Diş Ağrısı Tedavisi

Diş etinde yâda çenede meydana gelen problemlerden ötürü kaynaklanabilen diş ağrısı, diş içinden yâda çevresinden gün yüzüne çıkar. Sürekli olarak devam edebilen diş ağrıları, kimi zamanda aralıklı olarak hissedilebilmektedir. Aşırı soğuk yâda aşırı sıcağa karşı hassasiyette diş ağrılarına sebep olabileceği gibi diş apsesi, diş eti hastalıkları, diş çürükleri, diş oyukları, diş kırılmaları yâda dolgu düşmesi de yine diş ağrılarına sebep olabilmektedir. Yemek yemekten çalışmaya kadar negatif sonuçlara sebep olabilen diş ağrısı, eğer ki kronikleşen bir tablo çiziyor ise kuşkusuz hemen doktora gidilmeli.

Diş Ağrısı Nasıl Ortaya Çıkıyor?

Diş pulpası boşluğu her dişin ortasında bulunmaktadır. Bu diş pulpası, sinirler ve kan damarlarını içeren süngerimsi bir dokudan oluşmaktadır. Ser doku katmanları ile çevrili olan pulpa boşluğu, tehlikelere karşı kapalıdır. Mine olarak adlandırılan en dış tabaka ise kemikten bile sert bir yapıdan oluşmaktadır. Diş ağrısının ortaya çıkışı ise pulpanın iltihaplanması sonucunda oluşur. Ağız hijyenini yetersiz olması, enfeksiyon kapılması yada diş çürüğünün ilerlemesi gibi çeşitli sebeplerle iltihaplanan diş pulpası, sinirlere baskı yaparak ağrıyı oluşturur.

Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş ağrısına en iyi çözüm kuşkusuz ki dişin neden ağrıdığını saptamaktır. Diş ağrısı tedavisi eğer ki doğru yapılır ise diş ağrısını giderecektir aksi halde kanal tedavisi yapılması gereken bir dişe dolgu yapılması sonucunda ağrının geçmeyeceğini söylemek yanlış olmaz. Diş ağrısını gidermek için yöntemleride denemek ilk etapta işe yarasa da daha sonraki süreçte ağrıyı dindirmeyebilir. Zira, gecenin bir yarısı başlayan diş ağrısını gidermek için diş ağrısına ne iyi gelir, diş ağrısına evde yapılabilecekler gibi araştırmalar yapsak ta artık “diş hekimine” gitme zamanı gelmiştir.

Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Diş ağrısı, ağız ve çenede bulunmasına rağmen çoğu ağrı ile karıştırılabilmektedir ki bazı hastalıkların diş eti ve diş hassasiyetini oluşturduğunu da söylemek yanlış olmaz. Bu nedenle, diş ağrısının karıştırılmaması için diş ağrısı ipuçlarını iyi bilmek oldukça önemlidir.

Mısır yerken yâda elma yerken bir anda diş ağrınız baş göstermiş ise kuşkusuz dişinizin zorlanmasından ve yerinden oynamasından dolayıdır. Bu ağrı tipi ani bir hareket ile oluşmuştur muhtemelen kısa sürede geçecektir. Geçmeyen diş ağrılarının sebepleri ise farklı tablolar düşündürür. Diş ve diş eti hastalıklarına bağlı gelişen diş ağrıları, ne yazık ki kronikleşebilmekte ve kişiyi günlük yaşamından alıkoyabilmektedir.

Diş ağrısı genel olarak aşağıdaki belirtilerle kendini ele verir:

Bir yâda birkaç dişe bası uygulandığında ağrı hissedilmesi,

Çiğneme esnasında keskin ağrıyla karşılaşılması,

Yemek yerken zonklama ve acı çekme,

Sıcak ya da soğuk içeceklere karşı hassasiyet oluşması,

Diş eti iltihabının oluşması ve kanamaların sıklaşması gibi çeşitli semptomları, diş ağrısının genel belirtileri olarak sayabiliriz.

Keskin Diş Hassasiyeti

Kişinin keskin diş hassasiyeti yaşıyor olmasındaki en büyük etken soğuk yâda sıcak içeceklerin biranda tüketilmesidir. Diş boşlukları ve apse gibi durumlar, keskin diş hassasiyetine sebep olabilmektedir.

Aralıklı Ağrı

Ağzı açmak gibi hareketler sonucunda aralıklı ağrılar baş gösterebilir. Birkaç diş yâda tek dişte de görülebilen aralıklı ağrı, “bıçaklanıyormuş” hissi yaratmaktadır. Diş oyuğu, diş çatlaması ve apselerin birçoğu aralıkla ağrıya sebep olabilirler.

Yeme Esnasında Ağrı

Yemek yendiği zaman ortaya çıkan ağrının sebebi muhtemelen diş kırığı yâda diş çürümesi olabilmektedir. Ağrı kesicilerle durdurulabilen bu diş ağrısına kesin çözüm, yine diş hekiminin belirleyeceği tedavi protokolündedir.

Donuk Ağrı

Diş ve diş çevresine yayılmış olan zonklayıcı diye tabir edilen donuk diş ağrısı, hafif şiddetli olabilmektedir. Diş oyuklarının yâda diş eti hastalıklarının sebep olduğu donuk ağrılar, kişinin günlük yaşantısını olumsuz etkilemekte ve kişiyi gergin bir psikolojiye sürükleyebilmektedir.

Ağızın Arkasında Oluşan Ağrı

20’lik dişler sebebiyle ağzın arasında ağrı duyulması sıklıkla karşılaşılabilen bir durumdur. Çünkü, 20’lik dişler, çene üzerine çıkmak için gerekli alanı bulamamakta ve diş etlerine baskı yapmaktadır. Buda kuşkusuz olarak şiddetli ağrıların hissedilmesine sebep olacaktır.

Diş Ağrısı Sebepleri Nelerdir?

Dişlerin Darbeye Maruz Kalması

Eğer ki diş yada diş eti zarar görür ise kuşkusuz ki ağrıya sebep olacaktır. Dişin kırılması sonucunda meydana gelen travmanın diş ağrısını tetikleyebileceği gerek diş hekimleri gerekse de danışanlar tarafından bilinen bir husustur.

Yapılan Yanlış Tedaviler

Yanlış yapılan dolgular, diş implantları ve diş kronları da şiddetli diş ağrılarına sebebiyet verebilmektedir.

Çürümüş Dişler

Dişin üzerinde biriken bakterilerin zaman içerisinde diş yüzeyini aşındırması sonucunda dişler çürür ve ağrılara sebebiyet vermeye başlarlar. Deliklerin genişlemesi ve dişin içerisindeki sinire kadar çürüğün ulaşması ise şiddetli ağrıların yaşanmasına neden olabilirler.

Diş Eti Hastalıkları 

Periodontal hastalıklar da diş ağrısına sebep olabilmektedir. Zira, diş etlerinin kızarması ve şişmesi sonucunda diş ağrısının yaşanması olası bir durumdur.

Dişin Enfeksiyon Kapması

Dişin yapısının bozulması sonucunda dişin altında kalan diş kökü ve çevresi, enfekte olur. Enfeksiyon nedeniyle de ağrılar diğer dişlerde de hissedilebilmektedir. Bazen hangi dişin ağrıdığını dahi bulmakta zorluk çekebiliriz. Diş enfeksiyonu ciddi bir durumdur ki sebep olduğu ciddi diş ağrısından da anlayabiliriz. Bu nedenle en kısa sürede dişteki enfeksiyonu tedavi ettirmeli ve kemik & doku kayıplarının önüne geçilmelidir.

Dişin Hassas Olması

Dişin üstünde bulunan koruyu tabaka yani mine ve dentinin aşınması sonucunda dişte hassasiyet meydana gelir ki bu her sıcak yâda soğuk bir şeyler yendiği zaman diş ağrısı ile karşımıza çıkar. Sinirlerin savunmasız kalması sonucunda ortaya çıkan diş ağrısının tedavisi ise yine diş uygulamalarıyla mümkün olacaktır.

Bruksizm (Diş Gıcırdatma)

Gece uykusunda yâda stresli dönemlerde sık sık karşılaştığımız diş gıcırdatma da diş ağrısına sebep olabilmektedir. Diş, çene ve hatta boyun ağrısı yapabilen diş gıcırdatma, kesinlikle tedavi edilmesi gereken diş hastalıklarından birisidir.

Dental Hizalama Yöntemleri

Ağız içinde rahatsızlığa sebep olabilen diş telleri, diş sabitleyicileri de ne yazık ki diş ağrısına sebep olabilmektedir. Birkaç gün içerisinde yok olması beklenen diş ağrıları, eğer ki devam ediyorsa kuşkusuz işlemi gerçekleştiren diş hekimi tarafından tekrar kontrol edilmelidir.

Diş Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş ağrısı nasıl geçer sorusuna yanıtın daha önce diş ağrısının sebebini bulmaktan geçtiğini ve gerekli tedavilerin yapılmasının gerektiğini belirtmiştir. Diş ağrısını geçirmek için en iyi çözüm ağrı kesiciler olsa da evde yapılabilecekler de değerlendirilebilir. Zira, birçok ağrı kesici “geçici olarak” ağrıyı dindirmektedir.

Evde diş ağrısını geçirecek yöntemlere rağmen hiçbir sonuç elde edilemiyor ise doktora gidilmelidir. Diş hekimi sizi muayene eder ve diş ağrınızın sebebini kesin olarak belirler. Örneğin, diş ağrınızın nedeni bir diş çürüğü ise dişteki çürüğü temizlemek ve dolgu işlemi yapmak gerekebilir. Ancak, diş pulpasında bir enfeksiyon söz konusu ise kök kanal tedavisi uygulanması gerekebilir. Bu nedenle, diş ağrısı tedavisi için kuşkusuz diş hekiminize görünmeli ve önerdiği tedavi seçeneklerini ihmal etmemelisiniz. Bizle iletişime geçmek, Dent Dizayn Kliniklerinden randevu almak için lütfen bu linke tıklayın.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz