyorsanız ve sebepleri ile tedavi yöntemlerini araştırıyorsanız, doğru yerdesiniz. Başka insanlarla yakın mesafede olmanın en itici yan etkilerinden biri olan ağız kokusu, kişi için ciddi bir utanç kaynağı olmanın yanı sıra, aslında ciddi ve bir an önce kontrol edilmesi gereken bir sağlık sorununun da habercidir. Ağız kokusu sebepleri ve çözümleri ile ilgili bilmeniz gereken her şey bu yazıda. Ayrıca kliniklerimizden randevu almak için linke tıklayabilirsiniz.
Ağız Kokusu Nedir?
Ağız kokusunun ne olduğunu elbette hepimiz biliyoruz; pekiyi ya kaçımız, bu rahatsızlığı tıbbi boyutta tanıyor? Ağız kokusunun medikal karşılığı halitozdur. Halitoz, çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelen, kötü kokulu nefes olarak bilinir. Araştırmalar, ortalama her 4 kişiden 1’inin ağız kokusundan mustarip olduğunu gösteriyor. Ağız kokusu ve nedenlerini bu yazımızda ele alacağız.
Ağız Kokusu Neden Olur?
Çoğu ağız kokusunun başlangıç noktası ağız içidir ve bunun da birden fazla sebebi vardır:
Yediğiniz yiyecekler: Dişlerinizin etrafındaki ve içindeki yiyecek partiküllerinin emilimi, ağız içindeki bakterilerin çoğalmasına sebep olabilir. Çoğalan bu bakteriler de ağız kokusu oluşumunu tetikleyebilir. Soğan, sarımsak ya da keskin baharatlar gibi spesifik gıdaları tükettiğiniz zaman istenmeyen bir ağız kokusu ile karşı karşıya kalmanız kaçınılmazdır. Bu tür yiyecekleri hazmettikten sonra onları kan akışınıza gönderirsiniz, oradan da akciğerlerinize geçtikleri için nefesinizi etkilerler.
Sigara ve tütün ürünleri kullanımı: Sigara içmenin hali hazırda kendine has, hoş olmayan bir koku etkisi vardır. Sigara içenler ve diğer tütün mamullerini kullananlar, diş eti rahatsızlıkları ile karşılaşma konusunda daha meyilli olan kesimdir, bu rahatsızlık da ağız kokusuna yol açabilmektedir.
Yetersiz ağız ve diş bakımı: Eğer her gün dişlerinizi fırçalamaz ve günlük olarak diş ipi kullanmazsanız, gün içerisinde yediğiniz yiyecek partikülleri ağzınızda kalır, bu da kötü bir ağız kokusuna yol açar. Yediğiniz her yemekten sonra dişleriniz üzerinde plak denilen yapışkan bir bakteri tabakası oluşur. Bu bakteri tabakası diş fırçası ile temizlenmediği takdirde diş etlerinize zarar verebilir ve dişleriniz ile diş eti arasında bakteri dolu cepler oluşturabilir. Başka bir deyişle yetersiz ağız ve diş bakımı yalnızca kötü ağız kokusuna değil, aynı zamanda ciddi diş eti sorunlarına da yol açabilir. Bu tip durumlarda ağız kokusu nedenleri olarak dilinizde biriken bakteriler de gösterilebilir.
Ağız kuruluğu: Ağzınızda kendi kendine üreyen tükürükle, organik olarak ağız içinizin temizlenmesini sağlar. Bunun aksi söz konusu olduğunda ise ağız kuruluğu meydana gelir ve tükürük oluşumunu engelleyerek ağzınızda kötü bir koku oluşmasına yol açar. Uyanınca ağız kokusu ile karşılaşmanız da tam olarak bu yüzdendir; zira uyku esnasında ağız içi tükürük üretimi minimuma iner. Eğer kronik ağız kuruluğu ile karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsanız bir diş hekimine görünmenizde fayda vardır.
Aldığınız ilaçlar: Ağız ve diş sağlığınıza ne kadar dikkat ederseniz edin ya da ağız kokusu oluşturabilecek yiyeceklerden ne kadar uzak durursanız durun; bazı ilaçlar vardır ki tüm bu çabalarınızı boşa çıkartırlar. Düzenli olarak kullandığınız ilaçlar varsa, yan etkileri arasında ağız kokusu olup olmadığını kontrol etmekte fayda vardır.
Ağız içi enfeksiyonlar: Eğer ağız içinde herhangi bir enfeksiyon ile karşılaşırsanız, muhtemelen ilk olarak tecrübe edeceğiniz yan etki, ağız kokusu olacaktır. Ağızda meydana gelen bir yara ya da uzun zamandır tedavi edilmeyen bir çürük de ağız kokusuna neden olur.
Ağız kokusu nedenlerini çoğaltmak mümkündür, ancak yukarıda saymış olduğumuz sebepler en sık olarak karşılaşılan ağız kokusu nedenleri olarak bilinir. Bazı kanser türleri, metabolizmadan kaynaklanan rahatsızlıklar ya da mide asidi bozuklukları da ağız kokusuna sebebiyet verebilecek diğer etmenlerden.
Ağız Kokusu Nasıl Tedavi Edilir?
Eğer kronik ağız kokusu ile karşı karşıyaysanız, ilk yapmanız gereken şey ağız kokusuna neyin sebep olduğunu tespit etmektir. Eğer yukarıda belirtmiş olduğumuz sebeplerden herhangi birinden dolayı ağız kokusu çektiğinizi düşünüyorsanız, yine ona bağlı olan çözümü de bir an önce uygulamanız gerekmektedir. Ağız kokusu için özel olarak üretilen spreylere başvurabilir, dişlerinizi düzenli bir şekilde fırçalama alışkanlığı edinebilir ya da sigarayı bırakabilirsiniz.
Öte yandan ağız kokusu nedenleri arasında basitçe bir sebep seçemiyorsanız, belki de profesyonel yardım almanız ve ağız kokusu tedavisi görmeniz gerekmektedir. Bu iş için ideal şekilde yardımcı olacak olan kişi ise elbette alanında uzman bir diş hekimidir. Ağız kokusu probleminizi ne kadar çabuk giderirseniz, sosyal anlamda güveniniz de o kadar hızlı bir biçimde size geri dönecektir.
Ağız kokusu nasıl tedavi edilir sorusunun cevabı, diş hekiminizin kapsamlı muayene ve gözlemlerinden sonra gelecektir. Ağız kokusuna dair bir teşhis konulduktan sonra diş hekiminiz, karşınıza bir tedavi planı ile çıkacaktır. Nasıl bir tedavi yöntemine uymanız gerektiği ise tamamen ağız kokunuza sebebiyet veren etmenlere bağlıdır. Eğer özellikle tıbbi bir sorun ile karşı karşıyaysanız, ağız kokusu giderici ilaçlar ve spreyler kullanmak yetmeyebilir; daha kapsamlı bir tedavi yöntemi uygulamanız gerekebilir ve belki de diş hekiminizin dışında, farklı bir ana bilim branşında uzmanlaşmış bir doktor ile görüşmeniz istenebilir. Elbette sorun sadece bir çürük ya da apse ise, diş hekiminiz seve seve bu konuda size A’dan Z’ye yardımcı olacak ve ağız kokunuzu sonsuza dek yok edecektir.
Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?
– Elbette ağız kokusu önlemenin yolları arasında sizin de bir birey olarak yapabileceğiniz şeyler vardır. Ağız kokusu çözümleri arasında pek çok kolay ve pratik yöntem bulunuyor. İşte karşınızda bazı ağız kokusu çözümleri:
– Ağız ve diş sağlığınıza özen gösterin; dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın ve diş ipi kullanımını ihmal etmeyin.
– Her gün ağız gargarası yapın.
– Soğanlı ya da sarımsaklı yiyecekler tüketmemeye özen gösterin; şayet tükettiyseniz yemeğin hemen akabinde dişlerinizi fırçalayarak önlem alın.
– Sakız çiğnerken şekersiz sakız çiğnemeye özen gösterin.
– Şekerli ve asitli yiyeceklerden uzak durun.
– Eğer sigara içiyorsanız sigarayı bırakın; tükettiğiniz diğer tütün mamulleri varsa onlardan da olabildiğince uzak durun.
– Su tüketimini düzenli bir alışkanlık haline getirin; günde en az 2 litre su için.
– Diş hekimi randevularınızı aksatmayın ve an az 6 ayda 1 olmak üzere; dişlerinizde herhangi bir sorun olmasa bile dişçi kontrolüne gidin.
–Tükettiğiniz yiyecekleri not alın. Eğer sizde özellikle ağız kokusu yapan bir yiyecek varsa, onu tespit etmenin ve ondan uzak durmanın en etkili yolu budur.
– Düzenli olarak aldığınız ilaçların prospektüsünü okuyun ve yan etkileri arasında ağız kokusu olup olmadığını araştırın. Eğer söz konusu ilacın, ağız kokusu yapmayan bir muadili varsa, doktorunuza onu kullanıp kullanamayacağınız konusunda danışın.
Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz