Pedodonti – Çocuk Diş Hekimliği

Pedodonti – Çocuk Diş Hekimliği


Çocuk Diş Hekimliği - Pedodonti Çocuk diş hekimliği, diğer adı ile pedodonti, yalnızca çocukların ağız ve sağlığını ele alan bir diş hekimliği alt branşıdır. Çocuk diş doktoru ise bebeklikten ergenlik yaşına kadar sadece çocukların ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen bir diş hekimi olarak karşımıza çıkar. Pedodontist, süt dişlerinin dökülmesinden az dişlerinin çıkmasına, ağız hijyeninin sağlanmasından oluşabilecek çürükleri önlemeye kadar, çocuğun diş ve ağız sağlığına dair her türlü öngörü, işlem ve tedaviyi yapmaktan sorumludur. Çocuğunuzu herhangi bir diş hekimine emanet etmeden önce hekimin çocuk ağız ve diş yapısı hakkında bilgi sahibi olduğundan, hangi tedavi yöntemlerinin çocuklar için uygun olduğunu bildiğinden ve çocuk diş hekimliği konusunda deneyime sahip bir hekim olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Diş çıkarma, diş çürüğü ya da diş gıcırdatma gibi problemler, bir pedodonti uzmanı tarafından ele alındığı zaman çok daha etkili ve olumlu sonuçlar meydana getirecektir.

Neden Pedodonti?


Çocuğunuzu ilk diş muayenesi için onu bir diş hekimine götürürken özellikle bir pedodonti doktoruna götürmek aklınıza gelmeyebilir; ne de olsa her bir diş hekimi çocuğunuzu muayene edebilecek kapasitede ve yetkinlikte sayılmaktadır. Öte yandan bilmenizde fayda vardır ki çocukların ağız ve diş yapısı, yetişkinlerin ağız ve diş yapısından oldukça farklıdır; bu da yalnızca çocuklar üzerinde uzmanlaşmış bir pedodontistin özel tecrübe ve ilgisini gerektirmektedir. Çocuk diş hastalıkları alanında uzmanlaşmak, diş hekimliği eğitiminin yanı sıra ekstradan bir eğitim talep ettiği gibi daha detaylı bilimsel araştırmalar ve bolca tecrübe gerektirir. Bu ihtisasın içerisinde çocuk gelişimi, çocuk psikolojisi, çocuklarda anestezi ve pediatri gibi özel dersler ve konular bulunmaktadır.

Pedodonti uzmanları, genel diş hekimlerine benzer işlemler ve tedavi yöntemleri uygulamaktadır. Ancak ihtisas dönemleri boyunca aldıkları özelleştirilmiş eğitim sayesinde başta bebekler, çocuklar ve ergenlik çağındaki gençler olmak üzere farklı ağız yapılarında meydana gelebilecek çeşitli zorlu durumlar ile başa çıkabilecek kapasitede ve yetkinliktedirler. Çocuklar, diş muayenelerine ve diş tedavilerine farklı şekillerde tepki verebilmektedirler. Bununla birlikte dişçiye gitmeye alışkın olmayan bir çocuk, muayene öncesi korku ve endişe hissedebilir. Bu gibi durumlarda söz konusu hekimin hem çocuğun davranışları ile nasıl başa çıkması gerektiğini bilmesi, hem de gerekli durumlarda sedasyon ya da genel anestezi gibi önlemleri alabilmesi elzemdir.

Bir Pedodonti Uzmanı Hangi Tedavi & İşlemlere Bakar?


Pedodonti eğitimi ve klinik uygulamaları, çocukların diş ve ağız sağlığı ile ilgili pek çok farklı tedavi yöntemini içermektedir. Bir pedodontistin ilgilendiği ana uzmanlık alanlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

– Koruyucu diş hekimliği uygulamaları
– Koruyucu ve durdurucu ortodonti tedavileri
– Ağız ve diş hijyeni eğitimi
– Sağlıklı beslenme eğitimi
– Ebeveynlerin pedodonti hakkında bilinçlendirilmesi
– Süt ve kalıcı dişlerde meydana gelen çürüklerin tedavisi
– Çocuk diş kırığı, çıkığı ya da çatlağı gibi durumların tedavisi
– Zorunlu kalınan durumlarda çocuk diş çekimi
– Diş kaymalarını önleyen, yer tutucu tedavi yöntemleri
– Çocuğun diş gıcırdatması ya da diş sıkması durumunda önleyici tedavi teknikleri
– Spor yapan çocuklara özel, koruyucu ve önleyici ağız plakları uygulaması
– Çocuklarda diş eti hastalıkları tedavisi
– Genetik olarak oluşabilecek problemlere karşı tedavi üretimi

Kısacası bir pedodonti uzmanının, çocuğun doğumundan itibaren ergenlik çağına kadar karşı karşıya kalabileceği tüm ağız ve diş problemlerine baktığını söylememiz mümkündür. Bu süreçte çocuğunuzun seveceği, güvenebileceği ve ziyaret etmekten korkmadığı bir pedodonti uzmanı ile çalışmanız, büyüdüğünde de diş hekimleri ile arasının iyi olmasına, ağız ve diş sağlığını daima korumasına ve gerektiğinde diş hekimine gitme kararını alabilmesine vesile olur.

Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı Hakkında Merak Edilen Sorular

Bir çocuk sahibi olmak, sınırsız sayıda sorumluluğu da beraberinde getirmektedir. Tıpkı sağlığının her alanında olduğu gibi, ağız ve diş sağlığının da en iyi şekilde muhafaza edilmesini ister, dolayısıyla da alabileceği en iyi bakımı ve hizmeti almasını istersiniz. Ancak çoğu zaman anne-babalar – özellikle ilk defa çocuk sahibi olanlar – söz konusu çocuklarının ağız ve diş sağlığı olduğu zaman cevap bulmakta zorlandıkları sorular ile baş başa kalıyor. İşte o sorulardan bazıları ve uzman diş hekimlerimiz tarafından verilen yanıtları.

Bebeğimin süt dişlerini temizlemek için ne kullanmalıyım?

Ufak bir başlığı olan, yumuşak fırçalı bir diş fırçası, bebeğinizin dişlerinde çürüğe yol açabilecek bakteri plağını çıkartmaya yeterlidir. Bebeğinizin dişlerini, günde 1 defa yatmadan önce fırçalamanız kafidir.

Bebeğimi ilk diş muayenesine ne zaman götürmeliyim?

İleride oluşabilecek ağız ve diş problemlerini önleyebilmek ve koruyucu önlemler alabilmek adına, bebeğinizi 1 yaşını doldurur doldurmaz bir pedodontiste götürmeniz gerekir. İlk dişi bu vakitten önce çıkarsa, diş çıkar çıkmaz da bir çocuk diş doktoruna görünmekte fayda vardır. Böylece doktor, çocuğunuzun ağız gelişimini gözlemleyerek erken teşhis ve tedavi yöntemlerine başvurabilir, size de ebeveyn olarak çocuğunuzun diş bakımı ile ilgili üstünüze düşen görevleri belirtmiş olur.

Bebeğimi ilk diş muayenesi için nasıl hazırlayabilirim?

Muayeneye gelmeden önce pedodontist ile görüşerek tam olarak ne tür prosedürlerin gerçekleşeceği hakkında detaylı bilgi alın; böylece muayeneye geldiğiniz ne siz ne de çocuğunuz herhangi bir sürpriz ile karşılaşmaz. Çocuğunuzun doktor muayenesi ziyareti esnasında verebileceği reaksiyonları önceden tahmin ederek kafanızda bir hareket planı taslağı belirleyin. Böylece beklenmedik durum ve tepkiler ile karşılaştığınızda çözüm konusunda daha hazırlıklı ve sakin olursunuz. Çocuğunuza beklentilerini ayarlayabilmesi adına nereye ve ne için gidiyor olduğunuz anlatmayı, aynı zamanda doktora yardımcı olması açısından yanınızda çocuğunuzun tıbbi geçmiş kayıtlarını da getirmeyi unutmayın.

Süt dişleri bakımı nasıl olmalıdır?

Süt dişleri bakımı söz konusu olduğunda bakıma daha dişler çıkmadan başlamak gerektiğini söylemekte fayda var. Düzenli aralıklarla bebeğinizin diş etlerini ılık bir ıslak bezle temizleyin ve baş parmağınıza geçen özel bebek dişliklerinden yardım alarak bebeğinizin diş etlerine masaj yapın. Çoğu anne-baba, nasıl olsa düşecekleri için süt dişlerine pek fazla önem vermemekte; ancak gerçek şu ki süt dişleri, bebeğinizin yemek yemesine ve konuşmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yerlerine gelecek kalıcı dişler için de yer tutarlar. Bu yüzden de süt dişlerine de en az kalıcı dişler kadar özen göstermeli, onları düzenli olarak fırçalamalı ve bakımını yapmalısınız.

Bebeğimin diş ağrısı olduğunda ne yapmalıyım?

Özellikle süt dişleri ilk çıkmaya başladığı dönemde bebeğiniz rahatsız edici diş ve diş eti ağrıları ile karşı karşıya kalabilir. Ağrısını azaltmak için öncelikle ağrıyan tarafı ılık tuzlu su ile çalkalamalı, ardından da yüzünde şişkinliğe yol açmışsa o kısma doğru soğuk kompres uygulamalısınız. Süt dişleri çıkarken bebeğinizin ağrı ve rahatsızlık hissetmesi oldukça normaldir; ancak anormal şiddette ve sonlanmayan bir ağrı ile karşı karşıya kaldığınız zaman mutlaka diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerekmektedir. Bununla birlikte süt dişlerinin çıktığı dönemde diş eti kaşıntısı ile karşı karşıya olan bebeğinizi rahatlatmak için de kaşıntı giderici oyuncak ve araçlar ile onu oyalamanız mümkün.

Çocuğumu ne sıklıkla pedodontiste götürmeliyim?

Süt dişleri çıkmaya başladıktan sonra bebeğinizi her 6 ayda bir çocuk diş hekimine götürmeniz ve muayene ettirmeniz tavsiye edilir. Bununla birlikte kliniğimizdeki çocuk diş doktorları, çocuğunuzun diş gelişimine ve ağzında oluşabilecek sorunlara göre size özel bir muayene düzeni belirlemek de isteyebilir.

Bebeğimin beslenme rejimini nasıl diş sağlığına uygun hale getirebilirim?

Başta diş sağlığı olmak üzere bebeğinizin genel sağlığı ve zindeliği için dengeli bir diyete sahip olması şart. Meyve, sebze, ekmek, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık ve et, bebeğinizin beslenme diyetinde mutlaka bulunması gereken besinlerin başında gelmektedir. Şekerli ve nişastalı yiyeceklerin tüketimi ise minimuma indirmeli, böylece çocuğunuzun dişlerinde meydana gelebilecek çürükler büyük ölçüde önlenmiş olmalı.

Çocuğum düşüp kalıcı dişlerinden birini kaybettiğinde ne yapmalıyım?

Bu gibi durumlarda her şeyden önce dikkat etmeniz gereken şey, sakin olmaktır. Eğer bulabiliyorsanız, kopan dişi bulun, kökünden tutmamaya özen göstererek bir bardak süte yerleştirerek bir an önce pedodonti uzmanının yolunu tutun.

Diş röntgenleri çocuğum için zararlı mı?

Son teknolojik gelişmeler ile birlikte günümüzde gerçekleştirilen röntgen çekimleri – diş röntgenleri de dahil – çok minimal düzeyde radyasyon ve zararlı ışın riski taşır. Pedodontistler özellikle çocuklara uygulanan diş röntgenlerinde sınırlayıcı ve dikkatli davrandıkları için çocuğunuzun gereğinden fazla radyasyona maruz kalmasını engellerler. Özel çocuk diş hekimliği muayenelerinde kullanılan modern ve seri çekim teknikleri sayesinde bebeğinizin diş röntgenini çektirmeniz mümkündür. Bununla birlikte bilmenizde fayda vardır ki hiçbir pedodontist, gerçekten zaruri olmadığı sürece çocuğunuzdan diş röntgeni almayı talep etmeyecektir.

Eğer siz de çocuğunuz için uygun bir pedodonti uzmanı arıyorsanız, İstanbul Avrupa yakasında bulunan kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz. Alanında uzman ve tecrübeli çocuk diş hekimleri ile biricik yavrunuz için en kaliteli ve en profesyonel dişçilik hizmetini almanız mümkündür.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz