DENTDİZAYN BLOG



Şeffaf Diş Telleri ve Fiyatları Hakkında En Geniş Bilgiler

Şeffaf Diş Telleri ve Fiyatları Hakkında En Geniş Bilgiler

Özellikle son yıllarda yapılan innovatif çalışmalar ve bilimsel araştırmalar sonucu, ortodonti dünyasındaki diş teli çözümleri, yepyeni formlara kavuşarak giderek daha çağdaş ve ilerici bir hal almıştır. Hastalar, söz konusu ortodonti tedavisi olduğu zaman, geleneksel diş tellerinin bariz ve estetikten uzak görüntüsünden çekinmekte, çoğu da sırf bu yüzden ortodonti tedavisi almayı reddetmektedir. Hal böyle olunca ortodonti tedavilerinde kullanılan konvansiyonel diş tellerine yeni ve kozmetik bir alternatif getirmek şart olmuştur. Bu göreve hizmet etmek amacıyla ortaya çıkan şeffaf diş teli, diş dizilimi bozukluklarından şikayet eden hastalar için metal diş tellerine bir alternatif olarak tavsiye edilmektedir. Diş estetiği tedavisi yaptırmak isteyen ancak bunu yaparken kozmetik olarak gülüşünün ve diş görünümünün bozulmamasını isteyen kişilerin sıkılıkla tercih ettiği bir yöntem olan şeffaf diş telleri, bugün ortodonti tedavileri arasında en popüler yöntemlerin arasında yer almaktadır. Şeffaf diş teli hakkında en güncel ve geniş bilgilere bu rehber üzerinden ulaşabilir, şeffaf diş teli uygulamaları hakkında tavsiyeler edinerek siz de bu tedaviyi gerçekleştirebilirsiniz.Dent Dizayn ile iletişime geçmek için lütfen bu linke tıklayın.

Şeffaf Diş Teli Nerede Kullanılır, Ne İşe Yarar?

Şeffaf diş teli tedavisi, aslında görünmez ortodonti tedavileri arasında yer alan bir ortodonti tedavi yöntemi olarak bilinir. Şeffaf diş teli tedavisine değinmeden önce görünmeyen ortodonti tedavilerine yakından değinmek gerekir.

Temel olarak üç çeşit görünmez diş teli tedavisi bulunur. Lingual ortodonti apareyleri, şeffaf plaklar ve şeffaf braketler. Lingual ortodonti tedavileri, dişlerin dış kısmından ziyade iç kısmına yerleştirilen ortodontik apareylerden meydana gelir. Bu tedavi yöntemi, geleneksel diş telleri ya da şeffaf plaklar kadar yaygın başvurulan bir yöntem değildir ve çoğunlukla özel ilgi gerektiren ağız ve diş sağlığı problemlerinde kullanılır. Invisalign tedavisi olarak da bilinen şeffaf plaklar ise bir dizi plastik plağın oluşumundan meydana gelen bir tedavi sürecini ifade eder. Bu tedavi sürecinde kişinin, her iki haftada bir daha sıkı bir metal plak takması istenir, bu sayede dişler üzerlerine uygulanan baskı sayesinde istenen konuma doğru ilerler. Şeffaf plaklar, neredeyse hiç görünmediği için en estetik ortodonti tedavi yöntemlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Son olarak bu yazımızda ele alacağımız, bir diğer görünmez ortodonti tedavi yöntemi de şeffaf diş telleridir. En kaba tabir ile şeffaf diş teli, metal diş telinin şeffaf braketli, daha az görünür alternatifidir. Şimdi gelin, şeffaf diş teli tedavisi nasıl yapılır, daha yakından bakalım.

Şeffaf Diş Teli Çeşitleri Nelerdir?

Tedavi kararı öncesinde şeffaf diş tellerinin üretiminde kullanılacak olan braket malzemesi seçimi çok önemlidir. Bu karar, alanında uzman bir ortodonti uzmanı tarafından verilmeli ve en kaliteli şeffaf braketlerin üretilmesi amaçlanmalıdır. Sert plastikten üretilen braketleri, şeffaf diş teli tedavisinde en düşük maliyete sahip olan braketler olarak bilinir. Öte yandan plastik olduğu için bu tip braketler, esneklik konusunda gerekli performansı gösterme konusunda yetersiz kalır. Gereğinden fazla esnek davranabilen sert plastik, dişlerin tam olarak istendiği yöne ve pozisyona ilerlemesine engel oluşturabilir. Şeffaf diş teli tedavisinde kullanılan bir diğer braket türü de seramik brakettir. Seramik braketler, esneklik konusunda daha başarılı bir performans gösterir ve dişlerin istenen konumlarına ulaşmasında daha sağlam bir yapı ile çalışır. Bununla birlikte seramik braketler ile ilgili şunu belirtmekte fayda vardır ki işçiliği iyi yapılmadığı takdirde dişlere tam yapışmaz ve hastaya uzun vadede rahatsızlık verebilir. Son olarak şeffaf diş teli tedavisinde kullanılan bir diğer braket malzemesi de safirdir. Tahmin de edebileceğiniz üzere safir braketler, bu üç malzeme arasından en yüksek maliyetli braketler olarak karşımıza çıkar. Buna rağmen şeffaf diş teli tedavisinde safir braket kullanımı, hem estetik hem performans açısından yüksek verim sağlayan bir tercihtir. Her ne kadar safir braketler ülkemizde sıklıkla kullanılan bir materyal olmasa da, en doğru malzeme seçimi konusunda son kararı elbette ki diş hekiminiz verecektir.

Şeffaf Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şeffaf diş teli kullanılarak gerçekleştirilen ortodonti tedavisi, birkaç aşamadan oluşan bir tedavi süreci olarak karşımıza çıkar. Şeffaf diş teli uygulaması, standart olarak bilinen diş teli uygulaması ile neredeyse birebir aynıdır. Şeffaf diş teli tedavisi ile metal diş teli tedavisi arasındaki en temel fark, braketlerin farklı materyallerden üretilmiş olmasıdır. Metal diş tellerinde hem braketleri tutan tel, hem braketlerin kendisi metalden üretilirken şeffaf diş tellerinde braketler, şeffaflık sağlayacak başka bir malzemeden üretilir.

Şeffaf diş teli tedavisi, an önce de belirtmiş olduğumuz gibi tıpkı metal diş telinin kullanıldığı ortodonti tedavisi gibi gerçekleşir. Öncelikle kapsamlı bir dişçi muayenesi gerekir ve bu muayene esnasında kişinin ne tür bir ortodontik sorun ile karşı karşıya olduğu tespit edilir. Tam olarak hangi dişlerinde yamukluk, çapraşıklık ya da bozukluk olduğu anlaşıldıktan sonra bazı durumlarda röntgen ya da film gerekebilir. Tedavi öncesi şeffaf diş teli tedavisinin en doğru yöntem olduğuna karar verilmeli ve ancak ondan sonra tedaviye başlanmalıdır.

Şeffaf braketler ve teller takılmadan önce, hastadan kapsamlı bir ağız ve diş ölçüsü alınır. Diş alçısı ile alınabilen bu ölçü, üretilecek olan şeffaf diş tellerinin milimetrik ebatlarını belirler. Ardından bu ölçü birimleri, kişiye özel şeffaf diş tellerinin üretileceği klinik laboratuvar ortamına gönderilerek tellerin üretimi başlanır. Kişinin talebine ve uygunluk düzeyine göre bazen şeffaf braketleri tutacak olan metal tel de diş rengine yakın bir başka malzemeden üretilebilmektedir. Diş tellerinin üretimi tamamlandıktan sonra diş kliniğine geri gönderilir ve hasta bu sefer tellerin takılması için tekrar muayeneye çağırılır. Her bir braket, özen ve dikkatle her dişin üzerine takılarak tedavi tamamlanmış olur. Şeffaf diş tellerinin ne kadar kalacağı ise ortodonti tedavisinin öngörülen ilerlemesine bağlı olarak değişmektedir. Bazı diş teli tedavilerinin süresi 6 ayda tamamlanırken daha komplike diş yapısı bozuklukları 1 ya da 2 yıllık bir ortodonti tedavisi gerektirebilir.

Şeffaf Diş Teli Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Şeffaf diş teli kullanmanın beraberinde getirdiği pek çok avantaj vardır. Görünmez olması, yüksek verim sağlaması ve ağrısız bir yöntem olması bunlardan sadece birkaç tanesidir. İşte ortodonti tedavileri arasında şeffaf diş teli kullanmanın avantajları:

– Braketlerin rengi şeffaf olduğu için gözle görülmezler.
– Tedavi yöntemi metal diş teli ile aşağı yukarı aynı olduğu için ekstra bir zahmet ya da uğraş gerektirmez.
– Diğer görünmez ortodonti tedavi fiyatları ile kıyaslandığında maliyeti daha düşüktür.
– Başarı oranları yüksektir.
– Ağız içinde herhangi bir ağrı, sızı ya da rahatsızlığa yol açmaz.

Şeffaf Diş Teli Fiyatları Ne Civardadır?

İstanbul’un en iyi ortodonti uzmanlarını bünyesinde barındıran diş kliniğimizde sunulan şeffaf diş teli fiyatları, uygulanacak olan tedavi yöntemine, tedavinin uzunluğuna ve hastanın bireysel problemlerine göre farklılık gösterebilir. Tedavi esnasında kullanılacak olan malzemenin kalitesi ve miktarı da şeffaf diş teli fiyatlarında oynamaya yol açan diğer faktörlerdir. Eğer siz de şeffaf diş teli tedavisi yaptırmak ve hem uygun fiyatlı, hem de kaliteli hizmet almayı istiyorsanız, doğru adrestesiniz.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz



Çene Eklemi Rahatsızlıkları ve Tedavi Yöntemleri

Çene Eklemi Rahatsızlıkları ve Tedavi Yöntemleri

Çene eklemi rahatsızlıkları ya da tıbbi adı ile TMJ (Temporomandibular Eklem Bozukluğu), her yıl milyonlarca insanı etkisi altına alan bir diş hastalığı olarak karşımıza çıkıyor. Bu kadar yaygın olmasına rağmen çene eklemi rahatsızlığı konusunda pek çok yanlış anlaşılma, eksik bilgi ve tanı – tedavi hakkında yetersizlikler bulunuyor. Eğer siz de çene ekleminde meydana gelen bozukluklar hakkında detaylı bilgi almak ve tedavi yöntemlerini öğrenmek istiyorsanız, bu rehber tam size göre. Çene eklemi bozukluğu nedir, semptomları ve sebepleri nelerdir, nasıl tedavi edilir ve sonrasında nelere dikkat edilmelidir, hepsi bu rehberimizde.Dent Dizayn ile iletişime geçmek için lütfen bu linke tıklayın.

Çene Eklemi Rahatsızlığı Nedir?

Çene eklemi rahatsızlığı, çene eklemi bozukluğu ya da en yaygın bilinen tıbbi adı ile TMJ, kafatasınızı çenenize bağlayan eklemde meydana gelen bozukluklar olarak tanımlanmaktadır. Çene eklemini, çenenizi kafatasınıza bağlayan bir çeşit menteşe olarak hayal etmeniz mümkün. Çene eklemi rahatsızlığına sahip olan biri, büyük bir ihtimalle zarar görmüş ve çokça ağrı yaratan bir temporomandibular ekleme sahiptir demektir.

Bu noktada belirtmekte fayda vardır ki her insanın iki adet temporomandibular eklemi bulunur. Her biri çenesinin iki tarafında yer alır. Çene eklemi bozukluğu olan kişiler, genellikle tek bir taraftaki ağrıdan ve belirtilerden mustariptir, ancak nadir durumlarda her iki eklemin de hasar görmüş olması mümkündür.

Çene Eklemi Rahatsızlıkları Neden Olur?

Çene eklemi rahatsızlıklarının pek çok farklı sebebi bulunur. Bir çene eklemi uzmanı ile görüştüğünüz zaman büyük bir ihtimalle size aşağıdaki sebeplerden bir tanesini sunacaktır:

* Genetik faktörler
* Farklı arterit çeşitleri
* Çene ve dişlere alınan darbeler
* Diş gıcırdatma ve diş sıkma
* Temporomandibular eklem ve kafatası arasındaki diskin yerinden oynaması
* Temporomandibular eklem ve kafatası arasındaki diskin erozyona uğraması
* Stres

Bununla birlikte çene eklemi bozukluğunun sebebini tam olarak net bir şekilde tespit etmek ve tanısını koymak biraz zor olabilir, o yüzden de bu rahatsızlık şüphesi ile gittiğiniz diş hekiminin alanının en iyisi olması çok önemlidir.

Çene Eklemi Rahatsızlıkları Belirtileri Nelerdir?

Çene eklemi rahatsızlıklarının bol ağrılı ve sancılı yan etkileri olduğunu söylemek mümkündür. çene eklemi ağrısı ile başlayan çene eklemi rahatsızlıkları, beraberinde pek çok farklı semptomu da getirmektedir. İşte onlardan bazıları:

* Çene ağrısı ve çene bölgesinde hassasiyet
* Sertleşmiş çene kasları
* Kulak ağrısı
* Ağız ağrısı
* Gözlerde ağrı ya da sıkılama
* Yüz çevresinde sıkışıklık
* Çiğnemede zorlanma
* Çiğnerken ağrı
* Çene kitlenmesi
* Çene eklemi çıkıklığı
* Ağzı açarken ya da kaparken tıklamaya benzer bir ses
* Zamanla migrene dönen baş ağrıları
* Kulaklarda çınlama

Çene Eklemi Bozukluğu Tanısı Nasıl Konur?

Bu noktada şunu belirtmekte fayda vardır: Saymış olduğumuz tüm bu yan etkilere en az bu miktarda bir liste yan etki daha eklemek mümkündür, bu yüzden de çene eklemi rahatsızlığını teşhis etmek, zor bir süreç haline gelebilmektedir. Yanlış tanı oluşmaması ve doğru olmayan tedavi süreçlerinin başlatılmaması adına bu belirtilerden herhangi biri ile karşılaşıldığı anda bir diş hekimine başvurmakta ve detaylı bir tetkik sürecinden geçmekte fayda vardır.

Çene eklemi bozukluğunu teşhis eden herhangi bir standart test bulunmaktadır. Çene eklemi bozukluğuna dair kesin bir tanı koyabilmek için özellikle TMJ alanında uzmanlaşmış ve tedavisinde tecrübe edinmiş bir diş hekimi arıyor olmanız çok önemlidir. Belirtilerinizi anlayacak, çene kaslarının nasıl çalıştığı ile ilgili detaylı bilgi sahibi olan bir hekim, herhangi bir çene eklemi rahatsızlığı ile karşı karşıya olup olmadığınızı tespit edebilecek en iyi hekimdir. Diş hekiminiz kesin tanı koyabilmek adını çenenizin fiziksel ve görsel bir muayenesini yapmakla birlikte detaylı bir röntgen incelemesi de isteyecektir. Bazı özel durumlarda tomografi ya da MR çekilmesi de gerekebilir.

Çene Eklemi Rahatsızlığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çene eklemi rahatsızlığında herhangi bir tedavi yöntemi uygulanmadan önce sendromun geçici mi kalıcı mı olduğu tespit edilmelidir. Geçici ve ciddiyet teşkil etmeyen, hastanın genel ağız ve diş sağlığına risk oluşturmayan TMJ bozukluklarında kalıcı tedavi yöntemlerinden çok ağrı yönetimi tedavileri önerilmektedir, zira bu tür çene eklemi rahatsızlıkları genellikle kendi kendilerine geçebilecek bir yapıya sahiptir. Çene eklemi ağrısı ile baş etmenin farklı yöntemleri vardır:

* Tırnak yemekten ve kalem gibi yabancı cisimleri çiğnemekten uzak durmak

* Diş gıcırdatmayı ya da diş sıkmayı bırakmak (Bunun için diş hekiminiz size bir diş gıcırdatma başlığı kullandırabilir)

* Ağrı yapan bölgeleri sıcak ya da soğuk kompres uygulamak

* Ağrı kesici tedavisine başlamak

* Çene gerginliğini kontrol altına alabilmek için rahatlama teknikleri uygulamak

* Akapunktur yaptırmak

* Daha yumuşak gıdalara yönelirken yapışkan ya da zor çiğnenen gıdalardan uzak durmak

* Yemek yerken lokmaları olabildiğince küçültme.

* Sakız çiğnememek, ağzı fazlaca geniş açarak esnememek, yüksek sesle şarkı konuşmamak ve benzeri aşırı çene hareketlerinden uzaklaşmak

Ağrı yönetimi ile ortadan kaldırılamayan çene eklemi tedavisi ise genellikle tıbbi müdahale ve operasyon gerektiren tedaviler olarak karşımıza çıkmaktadır. Diş hekimlerinin çene eklemi rahatsızlıklarında önerebileceği tedavi yöntemleri şu şekildedir:

– Özel Yapım Diş Aparatı Kullanımı: Atlet ve sporcuların kullandığı ağız başlıklarına benzeyen bu aparatlar, çene eklemi bozukluğunu ortadan kaldırma konusunda yüksek başarı oranlarına sahip aparatlar olarak bilinmektedir. Bu diş aparatları aynı zamanda operasyonel bir müdahale gerektirmez ve bütçeleri zorlamayan fiyat skalalarındadır, bu yüzden de TMJ tedavisinde en uygun yöntem olarak geçer.

– Çene Eklemi Splinti: Çene eklemi splint tedavisi de bir başka apareyin TMJ bozukluğunda kullanılması anlamına gelir. Splint, alt ya da süt çeneye uygulanan ve dişlerin arasında durmak üzere tasarlanan, şeffaf bir apareydir. Takılıp çıkartılabilen splint, yanlış kapanmadan dolayı meydana gelen çene eklemi bozukluklarının tedavisinde kullanılır. Bazı durumlarda sadece gece kullanılması tavsiye edilen çene eklemi splinti, çene eklemi bozukluğunun komplikasyon durumuna göre günün 24 saati kullanılmak üzere de verilebilir. Elbette hasta yemek yerken ya da dişlerini fırçalarken bu apareyi çıkartabilecektir.

– Fizik Tedavi: Fizik tedavi uygulamaları, çene eklemi rahatsızlıklarında sıklıkça başvurulan bir diğer tedai yöntemidir. Fizik tedavinin kapsamına çene, ağız ve yüz egzersizleri dahil edilebilir. Buna ek olarak sıcak veya soğuk kompres uygulaması da çene bölgesi etrafındaki sertliği ve ağrıyı azaltabilmek adına önerilebilen tedavi uygulamaları arasındadır. Burada fizik tedavi uzmanınız ile yakınen çalışıyor olmanız ve onun size özel hazırlamış olduğu tedavi planına birebir uyuyor olmanız çok büyük önem taşır. Bu tedavi planının, çenenizin doğal yapısına, sahip olduğunuz çene eklemi bozukluğunun doğasına ve spesifik olarak gösterdiğiniz yan etkilere göre şekillendiğini unutmamak gerekir.

– Enjeksiyon Tedavisi: Özellikle ağrı ve semptom tedavisinde kullanılması tercih edilen enjeksiyon tedavisi, splint, aparey ya da fizik tedavi gibi yaygın bir tedavi yöntemi olmasa da, bazı spesifik durumlarda başvurulabilen bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Steroid ya da botoks enjeksiyonundan oluşabilen bu tedavi, kesinlikle uzman diş hekimleri kontrolünde ve onayında gerçekleştirilmelidir.

– Çene Eklemi Ameliyatı: Son olarak en ciddi ve komplike çene eklemi rahatsızlıklarında önerilen tedavi yöntemi, çene eklemi ameliyatıdır. Çene eklemi operasyonu diş hekiminizin muayenehanesinde gerçekleşebileceği gibi daha kapsamlı bir hastanede de yapılması tercih edilebilir. Açık eklem operasyonu, artroskopi ya da kondilektomi, çene eklemi ameliyatlarında tercih edilebilen farklı yöntemlerdir. Elbette her çene eklemi rahatsızlığına sahip olan hasta çene eklemi ameliyatı olmak zorundadır diye bir kanı yoktur; bu yüzden de kesin ameliyat kararı vermeden önce diğer tedavi yöntemlerinin denenmesinde fayda olabilmektedir.

Çene Eklemi Rahatsızlığı Tedavi Fiyatları Ne Civarda?

Çene eklemi rahatsızlığına dair tedavi fiyatları, hangi tedavi yöntemini seçmiş olduğunuza bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Aparey kullanımı ile kapsamlı bir çene eklemi ameliyatı prosedürü, elbette farklı fiyat skalalarına sahip olacaktır. Eğer siz de çene eklemi rahatsızlığına sahip olduğunuzdan şüpheleniyorsanız ve kesin tanı konmasını istiyorsanız, Sancaktepe’de bulunan diş kliniğimizden randevu olarak uzman hekimlerimizle bir konsültasyon gerçekleştirebilirsiniz. çene eklemi bozukluğunuzun olup olmadığını kliniğimizde tespit edebilir ve size en uygun tedavi yöntemi üzerinde karar kılabilirsiniz. Tüm bunları yapabilmek için tek yapmanız gereken şey, Dentdizayn ile iletişime geçmek.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz



Diş Gıcırdatma Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Diş Gıcırdatma Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?

İnsanlar olarak fiziksel görünümümüz üzerinde fazlaca yoğunlaşır ve onu mükemmelleştirmek için elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalışırız; ancak çoğu zaman aynı özeni ve önemi ağız ve diş sağlığımıza göstermeyi ihmal ederiz. Dişlerimiz de en az tüm diğer organlarımız ve fiziksel özelliklerimiz kadar önemlidir; bu yüzden de onlar da bizden özel ilgi ve destek beklerler. Dilediğiniz tüm lezzetli yemekleri yemenizi sağlayan ve bembeyaz bir gülümsemeye sahip olmanıza olanak sağlayan dişlerinizi her türlü tıbbi soruna karşı da koruma altına almanız gerekir; buna büyük bir risk teşkil eden diş gıcırdatması da dahil.Dent Dizayn ile iletişime geçmek için lütfen bu linke tıklayın.

 

Diş gıcırdatması ya da diş sıkma olarak bilinen bruksizm, çağımızın gizli diş hastalığı olarak giderek yaygınlaşan bir profile sahiptir. Özellikle hastalığa dair yeterince doğru bilgi ve güvenilir kaynak olmadığı için diş gıcırdatması çoğu zaman göz ardı ediliyor, bu konuda doktora gitmek ihmal ediliyor ve hastalık, kişiye farkında olmadan büyük tıbbi riskler teşkil ediyor. Diş gıcırdatması tam olarak nedir, belirtileri nelerdir ve en önemlisi alınması gereken sağlık önemleri ya da gerçekleştirilmesi gereken tedavi yöntemleri nelerdir, gelin hep birlikte öğrenelim.

 

Diş Gıcırdatması Nedir?

Tıbbi olarak bruksizm olarak bilinen diş gıcırdatması, bir bireyin dişlerini bilinçsizce gıcırdatması, sıkması ya da yumması ile meydana gelen bir diş hastalığıdır. Diş gıcırdatıldığında meydana gelen hareket, bir yiyeceği çiğnerken çene kemiklerinin oluşturduğu hareket düzenine benzerdir. Öte yandan bunu sık sık gün içerisinde bilinçli olmayan bir şekilde yaparsanız, bu diş gıcırdatması gibi tıbbi bir sorun olarak tanımlanır. Araştırmalar, dünyadaki yetişkin popülasyonunun yüzde 20’sinin diş gıcırdatmasından mustarip olduğunu ortaya koyuyor.

 

Diş Gıcırdatması Neden Olur?

 

Her ne kadar diş gıcırdatma sebeplerini parmakla göstermek o kadar da kolay olmasa da, çoğu zaman stres kaynaklı bir kötü alışkanlık olduğu tespit edilmekte. Özellikle gece diş gıcırdatma alışkanlıkları çoğaldığı için bu hastalığın aslında bir nevi uyku bozukluğu olduğunu da söylemek mümkün. Anksiyete ve stres, diş gıcırdatmasının en yaygın sebepleri olarak bilinmekte. Bununla birlikte çocuklarda diş gıcırdatma sebepleri arasında ayrıyeten yanlış beslenme alışkanlıkları da eklenebilmekte.

 

Stresin yanı sıra kapanış bozuklukları da diğer diş gıcırdatması sebepleri olarak kabul ediliyor. Alt ve üst çenede yer alan dişlerin bir araya gelmesinde dengesizlik oluştuğunda kişi, bir süre sonra sürekli olarak diş gıcırdatma alışkanlığı edinmeye başlıyor.

 

Diş gıcırdatmasının nadir görünen bir diğer sebebinin de uzun süreli psikolojik ya da psikiyatrik ilaç tedavisi de olabileceğini belirtmekte fayda var.

 

Diş Gıcırdatması Hangi Sonuçlara Yol Açabilir?

Diş gıcırdatması çözüm ile sonuçlanmadığı durumlarda pek çok istenmeyen duruma yol açabilir ve kişilerde geçici ya da kalıcı hasar oluşmasına sebebiyet verebilir. Her ne kadar ilk başta size zararsız gelse de diş gıcırdatması, dişlerinizde ciddi yıpranmalara yol açarak çene kemiklerinizde ve kaslarınızda strese yol açacaktır. Aynı şekilde diş minesini de yıpratabilen diş gıcırdatma, çeneyi yoracağı gibi sürekli baş ağrılarına neden olabilir. İşte diş gıcırdatmasının yol açabileceği istenmeyen durumlardan bazıları:

* Sürekli baş ağrıları
* Yorgun ve yıpranmış çene kasları & kemikleri
* İstenmeyen diş hastalıklarının oluşumu
* Uyku düzensizliği
* Dişlerin kısalması ve törpülenmesi
* TMJ (Temporomandibular Eklem Bozukluğu, Çene Eklemi Bozukluğu)
* Miyofasiyel ağrı sendromları
* Artrit

 

Diş Gıcırdatması Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?

Her şeyden önce belirtmek gerekir ki diş gıcırdatmasını tespit etmek ve tanısını koymak oldukça zorlu bir süreçtir. Diş gıcırdatmasının herhangi bir görsel yan etkisi olmadığı için salt dişlerin yıpranmış ya da kısalmış olmasına bakarak onu tespit etmek neredeyse imkansızdır. Dişlerin yıpranmış olması tek başına hiçbir zaman bir diş gıcırdatma belirtisi olarak sayılmamalı, buna ek olarak farklı test ve tetkikler de yapılarak daha kesin bir tanı koyma yoluna gidilmelidir. Her bir diş yıpranmasının farklı sebepleri olabileceği gibi bunun, profesyonel bir gözün ayırt edebileceği durumlar olduğunu da söylemekte fayda vardır.

 

Burada en az diş hekimi kadar hastaya da büyük bir pay düşer. En iyi diş hekimine gitmiş olsanız bile diş gıcırdatma ile ilgili sahip olduğunuz şikayetlerinizi net ve anlaşılır bir biçimde açıklıyor olmanız çok önemlidir. Diş gıcırdatmanın hangi zaman dilimi aralığında daha çok sıklaştığını, bilinçli ya da bilinçsiz olarak yapıp yapmadığınızı, kontrol altına almaya çalıştığınızda ne gibi yan etkilerle karşılaştığınızı ve ne zamandan beri bu sorun işe karşı karşıya olduğunuzu izah etmeli, doktorunuzun da bu belirtilere göre bir tanı koymasına yardımcı olmalısınız.

 

Diş gıcırdatma tanısı konduktan sonra sıra, doğru diş gıcırdatma tedavisini seçmeye gelir. Kişinin hangi diş gıcırdatma tedavisi üzerinden iyileştirileceği ise diş gıcırdatma sebebine göre seçilmektedir. Buradaki amaç, sadece diş gıcırdatmasını değil, aynı zamanda diş gıcırdatmaya yol açan sebebi de tedavi edebilmektedir. En yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri şu şekildedir:

– Isırma & çiğneme değerlendirmesi: Anormal ısırma alışkanlıkları diş gıcırdatmasının temel sebeplerinden olabilir. Eğer durum buysa her şeyden önce bir diş check-up’ı yaptırmak ve potansiyel hastalıkları tespit etmek gerekir. Bu sayede diş hekiminiz bu alışkanlığınızın köküne inebilir. Bu gibi durumlarda diş gıcırdatma aslında bir hastalıktan çok, başka bir dental hastalığın yan etkisi niteliği taşımaktadır.

– Efektif stres yönetimi: Stres ve endişeden dolayı meydana gelen diş gıcırdatması sendromlarında her ikisinin de tedavi altına alınması gerekir. Bazı insanlar stresi doğal olarak karşılayabilirken bazılarında diş gıcırdatması gibi ciddi sağlık sorunları meydana gelebilir; ne de olsa her insanın stres ile başa çıkma kabiliyeti farklıdır. Yoga, meditasyon ya da psikolojik terapi gibi yöntemlerle stresin kontrol altına alınması gerekir. Buna ek olarak uykuda da diş gıcırdatma söz konusu ise, uykudan önce rahatlatıcı bir banyo almak stresli bir şekilde uykuya dalmayı engelleyebilir. Stres düzeyiniz ileri seviyelerde ise kesinlikle psikolojik desteğe başvurmanız gerekmektedir.

– Aparat kullanımı: Diş gıcırdatma aparatı ya da diş gıcırdatma dişliği kullanmak da burksizmin bir diğer tedavi yöntemidir. Özellikle kapanış bozukluğundan dolayı diş gıcırdatma sendromları ile karşı karşıyaysanız bu tedavi yöntemi oldukça etkili bir yöntem olarak bilinmektedir. Aparat kullanımı genellikle diş gıcırdatmanın türüne göre değişebilir ve durumun ciddiyetine bağlı olarak kullanım süreleri uzayabilir ya da kısalabilir. Bu noktada belirtmekte fayda vardır ki eczanelerde ya da diğer perakende mağazalarında karşınıza çıkacak diş gıcırdatma önleyici aparatların, diş hekimlerinin muayenelerinde özel olarak yaptırdıkları aparatlar ile hiçbir alakası yoktur. Dışarıdan satın alacağınız aparatlar, dişçi muayenesinde yaptıracağınız aparatlar gibi kalıcı ve efektif bir etki bırakmayacaktır. Diş hekimi uzmanınız ile konsültasyona giderek tam olarak nasıl bir aparatın sizin için doğru olduğunu ve ne kadar süre onu kullanmanız gerektiğini tespit edebilir, diş gıcırdatmanız ile birlikte kapanış bozukluğunuzu da tedavi ettirebilirsiniz.

 

Tüm bunlara ek olarak diş gıcırdatması ile başa çıkabilmek, belli başlı önlemlerin de alınmasını gerektirmektedir. Yüksek alkol ya da kafein içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durmak, aşırı ve gereksiz çiğneme yapmamak (buna sakız çiğnemek de dahil) ve yiyecek olmayan şeyleri bilinçsizce çiğnememek (kalem gibi), kendi başınıza alabileceğiniz önlemlerden bazıları. Stres düzeyinizi yönetebilmek, hiçbir sorununun sizin sağlığınızdan ve iyiliğinizden daha önemli olmadığının farkına varabilmek de alabileceğiniz diğer önemler arasında baş gösteriyor.

 

Diş Gıcırdatması Tedavisi Fiyatları Nedir?

Diş gıcırdatma tedavisi fiyatları, nasıl bir tedavi yöntemi izleyeceğinize bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Örneğin eğer bir diş gıcırdatma aparatı ya da diş gıcırdatma dişliği kullanmayı planlıyorsanız, bunun fiyatını size uzman diş hekimi verecektir. Bununla birlikte eğer diş gıcırdatmanız tamamen stres kaynaklı ise diş hekiminizin sizin için yapabileceği pek fazla şey olmayacaktır. Bu noktada asıl başvurmanız gereken kişi bir terapist, psikolog ya da durumun ciddiyetine bağlı olarak bir psikiyatr olacaktır. Elbette onların tedavi fiyatları daha farklı bir skalada değerlendirilecektir.

 

Eğer siz de diş gıcırdatma sorunu ile karşı karşıyaysanız ve artık bu sorunu kökünden çözmek istiyorsanız, İstanbul Sancaktepe’de bulunan diş kliğimizi ziyaret edebilirsiniz. Kliniğimizde diş gıcırdatmanızın temel sebeplerini tespit edebilir, nasıl bir tedavi yöntemi izlemeniz gerektiğine dair tavsiyeler alabilir ve uygun bir tedavi alarak diş gıcırdatma sorununuzu ortadan kaldırabilirsiniz. Diş gıcırdatma tedavisi fiyatları başta olmak üzere bruksizme dair her türlü süreç ve prosedür hakkında bilgi almak için bizlerle iletişime geçmeniz yeterli.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz